bannerPos

LandboUngdom lavede mad med orme og insekter

Mikkel Nørgaard Madsen (tv) og resten af Norddjurs LandboUngdom havde bæredygtig mad på menuen. Foto: Norddjurs LandboUngdom
01-02-2020 06:27
Norddjurs LandboUngdom satte klimavenlig mad på menuen til madlavningsarrangement.

Alt var ikke helt, som det plejede, da Norddjurs LandboUngdom forleden afholdt madlavning, og menuen stod på klimavenlig mad med orme og larver.

Normalt er det madunderviseren Berit Byskov, der sammen med kursisterne bestemmer menuen, som hovedsageligt byder på danske klassiker. Men denne gang havde Berit og Norddjurs LandboUngdom inviteret Katrine Christensen, som er uddannet Agrarøkonom fra Bygholm Landbrugsskole og senere blevet faglærer i faget Bæredygtighed, til at lave en alternativ aftensmad.

Menuen bød på frikadeller med melorme, havregrynskugler med dadler, buffalolarver, og til at skylle det hele ned, blev der fremstillet en græsdrik.

Orme fik blandet modtagelse

Menuen faldt ikke i lige god jord hos alle, men alle gik til opgaven med oprejst pande, og da aftenen var omme lød konklusionen sådan:

- Det var sjovt og spændende at prøve noget anderledes, og det kunne jo alt sammen spises - ja noget af det smagte faktisk ligefrem godt, fortæller Mikkel Nørgaard Madsen fra bestyrelsen i Norddjurs LandboUngdom.

- Katrine var inviteret for at give vores medlemmer en ide om, hvad fremtidens mad kunne byde på. For i en tid, hvor de store taleemner er miljø og bæredygtighed, kommer vi nok ikke uden om, at vi er nødt til at skære ned på alt det, som ikke er så klimavenligt.

Katrine Christensen fortalte om, hvordan orme og larver kunne være en god erstatning for kød, eller som et supplement. Insekter er rige på protein og mineraler, og der skal derfor ikke så stor en mængde til for at få dækket ens daglige behov. Katrine havde også retter med, der ikke bød på insekter, men derimod ganske almindelige grøntsager. Det var for eksempel pizza på blomkålsbund, quinoasalat med sødekartofler, broccoli, avocado og granatæble.

Mulighed for landbruget

Der findes allerede danske leverandører inden for insekter. Enorm i Midtjylland er en nyopstartet virksomhed, der producerer insektsnacks samt opdrætter soldaterfluelarve, der primært bruges som foder i fiskeindustrien. Heimdal Entofarm i Vestjylland producerer hovedsageligt insekter til madlavning, og det var også herfra, Norddjurs LandboUngdom fik insekter til madlavningen.

- Hvis vi udbreder kendskab til klimavenlig mad med for eksempel insekter og tang, vil nogle danske landmænd begynde at producere de efterspurgte varer, og på denne måde kan vi i dansk landbrug også blive førende inden for netop det område også, siger Mikkel Nørgaard Madsen.

- Men ærligt vil jeg sige, at næste gang vi afholder madlavning i Norddjurs LandboUngdom, er kød tilbage som hovedingrediens, og mon ikke det forsætter sådan et par år endnu, fastslår han.

Norddjurs LandboUngdom dækker området fra Grenå til Assentoft og har 57 medlemmer.

cc

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.

700 til schnitzler og svinefagligt nyt

Porcus Svinefagdyrlæger havde igen i år stor deltagelse ved årsmødet i Vissenbjerg Hallerne.

Næstformand i DLG trækker sig

To år efter hans navn blev nævnt som mulig ny formand stopper DLG’s næstformand. Siden 2007 har Torben Thomsen været næstformand og samtidig siddet i repræsentantskabet. Han understreger, at stoppet ikke har noget at gøre med opgøret i DLG-bestyrelsen i 2018.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Årets første HandelsErfa i Vissenbjerg

Velas afvikler årets første markedsmøde tirsdag og onsdag den 25. og 26. februar.

To dage med fokus på klima

Velas og Dalum Landbrugsskole inviterer etablerede landmænd og studerende til klimaworkshop.
Side 1 af 45 (885 artikler)Prev1234567434445Next