bannerPos

Virtuelle hegn kan styrke biodiversiteten

Østjyden Per Bregendahl har en aftale med Gyvelborg, som producerer økologisk mælk og har en gårdbutik. Han taler varmt for brug af virtuelle hegn.
24-06-2020 16:42

Forestil dig en mark, hvor køerne går og græsser. Alt ser ud, som det plejer, indtil du opdager, at der ikke er et hegn. Du kan i hvert fald ikke se det.

I Norge, Australien og USA er virtuelle hegn allerede en realitet. I Danmark er de ulovlige at bruge. Det er ærgerligt, mener deltidslandmand Per Bregendahl fra Østjysk Landboforening.

- Virtuelle hegn kan være med til at fremme biodiversiteten, da det er nemt at få dyr på græs. Du skal blot bruge din telefon til at tegne hegnet op. Det kan slet ikke sammenlignes med at skulle bruge kræfter og ressourcer på at sætte fysiske hegn op og vedligeholde dem, forklarer Per Bregendahl.

Hegnet fungerer på samme måde som et elhegn, hvor dyrene får halsbånd med en advarsel og et stød.

Perspektiver

- Hvis vi får virtuelle hegn til Danmark, bliver omkostningerne lavere, og det bliver nemmere at variere afgræsningen. Vi kan flytte hegnene efter behov og i løbet af meget kort tid, og vi skal ikke tage hensyn til krat og andre ufremkommelige arealer, hvor det kan være svært at sætte fysiske hegn op, lyder det fra Per Bregendahl.

DCE, Aarhus Universitet, vurderer, at der er 350.000 hektar plejekrævende naturarealer i Danmark.

mip

Fakta om virtuelle hegn

  • Dyrene får et halsbånd på, og du bruger din telefon til at tegne det område op, hvor de må gå
  • Nærmer dyrene sig den virtuelle indhegning, kommer der først en lyd, der advarer, og derefter et stød fra halsbåndet, hvis de kommer for tæt på
  • Du kan overvåge dine dyr på telefonen og hurtigt reagere, hvis noget er galt
  • Virtuelle hegn er nemme at flytte og kan placeres på ufremkommelige steder, hvor det ikke er muligt at sætte et fysisk hegn op

    Kilde: Velas
0

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.

50-års fødselsdag i Glamsbjerg

Hos GMC indbydes på fredag til reception i anledning af medindehaver Kristian Jørgensens runde fødselsdag.

Coronakrisen slår hårdest til i landdistrikterne

Der er brug for en langsigtet plan, mener Landdistrikternes Fællesråd og Landbrug og Fødevarer, som er kommet med et udspil.

Resultat af forsøg med no-till skal nu vise sig i høsten på Nordlangeland

Ulrik Bremholm på Nordlangeland nåede at høste en god portion af sin vinterbyg, inden regnen satte ind. I år har han eksperimenteret med no-till på en femtedel af bedriften, så det er spændende at se, hvad udbyttemålerne viser.

Overarbejde kan koste dyrt

En medarbejder må over en periode på fire måneder i gennemsnit maksimalt arbejde 48 timer om ugen, påpeger Patriotisk Selskab.
Side 1 af 56 (1111 artikler)Prev1234567545556Next