bannerPos

Flyvesandet har naturen i sigtekornet

De unge på Efterskolen Flyvesandet har helt styr på, hvordan rådyret skal rammes med buepilen, her hvor bueholdet fra jagtlinjen skyder på øvelsesbanen til ære for fotografen.

Tekst og foto: Ditte Birkebæk Jensen

Journalist
02-03-2019 08:00
Efterskolen Flyvesandet samler unge mennesker med interesse for jagt, heste og fiskeri på en dannelsesrejse gennem friluftsliv og masser af fællesskab.

Et stenkast fra de fynske sandklitter blandt marker, skov og Egebjerggaard Gods ligger et sandt mekka for unge mennesker med en forkærlighed for natur, jagt, fiskeri og heste på Efterskolen Flyvesandet. Skolen rummer også en madlinje, hvor både fødevareentusiaster, men også ungjægerne og -fiskerne kan lære at tilberede deres bytter.

For forstander Pavia Haaber Jakobsen, er missionen for skolen helt klar:

- Vi vil have unge mennesker ud i naturen og væk fra pc’en. Vi vil danne dem gennem fællesskaber i naturen og nordisk friluftsliv, alt, hvad vi laver her, handler om det, som deres interesser derudover naturligt er en del af.

Forstanderen er selv inkarneret naturelsker og aktiv jæger. Og da Pavia Haaber Jakobsen kom til Flyvesandet for fem år siden, fik han foruden sat gang i hestelinjen med islænderheste, også tilkøbt et nærliggende dødsbo, som kunne danne bedre rammer for fiskeri- og jagtelevernes linjer.

Således har de både møde- og undervisningslokaler, hvor der kan planlægges ture, fluebindes, støbes blink og diskuteres jagtprøve. Derudover er der en en øvelsesbane for bueskytterne indendørs – det hele kun to minutters gang fra hovedbygningen. Ellers er det den omkringliggende natur og kysten, som danner de store rammer for jagt- og fangstudfoldelserne.

Samler ligesindede

Den største linje er jagtlinjen, hvor eleverne også kan kaste sige over buejagt. Det har 16-årige Mathies Hartvigsen fra Tjæreborg blandt andet gjort. Han har almindeligt jagttegn i forvejen, men skal snart op til bueprøven.

- Jeg synes, buejagt er spændende, og jeg kan godt lide at udfordre mig selv på anderledes måder, så da jeg fik muligheden for at prøve bueskydning af her, ville jeg vildt gerne prøve det, forklarer jagteleven.

Alle eleverne giver udtryk for, som vi går rundt og kigger på alverdens jagtgrej og fiskeudstyr, at de nyder godt af at kunne dele deres hobbyer med ligesindede og samtidig have mulighed for at dyrke den konstant.

-  Der er mange her med ens fællesinteresser, for ellers er der jo ikke mange på vores alder, som kan lide jagt og fiskeri. Vi har meget at snakke om, og vi hygger os sammen om vores interesser. Der er altid en, der vil med herover, forklarer 16-årige Andreas Genimanolis, der kommer fra Ballerup.

Hund med på skole

En ekstra – og meget ekstraordinær sidegevinst for jagteleverne er – at de må tage deres jagthund ganske gratis med på efterskole. Det har blandt andet 15-årige Bertram Skaaning fra Horsens gjort med sin Formel 1 labrador Cava.  

- Et er, at man har nogen at dyrke sin interesse med, men da jeg så fandt ud af, at jeg også måtte have min hund med, var jeg helt solgt. Og dem træner vi jo også sammen, så man har hele tiden nogen at snakke om jagt med, men også jagthundetræning, forklarer hundeejeren.

Hundene har egen hundegård tæt på elevernes værelser, hvor de opholder sig, når de ikke træner eller er sammen med resten af skolens unge mennesker. For dyrene må nemlig også opholde sig på værelserne til glæde for de andre elever, forklarer Bertrams linjekammerat Marie Jønsson på 16 år, der har Kleiner münsterländeren Bella med på Flyvesandet.

- Vi er herovre i alle pauser, det kan vi slet ikke lade være med, og der er de andre også tit med, for de føler, det næsten også er deres hunde, selvom de er trænet til jagt, siger hun med et grin.

