Specialister i spinat

Erik Hansen 17-04-2018 08:00:01
Maskinstationsejer Steffen Marx Hansen skal sammen med sin far Hans Henrik Hansen og to medarbejdere her i disse uger tilså over 1.200 hektar med spinatfrø på hele Fyn og Østjylland. Til denne sæson er indkøbt en fjerde eenkornsåmaskine, denne Monosem fra den lokale eneimportør, Haarby Smedie.
Den kun 23-årige maskinstationsejer Steffen Marx Hansen fra Strandby skal sammen med sin far og to medarbejdere tilså 1.200 hektar med spinatfrø på den vestlige del af Fyn og i Østjylland.

I takt med, at kornpriserne har været faldende, søger planteavlerne efter gode alternativer. Her har dyrkning af spinatfrø gennem flere årtier været en attraktiv og lukrativ afgrøde, idet afgrøden er ideel i det danske klima, hvis det ellers arter sig gunstigt i dyrkningssæsonen og høstperioden.

Men spinatavl er for specialister. Kravene til både såning, pleje, høst og ikke mindst frøkvaliteten er meget høje. Således møder ofte de asiatiske aftagere op i markerne sammen med Jensen Seeds for at kontrollere om at regler og forhold er overholdt, således frøene til den tid netop kan blive til de lækre spinatblade, som forbrugerne i Østen efterspørger.

Blandt specialisterne indenfor spinatdyrkning er far og søn, Hans Henrik Hansen og Steffen Marx Hansen i Strandby. Sammen med to erfarne medhjælpere tager de sig nemlig af både såning, radrensning og den vigtige fjernelse af hanplanterne på store arealer ikke alene på Fyn, men også i Trekantsområdet, og helt fra Haderslev og til Djursland.

Skal tilså 1.200 ha

I den forgangne uge tog de med fire 12-rækkede eenkornssåmaskiner hul på såning af årets ikke mindre end 1.200 hektar med spinatfrø. Det skete blandt andet på Bågø og på Wedellsborgs-areal helt ud til Lillebælt. I denne og næste uge går det for alvor løs, og forhåbningen er at være færdige med det store areal omkring 1. maj.

- Nu er det ikke blot en enkelt sort, der skal nås. Vi kører primært for avlere til Jensen Seed, og det drejer sig om mange forskellige typer, hvor hanplanterne er hybridtyper, netop for at give den helt rette kvalitet, som kunderne efterspørger, forklarer Steffen Marx Hansen, der som kun 18-årig etablerede SMH Maskinstation, opkaldt efter hans forbogstaver.

Det specielle ved dyrkningen er, at hunplanterne og hanplanterne sås i egne rækker, typisk med fire eller seks rækker hanplanter mellem tilsvarende 18 eller 16 rækker hunplanter. Når bestøvningen er ovre i juli, afpudses hanplanterne.

1.600 ha radrensning

Både radrensningen, som også kræver specialudstyr, og denne fjernelse af hanplanter er opgaver, som SMH Maskinstation tager sig af. Radrensningen har maskinstationen i år aftale med for ikke mindre end 1.600 hektar. Det foregår med to Thyregod 12-rækkede radrensere med kamera til præcis styring, og med sektionsløft til kiler i marken på den nyeste af maskinerne.

- Vi har aftale med enten en eller to gange rensning i sæsonen, hvor vi kører med smalle sprøjtehjul på traktorerne. Radrensningen er meget vigtig, ikke mindst anden gang, fordi den stresser planterne, så de strækker sig og gøre sig klar til næste generation, altså sætter frø fremfor blade, forklarer den unge men erfarne maskinstationsmand.

Som avler med egen specialafgrødebedrift frem til 2011 var hans far allerede begyndt med både såning og radrensning af spinat for kolleger. Så med hans erfaring og kundeunderlag startede Steffen Marx Hansen selv op for fire sæsoner siden.

Fra 300 hektar spinatsåning første år er det gået stærkt, fremgår det med al tydelighed af ordrebogen i den forestående sæson.

 • Afrikansk svinepest rammer flere steder i Kina

  For anden gang på 14 dage er der konstateret afrikansk svinepest i Kina, der har verdens største bestand af slagtesvin. De to udbrud er sket med over 1000 kilometers afstand. Samtidig afviser EU at hjælpe Rumænien af med deres svinepest-problemer.

 • BASF's opkøb af Bayers grøntsagsfrødivision er i hus

  BASF har købt Bayers grønsagsfrødivision for 7,6 milliarder euro kontant. Købet sker for at øge koncernens globale tilbud til landbruget.

 • Hurtig handling er nødvendig efter tørken

  - Få overblik over tørkens konsekvenser, lav et budget for resten af året og se så hurtigst muligt at få kontaktet banken, så I kan få talt den finansielle situation igennem.

 • Optræk til topformation på aktiemarkedet

  Du skal som investor fortsat være forsigtig med handel i aktier. Faren for en større nedtur er langt fra overstået. Med den nedtur, der de seneste tre uger har gjort sig gældende på det europæiske aktiemarked, er der nemlig optræk til storm.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer