bannerPos

Hårde tider for danske juletræsproducenter

- Indtil nu har jeg ikke fundet et træ, som er dødt. Der er enkelte træer, som lider lidt under tørken, men de er etablerede og er derfor mere robuste end nyplantede træer, påpeger Jens Kristian Appe, som her besigtiger et »Anders And træ«, som er den type juletræ, markedet efterspørger.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
07-08-2018 13:25
Fynsk juletræsproducent håber på stigende priser, men konkurrencen udefra er blevet så hård, at han overvejer at stoppe produktionen.

- Jeg har høstet mange juletræer, som jeg ikke har tjent en øre på.

De seneste år har ikke været gode for de danske juletræsproducenter. Heller ikke for Jens Kristian Appe, St Appe, ved Tommerup, der dyrker fire hektar med nordmannsgran og to hektar med nobilis. De seneste fem år har han haft svært ved at komme af med sine juletræer, og forventningerne til den kommende sæson er heller ikke høje.

- Jeg vil gerne sælge 4000 træer, men får måske kun solgt halvdelen til lidt over omkostningsprisen. 45 kroner pr. træ er absolut minimum, og får jeg 50 kroner, har jeg ikke fået nogen stor husleje, konstaterer Jens Kristian Appe, der dog håber på en lille prisstigning i forhold til de seneste år med meget lave priser.

Ingen tørkeskader

Noget har Jens Kristian Appe dog at glæde sig over. Han er ikke ramt af den varme og tørre sommer, som har giver en del juletræsproducenter problemer med nyplantede træer, som dør på grund af vandmangel, og etablerede træer, hvor nålene visner på grund af tørken.

- Indtil nu har jeg ikke fundet et træ, som er dødt. Der er enkelte træer, som lider lidt under tørken, men de er etablerede og er derfor mere robuste end nyplantede træer. Og så står mine træer på lerjord. Det har også en betydning. På sandjord er det noget helt andet, siger den fynske juletræsproducent.

Læs mere om juletræsproduktionen i ugens tema i LandbrugFyn

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next