bannerPos

Landmænd og forbrugere fandt fælles løsninger

To af de forbrugere der var dukket op på Fyn var AU-studerende Rose Kristoffersen (th.) og SDU-studerende Josefine Aalborg. De tog masser af ny viden med hjem i bagagen. Her er de fotograferet foran de færdige løsnings-plancher.

Ditte Birkebæk Jensen

Journalist
18-04-2018 08:00
Forbrugere og producenter begravede stridsøksen for at findes fælle løsninger på landbrugets udfordringer. Dalum Landbrugsskoles kandidatstuderende stod bag tiltaget, der endte ud i løsnings- forslag sendt direkte til miljø- og fødevareministeren.

Hvad og hvordan skal landbruget producere? Skal forbrugerne diktere det, og hvad gør vi ved misforståelser imellem de to grupper? Det var nogle af de udfordringer, som landmænd og forbrugere i fællesskab diskuterede løsninger på for nylig. Et initiativ fra landbrugets egne rækker, nemlig årgangen af agrarøkonomer og produktionsledere på Dalum Landbrugsskole.

Det hele foregik også på den fynske landbrugsskole, hvor godt 40 unge mennesker i et sammensurium af skolens egne elever, etablerede landmænd, konsulenter og studerende fra Syddansk Universitet (SDU) var mødt op til dialog under overskriften: »Den nye generation tager fremtiden i egne hænder«.

Arrangementet var stablet på benene i samarbejde med Tænketanken Frej og Patriotisk Selskab.

Fremført for ministeren

Overskriften for dagen var ikke uden tyngde, da de løsningsforslag som forbrugerne og landmændene fandt frem til, bliver sendt til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Men hvis man spørger Iben Krog Rasmussen, som sidder i styregruppen for Tænketanken Frej, handlede mødet om meget mere end forslag til lovgivningen.

- Det handler om at tage ejerskab, det skal ikke altid være politikerne eller dem, der råber højest, der får ideerne. Det skal være landmændene og forbrugerne selv, som begge har forskellige styrker og indsigt. Landmændene ved meget om deres produktion, men nogle gange har man brug for nogen udefra til at sætte tingene lidt i perspektiv.  

Deltagerne var fordelt i otte grupper, som skulle skiftes til at debattere et af de otte udfordringer et kvarter ad gangen. Forslagene blev til sidst diskuteret i plenum.

Dialog fremfor skyttekrig

Man kunne frygte for en situation a la overenskomstforhandlingerne mellem de offentligt ansatte og deres arbejdsgivere lige nu, når man tvinger forbrugere og landmænd til at samarbejde. Men det var langt fra tilfældet i landbrugsskolens lokaler.

Under dilemmaet social bæredygtighed skulle deltagerne finde en løsning på den manglede forståelse mellem forbrugere og producenter. Her åbnede en forbruger dialogballet med ordene: »Vi ved jo i princippet intet om landbrug, andet end at I forsinker trafikken. De fleste ønsker nok noget a la i Morten Korch-filmene.«

Det mantra rejste et par rynkede bryn fra producenterne. Men det fik også hurtigt konsulent fra Patriotisk Selskab, Jakob Svane, på mærkerne:

- Lige meget hvad, skal vi huske, at forbrugerne altid har ret, så det handler om at finde en måde at mødes på.

Og så var dialogen ellers i gang. Gruppen endte med at komme frem til mere undervisning om fødevareproduktion i folkeskolen blandt andet i fag som Hjemkundskab og Biologi. Som på længere sigt skulle mønte ud i mere nuanceret kommunikation om fødevarer både i supermarkedet, i medierne, men også fra erhvervet selv.  

ikke sort-hvid

To af de forbrugere som var faldet for eventet var SDU-studerende Josefine Aalborg og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, Rose Kristoffersen.

- Jeg synes, det er spændende, hvis man som forbrugere kan være med til at flytte afstanden mellem land og by. Og jeg synes virkelig, at vi er mødtes på midten i dag og har prøvet at finde løsninger sammen, sagde Josefine Aalborg.

Begge var de imponeret over åbenheden hos alle parter. Rose Kristoffersen fremhævede, hvor konstruktiv debatten var, da hun ofte ellers oplever landbrugsdebatten som glødende og negativ.  

- Jeg er blevet klogere, jeg lærte i hvert fald noget nyt om kastration af smågrise. Jeg fik et indtryk af, hvilke forskelle der er bare i Danmark og Sverige, og at ikke alle kastrerer - og at det godt kan lade sig gøre. Jeg vidste ikke, at der var så mange muligheder, lød det fra den ph.d.-studerende.

Positivt overrasket

På den anden side af bordet var landmand og Dalumstuderende Alexander Petersen også glad for arrangementets output.

- Det er altid lidt sjovt at høre, hvad forbrugerne tænker. Der var faktisk nogle ting, hvor de var bedre informerede, end jeg regnede med. De vidste blandt andet meget om forskellene på dansk og udenlandsk økologi, det er jo super fedt, sagde Alexander Petersen.

Og stemningen endte næsten, som den startede dog med et lille nøk opad i form af Dalum Landbrugsskoles torsdagsbar, og også her var alle velkomne.

Brainstorm af toppointerne for aftenen.
Social bæredygtighed
     Ejerskabsmentaliteten skal ændres, alt skal ikke være selveje
     Ejerskabet skal tilbage til landmændene og væk fra investorers hænder
     Crowdfunding fra forbrugerne
     Direkte salg af fødevarer hos producenten
     Landbruget skal komme markedet i forkøb ved at kigge forskningen i bedene
Dyrevelfærd
     Mere branding af dyr på græs
     Avl efter dyrevelfærdsparametrene (haleløse grise)
     Jordbytning skal være nemmere
     Ta’ et statement a la Thomas Bertrams faringsvogne og definér din egen dyrevelfærdsløsning
Miljø
    Bliv medlem af DN og gå i dialog om natur- og driftsjord
    Co2-forbrug ved produktionsformen på fødevareetikkerne
    Kompensation ved miljøtiltag som biogasanlæg og vindmøller
Økonomi
    Reformer’ landbrugsstøtten, så den belønner miljøtiltag
    Grønne tiltag skal være frivilligt
    Vi skal være bedre til at dele vores viden og økonomi – a la sharemilking

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next