Hjerterum for heste

Lige ved siden af »fiske- og jagthuset« ligger hestelinjens stald og ridebane, som kun er tre år gammel. Det er hovedsageligt den hårdføre islænderrace, som skolen beskæftiger sig med, men der er også to shetlandsponyer. Eleverne har også mulighed for at tage deres egen islænderhest med for tusinde kroner i måneden.

- Da jeg blev ansat, sagde jeg, at vi blev nødt til at gøre noget for at få flere piger ind på skolen, for der var kun fem pigeelever dengang. Men det skulle også være med en linje, der passede ind i naturtemaet, så det blev en linje med islænderheste, siger Pavia Haaber Jakobsen.

Det gav allerede 15 indmeldte hestepiger det første år, og en af dem, der har valgt linjen til i år, er 16-årige Maja Frandsen fra Frederikssund.

- Jeg har redet hele mit liv, men her har jeg prøvet en masse nyt, og jeg er blevet meget mere modig omkring hestene. Og så er det rigtig hyggeligt, at der altid er en at ride sammen med, og det er fedt, at vi selv er med til at sørge for at fodre, gøre rent og ordne hestene, siger hun.

Mad fra naturen

Når man bliver træt af frisk luft og lyden af plafferi og hestevrinsk – hvilket næppe sker for disse elever – kan man træde ind i Flyvesandets elevkøkken. Til duften af grøntsagssuppe og hjemmelavet kartoffelrøsti byder de to madlinjeelever, Malin Schmoll på 16 år – der kommer helt fra Flensborg for den fynske efterskole – og 15-årige Jeppe Bjerrisgaard fra Kolding, LandbrugFyn velkommen.

- Det er sjovt at lave mad, og her får vi aldrig en opskrift, det er mere sådan, at vi tager ud og handler, og så kan vi selv bestemme. Vi eksperimenterer meget, og det skal man lige vænne sig til, men nu er det bare sjovt og spændende, siger Jeppe Bjerrisgaard.

Det er især naturens egne ingredienser, som eleverne nytænker i skoleretterne. Således har de kastet sig over alt fra knækbrød med tang til sushi med friskfanget sild.  

Rustet til fremtiden

Udover alt den tætte kontakt med naturens egne oplevelser, er der en mening med, at efterskolens elever selv skal sørge for at træne både heste, madkundskaber, fiskeri og teorien til jagtprøven.

- Vi vil gerne lære eleverne, at hvis de virkelig vil noget, så skal de også knokle for det. Blandt andet med den frivillige jagtprøve, der siger vi til dem, at det er deres prøve og dermed også deres ansvar at få gjort tingene. De selv skal have viljen, ellers får de ikke resultaterne, forklarer Pavia Haaber Jakobsen.

Og det virker til, at eleverne har taget visionen til sig:

- Helt konkret viser det, at man kan, hvad man vil, hvis man brænder for det, siger Andreas Genimanolis, mens Bertram Skaaning supplerer:

- Det er noget, der går igen gennem hele livet, hvis man først får en succesoplevelse med noget, du kæmper for, så fortsætter man.

Hvis du også vil udfordre dig selv, eller bare er vild med naturen og dens muligheder, så holder Flyvesandet åbent et helt døgn for kommende og interesserede elever under titlen »Mærk suset«. Det er weekenden den 9.-10. marts og tilmelding kan tilgås på skolens hjemmeside.

Efterskolen Flyvesandet

·        Plads til 75 årselever (lige nu går der 54 elever, 30 drenge og 24 piger)

·        Ligger tæt ved Egebjerggaard Gods på Nordfyn med postnummer Otterup

·        Er omkranset af mark, vand, skov og vild natur

·        Tilbyder 8., 9. og 10. klassetrin til unge fra hele Norden

·        Har fokus på læring gennem Nordisk Friluftsliv

·        Har heste-, fiskeri-, jagt- og madlinje

Vandløbene passes bedre

Generelt er der tilfredshed med kommunernes indsatser, lyder det ved generalforsamlingerne i de lokale vandløbslaug. Kun i Middelfart er der markante problemer på grund af manglende kommunal oprensning.

DLG tjente 36,5 millioner på Fyn

Den fynske grovvareafdeling er forbillede for DLG’s nye landsdækkende struktur.

625 kroner kiloet

Karl Larsen fra Herrested på Østfyn er for femte år i træk først med nye danske kartofler.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Virksomme veteraner

2019 var et aktivt og begivenhedsrigt år for Motor og Veterantraktor Klubben Fyn.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.
Side 1 af 45 (895 artikler)Prev1234567434445Next