bannerPos

Danish Agro klar med ærter og grynhavre

Markedsdirektør for Region Øst, Christian Hjerpsted, præsenterede flere nyheder til den kommende sæson for de 100 medlemmer, som deltog i Danish Agros regionsmøde i Odense.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
18-03-2020 08:00
Grovvarekoncernen tilbyder nye afgrøder i den forestående sæson. Samtidig er arealerne med konceptavl af korn tæt ved at være fuldtegnet, lød det på regionsmødet.

Danish Agro giver mulighed for dyrkning af nye spændende sædskifteafgrøder i den forestående sæson. Således tilbydes en større produktion af ærter til modenhed – til anvendelse som protein i dyrefoder. Blandt andet bruges der fremadrettet ærter i stedet for sojaskrå i kyllingefoderet, som fremstilles på fabrikken i Skamby.

Tillige har grovvarekoncernen tegnet aftale om 21.000 tons grynhavre til – som navnet siger – produktion af havregryn.

- Til denne sæson er vi dermed fuldtegnet af grynhavre. En nøjsom afgrøde, der er en god forfrugt til hvede, fortalte markedsdirektør i region øst, Christian Hjerpsted, de godt 100 medlemmer, som forleden deltog i Danish Agros regionsmøde i Odense Congress Center.

Hans råd var i den forbindelse, at så havren tidligt og ligeså snart, der forhåbentligt kan køres på markerne.

- Også gerne før vårbyggen. Det giver det bedste havreudbytte, pointerede han.

Mere konceptavl

Generelt animerer Danish Agro til mere konceptavl fremfor foderkorn på markerne.

- Derfor kan vi glæde os over, at ordrebøgerne er tæt på at være lukket for konceptaftalerne for næste sæson, lød det fra Christian Hjerpsted, der på mødet gennemgik sortsudvalget.

- Ikke mindst ser vi frem til udbytterne i vor topsort i hvede, Informer.

Om planteværnsituationen nævnte regionsdirektøren, at ikke mindre end 400 midler er under revurdering. Derfor ventes nogle at blive forbudt til den kommende sæson.

Flere og flere kunder benytter sig af onlinebestilling og direkte levering, og derfor inddrages bilerne fra Hatting, som dagligt kører intenst på landevejene, i stigende grad til leverancer af planteværn. Dog vil det fortsat være muligt at afhente midler på de helårsåbne afdelinger i Skamby og Kværndrup. Danish Agros øvrige fynske afdelinger, i henholdsvis Ørsted, Otterup, Nr. Søby og Rudkøbing er alle sæsonåbne.

Ny struktur

Årets i alt seks regionsmøder landet over var uden valghandling. I forbindelse med den nye folkevalgte struktur i Danish Agro Amba er etableret en delegeretforsamling med 43 medlemmer, som alle blev valgt ved ekstraordinære regionsmøder i efteråret.

De delegerede valgte på generalforsamlingen først i marts en bestyrelse, nu på seks medlemmer som en medarbejderrepræsentant. Fra Fyn er mælkeproducent Søren Dyssemark Knudsen, Bårdesø, medlem af Danish Agro-bestyrelsen. 

- Der er alsidig repræsentation af alle driftsgrene og landsdele, og især er kontinuiteten vægtet godt, påpegede Jørgen H. Mikkelsen, da han gennemgik strukturen overfor de fynske medlemmer ved regionsmødet.

Sammen med koncernchef Henning Haahr præsenterede han Danish Agro-regnskabet for 2019, der både blev betegnet som tilfredsstillende men også udfordrende. Således steg omsætningen med syv procent til 35,3 milliarder kroner, mens resultatet efter skat var 402 millioner mod 447 millioner kroner året før. Blandt andet påvirkede en gammel tysk kartelsag, før Danish Agros opkøb af det pågældende selskab, med 71 millioner kroner negativt på bundlinjen.

Efter skatten og andelene til minoritetsaktionærerne i Danish Agros mange selskaber er betalt, er der 140 millioner kroner tilbage, hvorfra er vedtægtsbestemt, at 25 procent af overskuddet kan deklareres til de i alt godt 9.000 medlemmernes konti. Det vil sige 35 millioner kroner.

0

Naturpleje er på vej til at blive et levebrød

Naturstyrelsen og Seges arbejder på at ophøje med naturpleje med græssende dyr til en regulær driftsgren.

Billigt brændstof til resten af sæsonen – og næste år

Mange landmænd udnytter muligheden for at fastlåse brændstofprisen på det historisk lave niveau. Det har givet travlhed hos Ole’s Olie.

Alle stande på fødevaremarkedet er besat

Opbakningen til årets dyrskue er trods coronakrisen markant. Forberedelserne fortsætter i håb om afvikling af skuet efter planen den 12. til 14. juni.

Hegn til alle formål på hele Fyn

Poda Hegn er specialist inden for sit felt til både store som mindre hegns-opgaver. Det gælder også på Fyn.

Helt ud til hegnet

PIT Hegn er klar med gode tilbud og forsendelse af varer i den ekstraordinære situation, her hvor dyrene skal på græs.

Det snerper efterhånden til med at få vedligeholdt eller nyplantet læhegn

Gamle læhegn vil snart være sprunget ud og dække for overblikket. Og nye planter bliver udsolgt om et par måneder, siger plantningskonsulent hos HedeDanmark.

Ny fynsk maskinwebshop med udstilling og service

Efter 14 år hos Kellfri Danmark har Carsten Vesthammer startet Middelfart Maskiner blandt andet med forhandlingen af netop Kellfri-produkterne.

Stop for tilskud får efterspørgslen på plantning af læhegn til at dale

Der er stadig gode grund til at oprette nye læhegn, siger plantningskonsulent Sune Glistrup.

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.
Side 1 af 48 (958 artikler)Prev1234567464748Next