bannerPos

Netværk om samme interesse

37 unge jordbrugsteknologer med speciale i økonomi og ledelse deltog i en Netværksdag gennem foreningen ABM-Netværks Forening – en dag med temaet »Licence to produce«.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
04-11-2019 06:33
Et netværk for jordbrugsteknologer med speciale i økonomi og ledelse har dannet en forening, som to gange om året inviterer medlemmerne til Netværksdag. Senest gik turen til Ausumgaard ved Struer og Thyborøn Havn.

Det var 37 par nypudsede sko, som i den grad ikke er bange for at gå forrest, som LandbrugNord mødte, da de holdt deres halvårlige Netværksdag i foreningen ABM-Netværks Forening – en dag med temaet »Licence to produce«.

I skoene stod 37 jordbrugsteknologer, som til daglig kalder sig ABM´ere (Agro Business Manager, red.) - både tidligere og nuværende studerende.

Dagen startede i vanvittige regnskyl, haglbyger, vestenvind og torden hos landmand Kristian Lundgaard-Karlshøj, som gav en rundvisning på sit livsværk Ausumgaard ved Struer.

Ausumgaard passer 850 hektar jord, har vindmøller, et biogasanlæg under snarlig udvidelse, slagtekyllinger, velfærdsgrise, en gårdbutik, et insektprojekt med opformering af melorme og så et hav af besøgende årligt, både til betalte rundvisninger og til for eksempel julemarked. 

 

Udfordrer et dilemma

Som i radioprogrammet Mads og Monopolet skulle Kristian Lundgaard-Karlshøj præsentere et dilemma for de engagerede unge mennesker.

- De administrative opgaver på Ausumgaard stiger og jeg har på sigt brugt for hjælp til at tage hånd om flere af dem, lød dilemmaet.

Selv havde den erfarne landmand tre mulige løsningsforslag, som deltagerne skulle finde fordele og ulemper ved. Samtidig skulle de komme med indspark til løsninger, som Kristian Lundgaard-Karlshøj endnu ikke selv havde tænkt på.

 

Måske kommende medejer af Ausumgaard

Selvom det oplagte svar fra de selvtillidsfyldte unge mennesker var, at han skulle ansætte en ABM´er, kom de også omkring mange andre løsninger blandt andet at ansætte en person, som ud over administrative opgaver også kunne få et økonomisk ansvar enten som medejer eller at han/hun kommer med sin egen virksomhed og indgår i Ausumgaard.

- Jeg synes, det er et rigtig interessant setup, især hvis en kommende medejer bidrager til virksomheden med en anden driftsgren, lød det fra Kristian Lundgaard-Karlshøj, som efter besøget havde fået stof til eftertanke.

- Det er rigtig godt at blive skubbet lidt til. Og jeg synes, det er helt vildt spændende at høre de unges ideer – nogle havde jeg tænkt på og andre havde jeg ikke. Det er rigtig, rigtig interessant at tænke en ny ejer med ind i det her, lød det inden de unge hastede mod bussen og kørte endnu længere mod vest til havnen i Thyborøn.

Hele dagen var sponsoreret af Seges.

 

ABM-Netværks Forening

Medlemmer: Jordbrugsteknologer med speciale i økonomi og ledelse, de såkaldte Agro Business Managers fra Erhvervsakademi Aarhus. Foreningen har lige nu 50 medlemmer.

Formål: Foreningens formål er at opretholde et netværk socialt og fagligt på tværs af årgangene fra de første dimitterede i 2013 til nuværende studerende.

Arrangementer: Hvert halve år afholdes en netværksdag, typisk i marts og i oktober, hvor der bliver inviteret spændende personligheder ind for at debattere et givent emne med relation til landbruget. Som noget nyt i år foregik dette efterårs Netværksdag på Ausumgaard ved Struer og på Thyborøn Havn, en dag som blev sponsoreret af Seges.

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Handlekraftig fynbo med fjerkræ hædret

Landbrug & Fødevarers pris som »Årets unge landmand« er tildelt Henrik Pihl Winterø, der i 2017 overtog Aalundgaard i Ladegårde ved Aarup.

Kokkenborg hædret for arbejdsmiljøet

Rosetavler, struktur og tydelig ledelse. Det er vigtige redskaber, som har gjort svineproduktionen Kokkenborg ved Kirkeby til vinder af Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2019.

Maskinfokus i Tyskland

I den forgangne uge har tusindvis af danske landmænd i Hannover for at hente inspiration på maskinfronten.

- Hver enkelt landmand skal vågne op

- Det her er 25 gange værre end randzonerne, lød det på grundvandsmødet i Vissenbjerg, hvor indsatsplanerne omkring drikkevandsboringer blev forelagt og debatteret.

Flis eller halm?

På Hvidkilde er man ikke enige med halmformand Hans Stougaard, der hellere ser halm frem for træflis til energi.

Det startede med en rygeost

Løgismose Mejeri producerer en lang række mejeriprodukter, men den fynske specialitet lagde fundamentet under virksomheden.

Slidstærkt staldgulv med ny type belægning

Højere syreresistens og slidstyrke er blot nogle af fordelene ved den nye type gulvbelægning, der nu også er blandt de produkter, som Schmidt Coating anvender hos deres kunder.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.
Side 1 af 40 (783 artikler)Prev1234567383940Next