bannerPos

Assens-forsøg skal gavne grødeskæringen

I forbindelse med den kommende revidering af kommunens vandløbsregulativ konstaterede vandløbskonsulent Jannik Seslef, at der i høj grad er mangel på databaseret viden om, hvordan grødeskæring påvirker vandføringsevnen og den økologiske tilstand i små vandløb. Det har ført til det storstilede forsøgsprojekt, som nu startes op i Assens Kommune.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
30-12-2018 08:00
13 kilometer vestfynske vandløb indgår i et projekt, hvor forskellige metoder afprøves for at samle data til en mere effektiv grødeskæring til gavn for både de omkringliggende marker og vandløbsmiljøet.

Vedligeholdelsen af vandløb er i de senere år blevet konfliktområde og ofte med en følelsesladet debat - med, på den ene side landbruget sammen med et stigende afvandingsbehov i takt med klimaændringer og dermed ofte heftigere og større regnmængder. Og på den anden side både et øget miljøfokus og naturinteresser, herunder de skærpede krav i forbindelse med vandplanerne om den økologiske tilstand i forhold til floraen og faunaen i og omkring vandløbene.

Et centralt punkt i vedligeholdelsen er grødeskæringen, som for de mange offentlige vandløbs vedkommende udføres af den pågældende kommune, ud fra dens vandløbsregulativ og med ensartede metoder.

Men der findes meget begrænsede fakta på området, og det har nu ført til et projekt i Assens Kommune, hvor kommunen sammen med Aarhus Universitet, rådgivningsfirmaet Orbicon og HedeDanmark skal få undersøgt mulighederne for en mere intelligent grødeskæring til gavn for både landbruget og vandløbsmiljøet.

65 strækninger

Der er tale om et fireårigt forsøgsprojekt, hvor der i 65 udvalgte især flade strækninger på hver 200 meters længde i kommunens mindre vandløb opsættes måleudstyr til vandstand og vandføringsevne, til systematisk registrering af effekten af flere forskellige grødeskæringsmetoder og -tidspunkter.

Alle 160 lodsejere, som har jord ned til de pågældende vandløbsstrækninger, fik før jul et brev i deres e-boks med en invitation til et stort informationsmøde, hvor forsøgsprojektet præsenteres i detaljer.

Det sker på næste onsdag, den 9. januar klokken 18.30 til 21.30 på Centrovice i Vissenbjerg.

Læs meget mere om forsøgsprojektet på Vestfyn i den første 2019-udgave af LandbrugFyn, som allerede fra i dag findes her på hjemmesiden. Avisen udkommer med FK Distribution på torsdag/fredag den 3. og 4. januar.
GODT NYTÅR!

 

Besøg i Odense tæt ved sidste års tal

43.459 besøgte Det Fynske Dyrskue, trods det elendige vejr lørdag.

Halm er fremtiden

Der er masser af nye muligheder for udnyttelse af halm som miljø- og klimavenlig råvare til blandt andet energi. Det er emnet for et arrangement, som Danske Halmleverandører indbyder alle interesserede til hos Heden Maskinforretning på torsdag.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Spirende fynsk kartoffelprojekt

Et år efter offentliggørelsen af planerne om en kartoffelmelsfabrik ser bestyrelsesformand Lau Hvid Hansen optimistisk på realiseringen af muligheden for, at fynske landmænd kan føje denne specialafgrøde til markplanen.

Præmieliste for kødkvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle kødkvæg blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

Præmieliste for malkekvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle malkekøer blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.
Side 1 af 30 (600 artikler)Prev1234567282930Next