bannerPos

Fuldvoksne hække fra Fyn

- Jeg vidste ikke, om ideen ville slå an, men vi fik lavet en god markedsføring, og siden er virksomheden vokset år efter år, fortæller planteskoleejer, Lars Strarup, som producerer færdige hækplanter under varemærket Prima Færdig Hæk.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
13-04-2019 08:00
Møllegårdens Planteskole i Sdr. Højrup producerer færdige hækplanter, så kunderne kan springe flere års ventetid over, når de planter hæk om terrassen eller haven.

- Mit dygtige team kan producere en færdig hæk til samme pris som et dødt raftehegn.

Lars Strarup har altid haft passion for natur og planter, og allerede under læretiden som planteskolegartner tumlede han med ideen til den virksomhed, som i dag er Skandinaviens største producent og leverandør af færdige hække, Møllegårdens Planteskole i Sdr. Højrup, ved motorvejen nord for Ringe.

- Jeg var i lære på P. Kortegaards Planteskole i Kappendrup, som lavede store træer. Det fik mig til at tænke på, hvorfor der ikke var nogen, som lavede færdige hækplanter til at sætte ind i huller i eksisterende hække. Det var der nemlig ingen, der gjorde på det tidspunkt, fortæller Lars Strarup.

 

Starter egen planteskole

I 1984 køber Lars Strarup en gård med 10 hektar land, hvor han starter med at producere stiklinger og almindelige hækplanter. I 1992 begynder han at realisere den idé, som han fik i sin læretid.

- Det sidste skub fik jeg af en nabo, som provokerede ved at sætte et træhegn op. Jeg spurgte ham, hvad det kostede, og kørte hjem og tænkte, at det kunne gøres til samme pris med levende planter, fortæller den midtfynske virksomhedsejer, der gik i gang med at lade hækplanterne vokse sig store på en halv hektar af planteskolens areal.

I 1995 var de første færdighække klar til salg.

- Jeg vidste ikke, om ideen ville slå an, men vi fik lavet en god markedsføring, og siden er virksomheden vokset år efter år. Og det gør den stadigvæk, fortæller Lars Strarup.

 

40 procent eksporteres

Siden 2012 har Møllegårdens Planteskole koncentreret sig om produktionen af færdige hække, der sælges under varemærket Prima Færdig Hæk. 40 procent af produktionen eksporteres, hovedsalig til Sverige og Norge. De resterende 60 procent sælges på det danske marked.

- I starten solgte vi kun til planteskoler og havecentre, for at få et godt samarbejde med dem. For 15 år siden begyndte vi også at handle med anlægsgartnere, og for fem år siden lavede vi vores hjemmeside og tilknyttede en webshop, så alle kunder kan handle direkte med os, hvis ikke de handler lokalt hos vores dygtige forhandlere, fortæller Lars Strarup, som tilføjer, at der også er tilknyttet webshops i både Sverige og Norge.

I dag anvendes færdighækplanterne fra den fynske planteskole ikke kun til at dække huller i eksisterende hække. Nu bruges de også til at sætte rundt om terrasser, og mange bruger også færdige hække hele vejen rundt om deres have.

 

Glidende generationsskifte

Lars Strarups vision er, at virksomheden hele tiden skal være et skridt foran og hele tiden blive bedre og bedre til at producere så effektivt som muligt. Derfor skal der på et tidspunkt også yngre kræfter ind i virksomheden, vurderer den 58-årige planteskoleejer.

- Jeg har ikke familiemedlemmer, der vil overtage virksomheden. Så jeg glæder mig til at skulle ud i markedet og finde nogen, som kunne tænke sig at indgå i et glidende generationsskifte. Derfor er det vigtigt at holde virksomheden interessant og velfungerende. Hvis man når til et punkt, hvor man siger, at nu kører det, så er man i virkeligheden i gang med at afvikle.

- Jeg er klar til at møde en eller flere kompagnoner, og jeg står med en god virksomhed, som fortjener at bestå, fastslår Lars Strarup.

Møllegårdens Planteskole
·  Møllegårdens Planteskole, som ligger på adressen Ravnshøjgyden 6, Sdr. Højrup, 5750 Ringe, blev grundlagt i 1984.
·  Virksomheden er et ApS, som ejes af Lars Strarup.
·  Virksomheden driver 120 hektar i omdrift. Cirka 80 hektar er planteskole med hækplanter. 40 hektar drives med korn, som mellemafgrøde, før der igen plantes hækplanter.
·  Prima Færdig Hæk produceres i flere størrelser, 125 cm, 150 cm, 180 cm og 220 cm.
·  De mest solgte hæksorter er liguster og bøg, som står for 80 procent af virksomhedens produktion.
·  Virksomheden har cirka 25 ansatte, og omsatte sidste år for 25 millioner kroner.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next