bannerPos

Medister med mere

En koncentreret Jesper Zeihlund får tarmene til at passe ved pølsehornet, mens han laver medister sammen med de nye agrarøkonomstuderende på Dalum Landbrugsskole.

Henning K. Andersen

13-09-2018 08:00
Kortere afstand fra jord til bord er ikke kun moderne slagord. Det er også en vej til at øge indtjeningen for landmænd i fremtiden. Det var budskabet til de nye agrarøkonomstuderende på Dalum Landbrugsskole, der netop er begyndt på uddannelsen.

- Hvad er ligheden mellem landbruget og Vollsmose? Jo, begge dele omfatter cirka 10.000 mennesker, og alle i Danmark har en holdning til begge dele!

På Dalum Landbrugsskole er de 22 nystartede agrarøkonomstuderende i gang med at debattere landbrugets image, og relationerne i forhold til forbrugerne. I dagens anledning er kokken, forfatteren og kreatøren Jesper Zeihlund fra NCLF, Nordisk Center for Lokale Fødevarer, på besøg.

Både han og underviseren, Birthe Egdal, betoner vigtigheden i, at afstanden fra jord til bord er så kort som overhovedet muligt.

Højere kvalitetskrav

Vi møder Jesper Zeihlund, der også er kok, sammen med de kommende agrarøkonomer i køkkenet ved Dalum Landbrugsskole. Her er de i gang med at lave klassisk medisterpølse – både den billige fra supermarkedet, men også helt fra bunden. For kravene til fødevarekvaliteten er langt højere nu end tidligere, ifølge Zeihlund.

- Tidligere var det sådan, at hvis det var sundt, så gjorde det ikke noget, at det smagte grimt. Men der vi bare nået meget videre. Vi skriver 2018, og der er ikke nogen, der gider at spise noget, der smager grimt, selv om det er sundt, og miljøbevidst, og alt muligt. Der er vi blevet nogle forkælede skiderikker, som bare vil have noget, der smager godt, slår han fast.

Birthe Egdal erkender dog, at det vil kræve en kulturændring, hvis man skal skabe kortere afstand mellem producenterne og forbrugere. For det skal komme fra landmanden, mener hun.

- Jeg vil prøve at få dem til at åbne sig og kigge ud af. Men det er jo kulturændringer, og kulturer er bare svære at ændre på. Også når man snakker ledelse. Så det er en kulturændring, der skal til, og der skal nok gå nogen år, inden det for alvor rykker. Men der kommer flere og flere til, og man mærker mindre modstand mod det som underviser, siger hun.

Læs hele artiklen fra prøvesmagningen på Dalum i denne uges LandbrugFyn

 

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next