bannerPos

LandboUngdom lavede mad med orme og insekter

Mikkel Nørgaard Madsen (tv) og resten af Norddjurs LandboUngdom havde bæredygtig mad på menuen. Foto: Norddjurs LandboUngdom
01-02-2020 06:27

Norddjurs LandboUngdom satte klimavenlig mad på menuen til madlavningsarrangement.

Alt var ikke helt, som det plejede, da Norddjurs LandboUngdom forleden afholdt madlavning, og menuen stod på klimavenlig mad med orme og larver.

Normalt er det madunderviseren Berit Byskov, der sammen med kursisterne bestemmer menuen, som hovedsageligt byder på danske klassiker. Men denne gang havde Berit og Norddjurs LandboUngdom inviteret Katrine Christensen, som er uddannet Agrarøkonom fra Bygholm Landbrugsskole og senere blevet faglærer i faget Bæredygtighed, til at lave en alternativ aftensmad.

Menuen bød på frikadeller med melorme, havregrynskugler med dadler, buffalolarver, og til at skylle det hele ned, blev der fremstillet en græsdrik.

Orme fik blandet modtagelse

Menuen faldt ikke i lige god jord hos alle, men alle gik til opgaven med oprejst pande, og da aftenen var omme lød konklusionen sådan:

- Det var sjovt og spændende at prøve noget anderledes, og det kunne jo alt sammen spises - ja noget af det smagte faktisk ligefrem godt, fortæller Mikkel Nørgaard Madsen fra bestyrelsen i Norddjurs LandboUngdom.

- Katrine var inviteret for at give vores medlemmer en ide om, hvad fremtidens mad kunne byde på. For i en tid, hvor de store taleemner er miljø og bæredygtighed, kommer vi nok ikke uden om, at vi er nødt til at skære ned på alt det, som ikke er så klimavenligt.

Katrine Christensen fortalte om, hvordan orme og larver kunne være en god erstatning for kød, eller som et supplement. Insekter er rige på protein og mineraler, og der skal derfor ikke så stor en mængde til for at få dækket ens daglige behov. Katrine havde også retter med, der ikke bød på insekter, men derimod ganske almindelige grøntsager. Det var for eksempel pizza på blomkålsbund, quinoasalat med sødekartofler, broccoli, avocado og granatæble.

Mulighed for landbruget

Der findes allerede danske leverandører inden for insekter. Enorm i Midtjylland er en nyopstartet virksomhed, der producerer insektsnacks samt opdrætter soldaterfluelarve, der primært bruges som foder i fiskeindustrien. Heimdal Entofarm i Vestjylland producerer hovedsageligt insekter til madlavning, og det var også herfra, Norddjurs LandboUngdom fik insekter til madlavningen.

- Hvis vi udbreder kendskab til klimavenlig mad med for eksempel insekter og tang, vil nogle danske landmænd begynde at producere de efterspurgte varer, og på denne måde kan vi i dansk landbrug også blive førende inden for netop det område også, siger Mikkel Nørgaard Madsen.

- Men ærligt vil jeg sige, at næste gang vi afholder madlavning i Norddjurs LandboUngdom, er kød tilbage som hovedingrediens, og mon ikke det forsætter sådan et par år endnu, fastslår han.

Norddjurs LandboUngdom dækker området fra Grenå til Assentoft og har 57 medlemmer.

cc

0

Høst som i gamle dage

På lørdag afvikles den traditionsrige høstdag i Den Fynske Landsby.

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.
Side 1 af 56 (1116 artikler)Prev1234567545556Next