bannerPos

Gasa fylder »Gamle Ole«

- Producenterne har det godt og de fleste tjener heldigvis penge, og det er den vigtigste indikator på, at vi også har det godt, siger adm. direktør i Gasa Odense Frugt – Grønt, Jens Nannerup.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
25-04-2019 08:00
29. maj runder Gasa Odense 90 år, men alderen trykker ikke den fynske salgsorganisation, der er inde i en god udvikling.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen, freelancejournalist

- Gasa er i super god form.

Det konstaterer direktør i Gasa Odense Frugt – Grønt A.m.b.a., Jens Nannerup, som kom til Gasa i 2013, hvor den fynske salgsorganisation befandt sig i en krise med flere års underskud i bagagen.

Underskuddet er siden vendt til foreløbig fem år med positive tal på bundlinjen efter en omfattende tilpasning af organisationen. Der er skåret i medarbejderstaben, Gasa’s lagerfaciliteter er blevet lukket, organisationen har droppet import, og alle varer bliver nu leveret direkte fra producenten til kunden.

- Det kan lade sig gøre, fordi producenterne er blevet så store, at vi ikke skal bruge tre-fire producenter for at samle en ordre. I dag kan den enkelte gartner producere den fulde ordre, fortæller Jens Nannerup.

- Producenterne har det godt, og de fleste tjener heldigvis penge, tilføjer han, og det er den vigtigste indikator på, at vi også har det godt.

 

Tørken gav et hak i tuden

Gasa har haft økonomisk overskud de sidste fem år. I 2018 blev det på 1,023 million kroner, og det var en nedgang på lidt over 1 million i forhold til året før.

 - Vi fik et momentant hak i tuden sidste år på grund af tørken. Den betød, at der blev færre varer at sælge, og at det blev dyrere for gartnerne at producere dem. Desuden havde vi en stor producent, som desværre gik konkurs, forklarer Jens Nannerup om sidste års fald i det økonomiske resultat

Tørken vil også påvirke resultatet i år, fordi udbytterne i vintergrønsagerne blev mindre.

- Faldet i udbytterne betyder, at lageret af vintergrønsager er skrumpet, så vi ikke har nok at sælge af nu. Vores økologiske gulerødder blev for eksempel udsolgt i begyndelsen af marts, hvor sæsonen normalt strækker sig ind i april, fortæller Jens Nannerup, som alligevel forventer et godt økonomisk resultat i år.

Tilgang af flere producenter

Det baserer han blandt andet på en tilgang af nye leverandører.

- Der starter ikke så mange nye frugt- og grønsagsavlere, men heldigvis er der nogen, som mener, vi gør det godt. Sidste år fik vi to nye leverandører, fortæller Jens Nannerup.

Tilgangen af nye producenter baserer sig ikke mindst på, at Gasa Odense Frugt - Grønt har det klare mål, at de tilknyttede producenterne skal tjene flere penge og udvikle sig hurtigere end de øvrige producenter i markedet.

- Vi kan teoretisk øge indtjeningen for producenterne bare ved at hæve priserne, men det er ikke nemt på grund af import eller konkurrence fra de andre interessenter i markedet. Så en af nøglerne til en bedre økonomi hos avlerne er afstemning af produktionen, så der ikke produceres for meget af de enkelte produkter, påpeger Jens Nannerup.

- Vi skal være dygtige til at afstemme, hvad der skal sås og plantes i forhold til, hvad vi forventer, vi kan sælge til den rigtige pris. Det kan godt være, at vi så en gang imellem skal producere lidt mindre af en bestemt vare. Til gengæld er der avance på det, der bliver solgt.

- For at producenterne skal udvikle bedrifterne, er det også vores opgave at bidrage til, hvordan de kan blive mere innovative. Hvilke produkter vil forbrugerne efterspørge eller, hvordan skal emballagerne være i fremtiden. Det er tit detaljerne, som gør forskellen, fortæller Jens Nannerup.

Mere økologi og eksport

Økologisk produktion er ifølge Gasa-direktøren et område med mulighed for en betydelig vækst. I dag er cirka 20 procent af Gasa-leverandørernes frugt- og grøntproduktion økologisk.

- Jeg tror, vi kan fordoble den økologiske produktion i løbet af de næste fem år. I nogle kulturer, rodfrugter for eksempel, kan vi nå tæt på 100 procents økologisk produktion, mens det i andre kulturer, så som for eksempel jordbær, vil være svært at lægge produktionen om til økologi, vurderer Jens Nannerup.

Han peger samtidig på, at Gasa har godt gang i eksporten af danske grønsager. De danske producenter står stærkt, når det gælder løg og gulerødder og rodfrugter, hvor Danmark er i stand til at eksportere til lande som Norge, Sverige, Tyskland, Polen og Baltikum.

De danske avlere har det sværere, når det gælder produktioner med en høj grad af arbejdskraft, som er dyr i Danmark. Det gælder for eksempel indenfor bær- og væksthuskulturerne, hvor der stadig plukkes med håndkraft.

Omkostningerne er en udfordring

Omkostningerne er således nok den største udfordring for de danske frugt- og grøntproducenter, påpeger Jens Nannerup.

- Men det kan der gøres noget ved, siger han, hvis vi er dygtige til at få investeret i automatisering af produktionen, så mængden af manuel arbejdskraft reduceres.

I den økologiske produktion bruges der til eksempel mange kræfter på håndlugning.

- Det er dyrt. Så hvis vi får nogle effektive lugerobotter, kan arbejdskraften reduceres, så produktionen bliver mere rentabel, siger Jens Nannerup, som også peger på pluknings- og sorteringsopgaver, som på et tidspunkt må kunne overtages af robotteknologi.

Alt i alt ser han optimistisk på fremtiden for de danske frugt- og grønsagsavlere.

-  Strukturudviklingen vil fortsætte, så nogle vil falde fra, men dem, der vokser, kan stå godt rustet i fremtiden, siger direktøren for Gasa Odense Frugt - Grønt.

Gasa Odense Frugt – Grønt A.m.b.a.

·  Gartnernes Salgsforening (GASA Odense) blev grundlagt den 29. maj 1929. I 1978 blev organisationen opdelt i Gasa Odense Blomster og Gasa Odense Frugt - Grønt

·  I dag er 27 danske producenter andelshavere og ejere af Gasa Odense Frugt - Grønt

·  I år forventes en omsætning på cirka 700 millioner kroner

·  20 procent af salget var i 2018 økologisk.

·  Varerne sælges ved direkte salg i Danmark og det meste af Europa.

Kilde: Gasa Odense Frugt - Grønt

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.

700 til schnitzler og svinefagligt nyt

Porcus Svinefagdyrlæger havde igen i år stor deltagelse ved årsmødet i Vissenbjerg Hallerne.

Næstformand i DLG trækker sig

To år efter hans navn blev nævnt som mulig ny formand stopper DLG’s næstformand. Siden 2007 har Torben Thomsen været næstformand og samtidig siddet i repræsentantskabet. Han understreger, at stoppet ikke har noget at gøre med opgøret i DLG-bestyrelsen i 2018.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Årets første HandelsErfa i Vissenbjerg

Velas afvikler årets første markedsmøde tirsdag og onsdag den 25. og 26. februar.

To dage med fokus på klima

Velas og Dalum Landbrugsskole inviterer etablerede landmænd og studerende til klimaworkshop.

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.
Side 1 af 45 (896 artikler)Prev1234567434445Next