bannerPos

Fuldvoksne hække fra Fyn

- Jeg vidste ikke, om ideen ville slå an, men vi fik lavet en god markedsføring, og siden er virksomheden vokset år efter år, fortæller planteskoleejer, Lars Strarup, som producerer færdige hækplanter under varemærket Prima Færdig Hæk.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
13-04-2019 08:00
Møllegårdens Planteskole i Sdr. Højrup producerer færdige hækplanter, så kunderne kan springe flere års ventetid over, når de planter hæk om terrassen eller haven.

- Mit dygtige team kan producere en færdig hæk til samme pris som et dødt raftehegn.

Lars Strarup har altid haft passion for natur og planter, og allerede under læretiden som planteskolegartner tumlede han med ideen til den virksomhed, som i dag er Skandinaviens største producent og leverandør af færdige hække, Møllegårdens Planteskole i Sdr. Højrup, ved motorvejen nord for Ringe.

- Jeg var i lære på P. Kortegaards Planteskole i Kappendrup, som lavede store træer. Det fik mig til at tænke på, hvorfor der ikke var nogen, som lavede færdige hækplanter til at sætte ind i huller i eksisterende hække. Det var der nemlig ingen, der gjorde på det tidspunkt, fortæller Lars Strarup.

 

Starter egen planteskole

I 1984 køber Lars Strarup en gård med 10 hektar land, hvor han starter med at producere stiklinger og almindelige hækplanter. I 1992 begynder han at realisere den idé, som han fik i sin læretid.

- Det sidste skub fik jeg af en nabo, som provokerede ved at sætte et træhegn op. Jeg spurgte ham, hvad det kostede, og kørte hjem og tænkte, at det kunne gøres til samme pris med levende planter, fortæller den midtfynske virksomhedsejer, der gik i gang med at lade hækplanterne vokse sig store på en halv hektar af planteskolens areal.

I 1995 var de første færdighække klar til salg.

- Jeg vidste ikke, om ideen ville slå an, men vi fik lavet en god markedsføring, og siden er virksomheden vokset år efter år. Og det gør den stadigvæk, fortæller Lars Strarup.

 

40 procent eksporteres

Siden 2012 har Møllegårdens Planteskole koncentreret sig om produktionen af færdige hække, der sælges under varemærket Prima Færdig Hæk. 40 procent af produktionen eksporteres, hovedsalig til Sverige og Norge. De resterende 60 procent sælges på det danske marked.

- I starten solgte vi kun til planteskoler og havecentre, for at få et godt samarbejde med dem. For 15 år siden begyndte vi også at handle med anlægsgartnere, og for fem år siden lavede vi vores hjemmeside og tilknyttede en webshop, så alle kunder kan handle direkte med os, hvis ikke de handler lokalt hos vores dygtige forhandlere, fortæller Lars Strarup, som tilføjer, at der også er tilknyttet webshops i både Sverige og Norge.

I dag anvendes færdighækplanterne fra den fynske planteskole ikke kun til at dække huller i eksisterende hække. Nu bruges de også til at sætte rundt om terrasser, og mange bruger også færdige hække hele vejen rundt om deres have.

 

Glidende generationsskifte

Lars Strarups vision er, at virksomheden hele tiden skal være et skridt foran og hele tiden blive bedre og bedre til at producere så effektivt som muligt. Derfor skal der på et tidspunkt også yngre kræfter ind i virksomheden, vurderer den 58-årige planteskoleejer.

- Jeg har ikke familiemedlemmer, der vil overtage virksomheden. Så jeg glæder mig til at skulle ud i markedet og finde nogen, som kunne tænke sig at indgå i et glidende generationsskifte. Derfor er det vigtigt at holde virksomheden interessant og velfungerende. Hvis man når til et punkt, hvor man siger, at nu kører det, så er man i virkeligheden i gang med at afvikle.

- Jeg er klar til at møde en eller flere kompagnoner, og jeg står med en god virksomhed, som fortjener at bestå, fastslår Lars Strarup.

Møllegårdens Planteskole
·  Møllegårdens Planteskole, som ligger på adressen Ravnshøjgyden 6, Sdr. Højrup, 5750 Ringe, blev grundlagt i 1984.
·  Virksomheden er et ApS, som ejes af Lars Strarup.
·  Virksomheden driver 120 hektar i omdrift. Cirka 80 hektar er planteskole med hækplanter. 40 hektar drives med korn, som mellemafgrøde, før der igen plantes hækplanter.
·  Prima Færdig Hæk produceres i flere størrelser, 125 cm, 150 cm, 180 cm og 220 cm.
·  De mest solgte hæksorter er liguster og bøg, som står for 80 procent af virksomhedens produktion.
·  Virksomheden har cirka 25 ansatte, og omsatte sidste år for 25 millioner kroner.

- Jeg sidder sjældent stille

Den nyvalgte første kvindelige formand for DM&E Fyn trives med travlheden og de mangeartede opgaver både hjemme på maskinstationen, i den fynske forening og i landsorganisationen.

Jagten på spild er skudt i gang

Tørken kom naturligvis til at præge tallene hos de fynske besætninger i KvægNøglen for 2018, der lander med lidt lavere dækningsbidrag for året forinden. Stor spredning i resultaterne får dog konsulenterne til at opfordrer til at gå på spildjagt.

Dyretilmeldingen er åbnet

Det er frem til 15. maj at tilmelde kvæg og får til årets fynske dyrskue.

Aktiv fåredag i Sallinge

I år er Lotte og Martin Philip fra Sallinge for tredje gang med på Fårets Dag.

Ud at se påskelam

13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

Multihåndværker med tre spidskompetencer

Jonas Nielsens virksomhed i Mesinge startede med smedearbejde og småjobs som underleverandør. I dag er Joni Manpower miljønedbrydning, jord, beton og kloakarbjede, samt nærmest dansk mester i anlæg af græsplæner.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Over 200.000 på gårdbesøg i søndags

På Fyn var der 4.000 gæster hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup, og ikke mindre end 12-13.000 deltog ved økodagen på Statsfængslet Søbysøgaard.

Fræser sår blomster på stribe

Mads Møller Andersen, Ørbækgård, tilbyder såning af blomsterstriber med selvudviklet redskab, som både kan så frø i rækker og som bredsåning.
Side 1 af 26 (516 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer