bannerPos

Netværk om samme interesse

37 unge jordbrugsteknologer med speciale i økonomi og ledelse deltog i en Netværksdag gennem foreningen ABM-Netværks Forening – en dag med temaet »Licence to produce«.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
04-11-2019 06:33
Et netværk for jordbrugsteknologer med speciale i økonomi og ledelse har dannet en forening, som to gange om året inviterer medlemmerne til Netværksdag. Senest gik turen til Ausumgaard ved Struer og Thyborøn Havn.

Det var 37 par nypudsede sko, som i den grad ikke er bange for at gå forrest, som LandbrugNord mødte, da de holdt deres halvårlige Netværksdag i foreningen ABM-Netværks Forening – en dag med temaet »Licence to produce«.

I skoene stod 37 jordbrugsteknologer, som til daglig kalder sig ABM´ere (Agro Business Manager, red.) - både tidligere og nuværende studerende.

Dagen startede i vanvittige regnskyl, haglbyger, vestenvind og torden hos landmand Kristian Lundgaard-Karlshøj, som gav en rundvisning på sit livsværk Ausumgaard ved Struer.

Ausumgaard passer 850 hektar jord, har vindmøller, et biogasanlæg under snarlig udvidelse, slagtekyllinger, velfærdsgrise, en gårdbutik, et insektprojekt med opformering af melorme og så et hav af besøgende årligt, både til betalte rundvisninger og til for eksempel julemarked. 

 

Udfordrer et dilemma

Som i radioprogrammet Mads og Monopolet skulle Kristian Lundgaard-Karlshøj præsentere et dilemma for de engagerede unge mennesker.

- De administrative opgaver på Ausumgaard stiger og jeg har på sigt brugt for hjælp til at tage hånd om flere af dem, lød dilemmaet.

Selv havde den erfarne landmand tre mulige løsningsforslag, som deltagerne skulle finde fordele og ulemper ved. Samtidig skulle de komme med indspark til løsninger, som Kristian Lundgaard-Karlshøj endnu ikke selv havde tænkt på.

 

Måske kommende medejer af Ausumgaard

Selvom det oplagte svar fra de selvtillidsfyldte unge mennesker var, at han skulle ansætte en ABM´er, kom de også omkring mange andre løsninger blandt andet at ansætte en person, som ud over administrative opgaver også kunne få et økonomisk ansvar enten som medejer eller at han/hun kommer med sin egen virksomhed og indgår i Ausumgaard.

- Jeg synes, det er et rigtig interessant setup, især hvis en kommende medejer bidrager til virksomheden med en anden driftsgren, lød det fra Kristian Lundgaard-Karlshøj, som efter besøget havde fået stof til eftertanke.

- Det er rigtig godt at blive skubbet lidt til. Og jeg synes, det er helt vildt spændende at høre de unges ideer – nogle havde jeg tænkt på og andre havde jeg ikke. Det er rigtig, rigtig interessant at tænke en ny ejer med ind i det her, lød det inden de unge hastede mod bussen og kørte endnu længere mod vest til havnen i Thyborøn.

Hele dagen var sponsoreret af Seges.

 

ABM-Netværks Forening

Medlemmer: Jordbrugsteknologer med speciale i økonomi og ledelse, de såkaldte Agro Business Managers fra Erhvervsakademi Aarhus. Foreningen har lige nu 50 medlemmer.

Formål: Foreningens formål er at opretholde et netværk socialt og fagligt på tværs af årgangene fra de første dimitterede i 2013 til nuværende studerende.

Arrangementer: Hvert halve år afholdes en netværksdag, typisk i marts og i oktober, hvor der bliver inviteret spændende personligheder ind for at debattere et givent emne med relation til landbruget. Som noget nyt i år foregik dette efterårs Netværksdag på Ausumgaard ved Struer og på Thyborøn Havn, en dag som blev sponsoreret af Seges.

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.

Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.
Side 1 af 55 (1092 artikler)Prev1234567535455Next