bannerPos

Hårde tider for danske juletræsproducenter

- Indtil nu har jeg ikke fundet et træ, som er dødt. Der er enkelte træer, som lider lidt under tørken, men de er etablerede og er derfor mere robuste end nyplantede træer, påpeger Jens Kristian Appe, som her besigtiger et »Anders And træ«, som er den type juletræ, markedet efterspørger.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen

Freelance journalist
07-08-2018 13:25
Fynsk juletræsproducent håber på stigende priser, men konkurrencen udefra er blevet så hård, at han overvejer at stoppe produktionen.

- Jeg har høstet mange juletræer, som jeg ikke har tjent en øre på.

De seneste år har ikke været gode for de danske juletræsproducenter. Heller ikke for Jens Kristian Appe, St Appe, ved Tommerup, der dyrker fire hektar med nordmannsgran og to hektar med nobilis. De seneste fem år har han haft svært ved at komme af med sine juletræer, og forventningerne til den kommende sæson er heller ikke høje.

- Jeg vil gerne sælge 4000 træer, men får måske kun solgt halvdelen til lidt over omkostningsprisen. 45 kroner pr. træ er absolut minimum, og får jeg 50 kroner, har jeg ikke fået nogen stor husleje, konstaterer Jens Kristian Appe, der dog håber på en lille prisstigning i forhold til de seneste år med meget lave priser.

Ingen tørkeskader

Noget har Jens Kristian Appe dog at glæde sig over. Han er ikke ramt af den varme og tørre sommer, som har giver en del juletræsproducenter problemer med nyplantede træer, som dør på grund af vandmangel, og etablerede træer, hvor nålene visner på grund af tørken.

- Indtil nu har jeg ikke fundet et træ, som er dødt. Der er enkelte træer, som lider lidt under tørken, men de er etablerede og er derfor mere robuste end nyplantede træer. Og så står mine træer på lerjord. Det har også en betydning. På sandjord er det noget helt andet, siger den fynske juletræsproducent.

Læs mere om juletræsproduktionen i ugens tema i LandbrugFyn

 

Spændende fremtid for halmen

Der er mange muligheder for, at halm bliver brugt og får en merværdi, siger Hans Stougaard, der efter 23 år som formand for Danske Halmleverandører ikke stiller op til genvalg på generalforsamlingen 3. marts.

Sunde hønsefødder i kyllingestalden

Svidninger på trædepuderne er en vigtig indikator for dyrevelfærden i kyllingestalde. Med effektiv ventilation og selvrensende varmevekslere har sydjysk landmand reduceret svidningerne til under en procent.

Vandløbene passes bedre

Generelt er der tilfredshed med kommunernes indsatser, lyder det ved generalforsamlingerne i de lokale vandløbslaug. Kun i Middelfart er der markante problemer på grund af manglende kommunal oprensning.

DLG tjente 36,5 millioner på Fyn

Den fynske grovvareafdeling er forbillede for DLG’s nye landsdækkende struktur.

625 kroner kiloet

Karl Larsen fra Herrested på Østfyn er for femte år i træk først med nye danske kartofler.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Virksomme veteraner

2019 var et aktivt og begivenhedsrigt år for Motor og Veterantraktor Klubben Fyn.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.
Side 1 af 45 (897 artikler)Prev1234567434445Next