bannerPos

Gasa fylder »Gamle Ole«

- Producenterne har det godt og de fleste tjener heldigvis penge, og det er den vigtigste indikator på, at vi også har det godt, siger adm. direktør i Gasa Odense Frugt – Grønt, Jens Nannerup.

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
25-04-2019 08:00
29. maj runder Gasa Odense 90 år, men alderen trykker ikke den fynske salgsorganisation, der er inde i en god udvikling.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen, freelancejournalist

- Gasa er i super god form.

Det konstaterer direktør i Gasa Odense Frugt – Grønt A.m.b.a., Jens Nannerup, som kom til Gasa i 2013, hvor den fynske salgsorganisation befandt sig i en krise med flere års underskud i bagagen.

Underskuddet er siden vendt til foreløbig fem år med positive tal på bundlinjen efter en omfattende tilpasning af organisationen. Der er skåret i medarbejderstaben, Gasa’s lagerfaciliteter er blevet lukket, organisationen har droppet import, og alle varer bliver nu leveret direkte fra producenten til kunden.

- Det kan lade sig gøre, fordi producenterne er blevet så store, at vi ikke skal bruge tre-fire producenter for at samle en ordre. I dag kan den enkelte gartner producere den fulde ordre, fortæller Jens Nannerup.

- Producenterne har det godt, og de fleste tjener heldigvis penge, tilføjer han, og det er den vigtigste indikator på, at vi også har det godt.

 

Tørken gav et hak i tuden

Gasa har haft økonomisk overskud de sidste fem år. I 2018 blev det på 1,023 million kroner, og det var en nedgang på lidt over 1 million i forhold til året før.

 - Vi fik et momentant hak i tuden sidste år på grund af tørken. Den betød, at der blev færre varer at sælge, og at det blev dyrere for gartnerne at producere dem. Desuden havde vi en stor producent, som desværre gik konkurs, forklarer Jens Nannerup om sidste års fald i det økonomiske resultat

Tørken vil også påvirke resultatet i år, fordi udbytterne i vintergrønsagerne blev mindre.

- Faldet i udbytterne betyder, at lageret af vintergrønsager er skrumpet, så vi ikke har nok at sælge af nu. Vores økologiske gulerødder blev for eksempel udsolgt i begyndelsen af marts, hvor sæsonen normalt strækker sig ind i april, fortæller Jens Nannerup, som alligevel forventer et godt økonomisk resultat i år.

Tilgang af flere producenter

Det baserer han blandt andet på en tilgang af nye leverandører.

- Der starter ikke så mange nye frugt- og grønsagsavlere, men heldigvis er der nogen, som mener, vi gør det godt. Sidste år fik vi to nye leverandører, fortæller Jens Nannerup.

Tilgangen af nye producenter baserer sig ikke mindst på, at Gasa Odense Frugt - Grønt har det klare mål, at de tilknyttede producenterne skal tjene flere penge og udvikle sig hurtigere end de øvrige producenter i markedet.

- Vi kan teoretisk øge indtjeningen for producenterne bare ved at hæve priserne, men det er ikke nemt på grund af import eller konkurrence fra de andre interessenter i markedet. Så en af nøglerne til en bedre økonomi hos avlerne er afstemning af produktionen, så der ikke produceres for meget af de enkelte produkter, påpeger Jens Nannerup.

- Vi skal være dygtige til at afstemme, hvad der skal sås og plantes i forhold til, hvad vi forventer, vi kan sælge til den rigtige pris. Det kan godt være, at vi så en gang imellem skal producere lidt mindre af en bestemt vare. Til gengæld er der avance på det, der bliver solgt.

- For at producenterne skal udvikle bedrifterne, er det også vores opgave at bidrage til, hvordan de kan blive mere innovative. Hvilke produkter vil forbrugerne efterspørge eller, hvordan skal emballagerne være i fremtiden. Det er tit detaljerne, som gør forskellen, fortæller Jens Nannerup.

Mere økologi og eksport

Økologisk produktion er ifølge Gasa-direktøren et område med mulighed for en betydelig vækst. I dag er cirka 20 procent af Gasa-leverandørernes frugt- og grøntproduktion økologisk.

- Jeg tror, vi kan fordoble den økologiske produktion i løbet af de næste fem år. I nogle kulturer, rodfrugter for eksempel, kan vi nå tæt på 100 procents økologisk produktion, mens det i andre kulturer, så som for eksempel jordbær, vil være svært at lægge produktionen om til økologi, vurderer Jens Nannerup.

Han peger samtidig på, at Gasa har godt gang i eksporten af danske grønsager. De danske producenter står stærkt, når det gælder løg og gulerødder og rodfrugter, hvor Danmark er i stand til at eksportere til lande som Norge, Sverige, Tyskland, Polen og Baltikum.

De danske avlere har det sværere, når det gælder produktioner med en høj grad af arbejdskraft, som er dyr i Danmark. Det gælder for eksempel indenfor bær- og væksthuskulturerne, hvor der stadig plukkes med håndkraft.

Omkostningerne er en udfordring

Omkostningerne er således nok den største udfordring for de danske frugt- og grøntproducenter, påpeger Jens Nannerup.

- Men det kan der gøres noget ved, siger han, hvis vi er dygtige til at få investeret i automatisering af produktionen, så mængden af manuel arbejdskraft reduceres.

I den økologiske produktion bruges der til eksempel mange kræfter på håndlugning.

- Det er dyrt. Så hvis vi får nogle effektive lugerobotter, kan arbejdskraften reduceres, så produktionen bliver mere rentabel, siger Jens Nannerup, som også peger på pluknings- og sorteringsopgaver, som på et tidspunkt må kunne overtages af robotteknologi.

Alt i alt ser han optimistisk på fremtiden for de danske frugt- og grønsagsavlere.

-  Strukturudviklingen vil fortsætte, så nogle vil falde fra, men dem, der vokser, kan stå godt rustet i fremtiden, siger direktøren for Gasa Odense Frugt - Grønt.

Gasa Odense Frugt – Grønt A.m.b.a.

·  Gartnernes Salgsforening (GASA Odense) blev grundlagt den 29. maj 1929. I 1978 blev organisationen opdelt i Gasa Odense Blomster og Gasa Odense Frugt - Grønt

·  I dag er 27 danske producenter andelshavere og ejere af Gasa Odense Frugt - Grønt

·  I år forventes en omsætning på cirka 700 millioner kroner

·  20 procent af salget var i 2018 økologisk.

·  Varerne sælges ved direkte salg i Danmark og det meste af Europa.

Kilde: Gasa Odense Frugt - Grønt

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next