bannerPos

Maskinstationer er kampklare til markarbejdet

Hos landets maskinstationer, venter man ikke corona-situationen får så stor betydning, som i så mange andre brancher. Arkivfoto

Tekst og foto: Flemming Erhard

Journalist
20-03-2020 06:58
Maskinstationernes folk vil være mindre udsatte for corona-smitte end så mange andre erhverv. Og i tilfælde af mandefald kan maskinstationerne trække på et netværk af tidligere ansatte, forventer DM&E.

Landmændene vil foreløbigt kunne trække på maskinstationerne i sædvanligt omfang uanset corona-epidemien, oplyser Danske Maskinstationer og Entreprenører.

- Jeg har ikke hørt om nogle medlemmer, som er ramt endnu. Indtil videre er vi rimeligt fortrøstningsfulde for det kommende markarbejde, siger chefkonsulent i DM&E Agro, Kaper Kjær Jensen.

Han regner ikke med det helt store mandefald blandt ansatte på maskinstationerne som følge af epidemien, sådan som det ser ud lige nu. Kasper Kjær Jensen påpeger, at maskinstationerne ikke har behov for så tæt fysisk kundekontakt, som så mange andre brancher.

- Vi behøver ikke nødvendigvis at have den kundekontakt og interaktion mellem medarbejderne, som så mange andre brancher har. Vi kan komme rigtigt langt med telefonen. Vi har muligheden for at sende folk ud i nærmest en slags frivillig karantæne, hvor de ikke kommer i kontant med andre, når de sidder i traktoren.

 Kan trække på stort netværk

- Vi kommer meget hos folk, som vi kender i forvejen. Så der er ikke så megen kontakt med landmændene eller driftslederne. Og har vores ansatte en mistanke om, at der kan være corona-smitte, så kan der tages forholdsregler, siger chefkonsulenten.

De godt 270 maskinstationer har også et udbredt netværk af blandt andre tidligere ansatte at trække på, hvis de skulle blive sygdomsramte.

- Vi bruger meget i branchen at trække på det netværk, vi har. Og vi hører meget fra medlemmerne, at de er glade for deres store netværk. Vores fornemmelse er, at vores medlemmer er ved godt mod.

 Børnepasning bliver et problem

Maskinstationerne har ikke tradition for at hyre udenlandsk arbejdskraft sådan som på bedrifterne. Så der er ikke problemer for ansatte med at komme frem til Danmark, sådan som nogle udenlandske medarbejdere i landbruget er ramt af.

- Det, som vi er presset mest af, er lukningen af daginstitutionerne. Det bliver nok lidt en udfordring at få løst. Vi må jo ikke tage børn med på traktoren. Der skal være lidt fleksibel, og det er vores medlemmer også opmærksomme på, siger Kasper Kjær Jensen.

Han beretter fra nylige besøg hos maskinstationer, om et stor fokus fra DM&E-medlemmers side til at tage forholdsregler mod smittespredning.

Han besøgte en maskinstation torsdag den 11. marts, dagen efter, at regeringen havde bebudet den store nedlukning af offentlige arbejdspladser og skoler med mere.

- De var begyndt at springe over det sædvanlige håndtryk om morgenen, ligesom de var meget opmærksomme på at holde afstand og spise frokost i flere hold, beretter chefkonsulenten.

 

0

Naturpleje er på vej til at blive et levebrød

Naturstyrelsen og Seges arbejder på at ophøje med naturpleje med græssende dyr til en regulær driftsgren.

Billigt brændstof til resten af sæsonen – og næste år

Mange landmænd udnytter muligheden for at fastlåse brændstofprisen på det historisk lave niveau. Det har givet travlhed hos Ole’s Olie.

Alle stande på fødevaremarkedet er besat

Opbakningen til årets dyrskue er trods coronakrisen markant. Forberedelserne fortsætter i håb om afvikling af skuet efter planen den 12. til 14. juni.

Hegn til alle formål på hele Fyn

Poda Hegn er specialist inden for sit felt til både store som mindre hegns-opgaver. Det gælder også på Fyn.

Helt ud til hegnet

PIT Hegn er klar med gode tilbud og forsendelse af varer i den ekstraordinære situation, her hvor dyrene skal på græs.

Det snerper efterhånden til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Ny fynsk maskinwebshop med udstilling og service

Efter 14 år hos Kellfri Danmark har Carsten Vesthammer startet Middelfart Maskiner blandt andet med forhandlingen af netop Kellfri-produkterne.

Stop for tilskud får efterspørgslen på plantning af læhegn til at dale

Der er stadig gode grund til at oprette nye læhegn, siger plantningskonsulent Sune Glistrup.

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.
Side 1 af 48 (958 artikler)Prev1234567464748Next