bannerPos

Undgå at besøge ulvestresset kvæg

Thor Gunnar Kofoed besøgte forleden de vestjyske kvægavlere Caspar Rostbøll, Karl Nielsen og Søren Christensen, der alle har oplevet, at ulvene stresser deres dyr.
14-07-2020 14:57

L&F og Vestjysk opfordrer til ekstra påpasselighed overfor afgræssende kvæg i områder, hvor ulven huserer.

Pas på kvæget, hvis I går i naturen i de områder af Jylland, hvor der er ulv. Sådan lyder opfordringen fra landboforeningen Vestjysk og brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Det har altid været nødvendigt at have respekt for kreaturer. Især tyre og køer med kalv. Men i de områder, hvor der nu også er ulv, appellerer vi til, at man er særligt påpasselig som gæst på arealer, hvor kvæget græsser som naturpleje. Ulvens tilstedeværelse stresser dyrene, og man skal især være opmærksom, hvis man har hund med. Det er bedst helt at lade være, men hvis man alligevel har den med, skal den holdes i kort snor og på god afstand af kvæget, siger Søren Christensen, formand for landboforeningen Vestjysk. 

Opfordringen skyldes, at flere vestjyske kvægavlere de seneste år har oplevet, at ulven jager med kreaturerne. Angrebene, der har kostet flere kalve livet og efterlader resten af besætningen meget stressede.

- De bliver aldrig sig selv igen. De stressede dyr er svære og farlige at håndtere for landmanden, og vi er derfor også bange for, at fremmede gæster blandt dyrene risikerer at komme alvorligt til skade. Vi anbefaler, at man kun går ind til kvæg, hvor der er en lokalkendt guide med, siger Søren Christensen.

Undersøger omfanget af ulvestress

Den såkaldte ulvestress har allerede fået flere kvægavlere til at opgive eller drosle ned på besætningen, ligesom økologiske mælkeproducenter frygter for at lukke deres dyr ud på græs, som de er forpligtiget til at gøre i sommerhalvåret.

Landbrug & Fødevarer bakker derfor op om opfordringen til at undgå gæster blandt græssende kvæg i de berørte områder.

- Det er ekstremt farligt, og det er nogle voldsomme beretninger, vi hører fra både kødkvægavlere og mælkeproducenter. I Landbrug & Fødevarer vil vi nu tage initiativ til at få undersøgt omfanget og konsekvenserne af ulvestressen. Det er hverken godt for dyrevelfærd, arbejdsmiljø eller naturen, siger Thor Gunnar Kofoed, næstformand i Landbrug & Fødevarer, som forleden var på besøg hos tre vestjyske kvægavlere.

cc

0

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.

50-års fødselsdag i Glamsbjerg

Hos GMC indbydes på fredag til reception i anledning af medindehaver Kristian Jørgensens runde fødselsdag.
Side 1 af 56 (1114 artikler)Prev1234567545556Next