Husk fokus på kornet

Henriette Lemvig 18-04-2018 07:00:49
I en amerikanersilo, hvor kornet ikke konsekvent tages ud fra bunden eller holdes oprørt, vil der i de nederste lag kunne opstå toksinproblemer. Arkivfoto
Flere parametre spiller ind på kornets kvalitet. Både i marken og i oplagringen skal man være opmærksom.
Det er vigtigt at tjekke op på det lagrede korn i løbet af de første tre måneder, for at undgå, at der trækker fugt ud af kernerne.
- Kornet skal beluftes og måske endda tørres ekstraordinært, hvis fugtigheden er blevet for høj – også efter lagring, siger Jacob Dall, konsulent hos Vitfoss med fokus på, at kornkvaliteten skal være og forblive så høj som mulig.
- Der er flere parametre i spil, når vi taler kornkvalitet, men den skjulte fugt, og dermed forhøjede risiko for svampevækst og ødelagt korn er væsentlig og vigtig at have fokus på. Især fordi mange glemmer det, når de tilfredse lægger korn på lager, der vurderes tørt og af høj kvalitet.
 

Rens kornet inden brug

En anden parameter er ifølge Jacob Dall kornets renhed.
- Rens kornet inden brug og lad være med at benytte det afrensede til en anden dyregruppe. Det skal kasseres. Vi ser en klar stigning i salg af toksinbindere her i april, maj, juni, hvor lagrene efterhånden bliver tømt.
- Det vidner klart om, at man er nået ned til de nederste lag, og især i amerikanersiloer, hvor man ikke udtager konsekvent fra bunden, er det typisk de sidste lag, der har toksinproblemer, grundet det løsnede støv og avner, der gennem sæsonen er landet i bunden af siloen, forklarer Jacob Dall.
 

Korrekt svampebekæmpelse

Han understreger samtidig, at de på det seneste har set forøget angreb af skimmel i forhold til gennemsnitlige år.
- Det betyder ikke automatisk, at kornet er dårligt. Men det forøger alt andet lige risikoen for toksiner senere hen betydeligt, oplyser han og minder om, at svampebekæmpelsen i marken skal være korrekt.
- Det kan altid betale sig at se sin svampebekæmpelsesplan efter i sømmene, lyder det fra Vitfoss-konsulenten.
Slutteligt påpeger Jacob Dall, at det de første cirka to måneder efter høst, anbefales at tilsætte ekstra E-vitamin, for at modvirke de negative effekter af kornets eftermodningsproces også kaldet nykornsforgiftning.
- Når vi høster kornet, er det endnu ikke færdigmodnet. Derfor dannes der frie radikaler, der kan modvirkes af E-vitaminet, siger han.
 

» - Kornet skal beluftes og måske endda tørres ekstraordinært,
hvis fugtigheden er blevet for høj – også efter lagring.«

Jacob Dall

 

 • Afrikansk svinepest rammer flere steder i Kina

  For anden gang på 14 dage er der konstateret afrikansk svinepest i Kina, der har verdens største bestand af slagtesvin. De to udbrud er sket med over 1000 kilometers afstand. Samtidig afviser EU at hjælpe Rumænien af med deres svinepest-problemer.

 • BASF's opkøb af Bayers grøntsagsfrødivision er i hus

  BASF har købt Bayers grønsagsfrødivision for 7,6 milliarder euro kontant. Købet sker for at øge koncernens globale tilbud til landbruget.

 • Hurtig handling er nødvendig efter tørken

  - Få overblik over tørkens konsekvenser, lav et budget for resten af året og se så hurtigst muligt at få kontaktet banken, så I kan få talt den finansielle situation igennem.

 • Optræk til topformation på aktiemarkedet

  Du skal som investor fortsat være forsigtig med handel i aktier. Faren for en større nedtur er langt fra overstået. Med den nedtur, der de seneste tre uger har gjort sig gældende på det europæiske aktiemarked, er der nemlig optræk til storm.

 • Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

  Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.

 • Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

  I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.

 • De globale fødevarepriser falder

  Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder

 • Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

  Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.

 • Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

  Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.

 • Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

  Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.

Digitale brochurer

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

- DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL DYRENE – Problemer med Biofilm og Bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det miljøvenlige desinfektionsmiddel NEUTHOX - også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 30 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished!

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Til den professionelle bruger ved stat, amt, kommuner, kirkegårde, industri, parker, boligselskaber, golfbaner, forlystelsesparker og landbrug. Alle vogne og tankvogne er varmgalvaniseret. Spar tid og penge med Solus professionelle produkter, der kan komme hvor store og tunge maskiner ikke kan. Dansk kvalitet, robust solidt dansk håndværk der er produceret i Danmark. Vi har det DU skal bruge!

Se flere brochurer