bannerPos

Assens-forsøg skal gavne grødeskæringen

I forbindelse med den kommende revidering af kommunens vandløbsregulativ konstaterede vandløbskonsulent Jannik Seslef, at der i høj grad er mangel på databaseret viden om, hvordan grødeskæring påvirker vandføringsevnen og den økologiske tilstand i små vandløb. Det har ført til det storstilede forsøgsprojekt, som nu startes op i Assens Kommune.

Erik Hansen

Journalist
30-12-2018 08:00
13 kilometer vestfynske vandløb indgår i et projekt, hvor forskellige metoder afprøves for at samle data til en mere effektiv grødeskæring til gavn for både de omkringliggende marker og vandløbsmiljøet.

Vedligeholdelsen af vandløb er i de senere år blevet konfliktområde og ofte med en følelsesladet debat - med, på den ene side landbruget sammen med et stigende afvandingsbehov i takt med klimaændringer og dermed ofte heftigere og større regnmængder. Og på den anden side både et øget miljøfokus og naturinteresser, herunder de skærpede krav i forbindelse med vandplanerne om den økologiske tilstand i forhold til floraen og faunaen i og omkring vandløbene.

Et centralt punkt i vedligeholdelsen er grødeskæringen, som for de mange offentlige vandløbs vedkommende udføres af den pågældende kommune, ud fra dens vandløbsregulativ og med ensartede metoder.

Men der findes meget begrænsede fakta på området, og det har nu ført til et projekt i Assens Kommune, hvor kommunen sammen med Aarhus Universitet, rådgivningsfirmaet Orbicon og HedeDanmark skal få undersøgt mulighederne for en mere intelligent grødeskæring til gavn for både landbruget og vandløbsmiljøet.

65 strækninger

Der er tale om et fireårigt forsøgsprojekt, hvor der i 65 udvalgte især flade strækninger på hver 200 meters længde i kommunens mindre vandløb opsættes måleudstyr til vandstand og vandføringsevne, til systematisk registrering af effekten af flere forskellige grødeskæringsmetoder og -tidspunkter.

Alle 160 lodsejere, som har jord ned til de pågældende vandløbsstrækninger, fik før jul et brev i deres e-boks med en invitation til et stort informationsmøde, hvor forsøgsprojektet præsenteres i detaljer.

Det sker på næste onsdag, den 9. januar klokken 18.30 til 21.30 på Centrovice i Vissenbjerg.

Læs meget mere om forsøgsprojektet på Vestfyn i den første 2019-udgave af LandbrugFyn, som allerede fra i dag findes her på hjemmesiden. Avisen udkommer med FK Distribution på torsdag/fredag den 3. og 4. januar.
GODT NYTÅR!

 

Hegne inde - og hegne ude

Uanset om man vil holde heste eller kreaturer inde, eller holde for eksempel kronvildt ude, er løsningen hos Poda Hegn, der også har udviklet specielle låger.

Semler satte fokus på graduering

Semler Agro Odense samlede ikke mindre end 70 mennesker, da der var inviteret til temaaften om mulighederne for graduering i gødskningen på marken.

Danish Agro tilpasser medlemsdemokratiet

Andelsgrovvareselskabet etablerer fra næste år en delegeretforsamling. De fynske medlemmer valgte ved mandagens regionsmøde Søren Dyssemark Knudsen som nyt bestyrelsesmedlem.

Overskud i Centrovice

Rådgivningsvirksomheden havde en omsætning på tæt ved 100 millioner kroner og et overskud efter skat på 500.000 kroner.

Kokkenborg samler salgsdyrene i nyt stort staldanlæg

Lettere logistik og bedre overblik er blandt andet baggrunden for Dorte og Jens Himmelstrups store udvidelse langs Svendborg-motorvejen ved Kirkeby.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Stress fik mælkeproducent ned med nakken

Landmænd er ekstra modtagelige overfor stress, fordi de ofte er for længe om at erkende arbejdspresset. En af dem er fynske Klaus Jørgensen, som fortalte om tabu-sygdommen på årets kvægkongres.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Lange lige løgrækker

Hos Skiftekær Økologi ApS på Tåsinge satses der i stigende grad på den mere specialiserede produktion. Løg og kartoffelproduktionen fylder dog fortsat mest i markplanen.
Side 1 af 24 (472 artikler)Prev1234567222324Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer