bannerPos

- Vikingerne gravede åbenbart et naturligt vandløb

- Åen her opfylder kun et af de i alt syv opstillede kriterier for at være et naturlig vandløb, nemlig slyngningsgraden. Trods en mindretalsudtalelse har kommunen (Nyborg Kommune, red.) alligevel indstillet den til at være en del af de kommende vandplaner, påpeger familielandbrugsformand Ib W. Jensen overfor Erling Bonnesen

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
07-11-2018 12:00
Landmændene i vandrådene og lodsejere venter spændt på udmelding fra Miljøstyrelsen, hvorvidt en række vandløb tages ud af vandplanerne. Et eksempel er en to kilometer kunstigt anlagt strækning fra vikingetiden, som lægges op til at skulle være naturligt. Det kan give fatale konsekvenser for afvandingen og dermed oversvømmelser i Årslev.

På rekordtid skulle landmænd, naturfolk og de øvrige medlemmer i de såkaldte vandråd sidste år blive enige om omklassificering af lokale vandløbsstrækninger, som måske alligevel ikke burde med i de kommende vandplaner i forbindelse med Vandmiljøplan III fra 2021.

Bølgerne gik højt flere steder, inden indstillingen kunne sendes videre til de pågældende lokale kommunemyndigheder og derfra til det politiske apparat i Miljøministeriet med deadline inden nytår 2018.

Det førte til en række mindretalsbeslutninger, hvor der ikke var enighed om klassificeringen. For vandrådet for hovedoplandet til Storebælt drejede det sig om ikke mindre end 11 vandløb.

- Det var meget vanskeligt at forhandle med repræsentanterne for naturfredningsforeningen, lystfiskerne og de øvrige naturfolk, som ubetinget ville medtage alle vandløbene i vandplanerne. Og videre kan vi nu frygte, at det også er indstillingen hos de pågældende kommuner og Miljøstyrelsen, forudser Ib W. Jensen, der som næstformand i Danske Vandløb og formand for Fyns Familielandbrug var medlem i alle fire fynske vandråd sidste år.

Vikinge-skabt

Derfor havde han sammen med chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer’s afdeling for vand og natur, Erik Jørgensen, i sidste uge inviteret Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen ud for at vise et eksempel på et vandløb, som efter landbrugets mening slet ikke hører hjemme i den næste generation af vandplaner.

- Åen her opfylder kun et af de i alt syv opstillede kriterier for at være et naturlig vandløb, nemlig slyngningsgraden. Og at den slynger sig, skyldes ganske enkelt, at vikingerne naturligt nok fulgte de laveste konturer i landskabet, da de i tidernes morgen gravede den for at lede vandet væk fra deres bosætningsområde, påpeger Ib W. Jensen.

Læs mere om, hvorfor den cirka to kilometer lange strækning af Broåen mellem Freltofte og Årslev ikke bør være en del af vandplanerne.

 

- Jeg sidder sjældent stille

Den nyvalgte første kvindelige formand for DM&E Fyn trives med travlheden og de mangeartede opgaver både hjemme på maskinstationen, i den fynske forening og i landsorganisationen.

Jagten på spild er skudt i gang

Tørken kom naturligvis til at præge tallene hos de fynske besætninger i KvægNøglen for 2018, der lander med lidt lavere dækningsbidrag for året forinden. Stor spredning i resultaterne får dog konsulenterne til at opfordrer til at gå på spildjagt.

Dyretilmeldingen er åbnet

Det er frem til 15. maj at tilmelde kvæg og får til årets fynske dyrskue.

Aktiv fåredag i Sallinge

I år er Lotte og Martin Philip fra Sallinge for tredje gang med på Fårets Dag.

Ud at se påskelam

13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

Multihåndværker med tre spidskompetencer

Jonas Nielsens virksomhed i Mesinge startede med smedearbejde og småjobs som underleverandør. I dag er Joni Manpower miljønedbrydning, jord, beton og kloakarbjede, samt nærmest dansk mester i anlæg af græsplæner.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Over 200.000 på gårdbesøg i søndags

På Fyn var der 4.000 gæster hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup, og ikke mindre end 12-13.000 deltog ved økodagen på Statsfængslet Søbysøgaard.

Fræser sår blomster på stribe

Mads Møller Andersen, Ørbækgård, tilbyder såning af blomsterstriber med selvudviklet redskab, som både kan så frø i rækker og som bredsåning.
Side 1 af 26 (516 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer