bannerPos

Kartoffelavlere stifter forening

På tirsdag den 13. november er der stiftende generalforsamling for den kommende fynske kartoffelmelsfabrik. Arkivfoto

Lasse Ege Pedersen

07-11-2018 08:00
Foreløbig har 52 dyrkere tilkendegivet, at de er interesseret i at blive del af det kommende kartoffelmelsprojekt, oplyses det forud for næste uges stiftende generalforsamling.

Planerne om en ny kartoffelstivelsesfabrik på Fyn, som udover kartofler måske også skal kunne håndtere hestebønner, rykker i næste uge et skridt tættere på at kunne blive til virkelighed.

På tirsdag den 13. november bliver der således afholdt stiftende generalforsamling i et selskab, som skal lave de forundersøgelser, som der skal til, før man tager den endelige beslutning om at bygge fabrikken et sted på Fyn.

Det fortæller planteavler Lau Hvid Hansen, som er formand for den styregruppe, der blev nedsat tidligere på året i forbindelse med projektet, som har rødder ind i den fynske landboforening, Centrovice. Det er nemlig herfra idéen til projektet er opstået.

- Nu laver vi et selskab med en rigtig bestyrelse, og så skal der arbejdes videre med, hvad det er for en type fabrik, som det skal være. Det ene er kartoffelstivelse, men vi har også forbindelse til nogle, som vil lave proteinudtræk på hestebønner, og det ser rigtig spændende ud.

Udfordringen er dog, at det desværre bare ikke er afprøvet i stor skala endnu, siger Lau Hvid Hansen.

52 er interesseret

Lau Hvid Hansen vurderer, at interessen iblandt fynske landmænd er stor. I alt 52 landmænd har før generalforsamlingen på forhånd tilkendegivet, at de er interesseret i at blive en del af selskabet.

Skal de blive en del af selskabet, skal de inden generalforsamlingen have indbetalt 10.000 kroner. Gør de det, så får de fortrinsret til at købe rettigheder til fabrikken. Det vil altså sige, at de vil være helt sikre på at kunne levere deres varer til fabrikken.

- De vil være med fra starten. Lad os sige, at de opfylder fabrikkens mål med det areal, som der skal bruges, så bliver den lukket der. Men det kan 52 landmænd nok ikke gøre, så der er stadigvæk mulighed for andre til også at vise interesse, siger Lau Hvid Hansen.

Det har tidligere været fremme, at der vil kræve 5.200 hektar med kartofler og et lige så stort areal med hestebønner for at udnytte hele fabrikkens produktionskapacitet.

Den stiftende generalforsamling den 13. november afholdes klokken 19.00 hos Centrovice i Vissenbjerg. Efter generalforsamlingen vil der være et indlæg af afdelingsdirektør Jens Østergaard fra SparNord i Odense.

 

- Jeg sidder sjældent stille

Den nyvalgte første kvindelige formand for DM&E Fyn trives med travlheden og de mangeartede opgaver både hjemme på maskinstationen, i den fynske forening og i landsorganisationen.

Jagten på spild er skudt i gang

Tørken kom naturligvis til at præge tallene hos de fynske besætninger i KvægNøglen for 2018, der lander med lidt lavere dækningsbidrag for året forinden. Stor spredning i resultaterne får dog konsulenterne til at opfordrer til at gå på spildjagt.

Dyretilmeldingen er åbnet

Det er frem til 15. maj at tilmelde kvæg og får til årets fynske dyrskue.

Aktiv fåredag i Sallinge

I år er Lotte og Martin Philip fra Sallinge for tredje gang med på Fårets Dag.

Ud at se påskelam

13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

Multihåndværker med tre spidskompetencer

Jonas Nielsens virksomhed i Mesinge startede med smedearbejde og småjobs som underleverandør. I dag er Joni Manpower miljønedbrydning, jord, beton og kloakarbjede, samt nærmest dansk mester i anlæg af græsplæner.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Over 200.000 på gårdbesøg i søndags

På Fyn var der 4.000 gæster hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup, og ikke mindre end 12-13.000 deltog ved økodagen på Statsfængslet Søbysøgaard.

Fræser sår blomster på stribe

Mads Møller Andersen, Ørbækgård, tilbyder såning af blomsterstriber med selvudviklet redskab, som både kan så frø i rækker og som bredsåning.
Side 1 af 26 (516 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer