bannerPos

Flyvesandet har naturen i sigtekornet

De unge på Efterskolen Flyvesandet har helt styr på, hvordan rådyret skal rammes med buepilen, her hvor bueholdet fra jagtlinjen skyder på øvelsesbanen til ære for fotografen.

Ditte Birkebæk Jensen

Freelancejournalist
02-03-2019 08:00
Efterskolen Flyvesandet samler unge mennesker med interesse for jagt, heste og fiskeri på en dannelsesrejse gennem friluftsliv og masser af fællesskab.

Et stenkast fra de fynske sandklitter blandt marker, skov og Egebjerggaard Gods ligger et sandt mekka for unge mennesker med en forkærlighed for natur, jagt, fiskeri og heste på Efterskolen Flyvesandet. Skolen rummer også en madlinje, hvor både fødevareentusiaster, men også ungjægerne og -fiskerne kan lære at tilberede deres bytter.

For forstander Pavia Haaber Jakobsen, er missionen for skolen helt klar:

- Vi vil have unge mennesker ud i naturen og væk fra pc’en. Vi vil danne dem gennem fællesskaber i naturen og nordisk friluftsliv, alt, hvad vi laver her, handler om det, som deres interesser derudover naturligt er en del af.

Forstanderen er selv inkarneret naturelsker og aktiv jæger. Og da Pavia Haaber Jakobsen kom til Flyvesandet for fem år siden, fik han foruden sat gang i hestelinjen med islænderheste, også tilkøbt et nærliggende dødsbo, som kunne danne bedre rammer for fiskeri- og jagtelevernes linjer.

Således har de både møde- og undervisningslokaler, hvor der kan planlægges ture, fluebindes, støbes blink og diskuteres jagtprøve. Derudover er der en en øvelsesbane for bueskytterne indendørs – det hele kun to minutters gang fra hovedbygningen. Ellers er det den omkringliggende natur og kysten, som danner de store rammer for jagt- og fangstudfoldelserne.

Samler ligesindede

Den største linje er jagtlinjen, hvor eleverne også kan kaste sige over buejagt. Det har 16-årige Mathies Hartvigsen fra Tjæreborg blandt andet gjort. Han har almindeligt jagttegn i forvejen, men skal snart op til bueprøven.

- Jeg synes, buejagt er spændende, og jeg kan godt lide at udfordre mig selv på anderledes måder, så da jeg fik muligheden for at prøve bueskydning af her, ville jeg vildt gerne prøve det, forklarer jagteleven.

Alle eleverne giver udtryk for, som vi går rundt og kigger på alverdens jagtgrej og fiskeudstyr, at de nyder godt af at kunne dele deres hobbyer med ligesindede og samtidig have mulighed for at dyrke den konstant.

-  Der er mange her med ens fællesinteresser, for ellers er der jo ikke mange på vores alder, som kan lide jagt og fiskeri. Vi har meget at snakke om, og vi hygger os sammen om vores interesser. Der er altid en, der vil med herover, forklarer 16-årige Andreas Genimanolis, der kommer fra Ballerup.

Hund med på skole

En ekstra – og meget ekstraordinær sidegevinst for jagteleverne er – at de må tage deres jagthund ganske gratis med på efterskole. Det har blandt andet 15-årige Bertram Skaaning fra Horsens gjort med sin Formel 1 labrador Cava.  

- Et er, at man har nogen at dyrke sin interesse med, men da jeg så fandt ud af, at jeg også måtte have min hund med, var jeg helt solgt. Og dem træner vi jo også sammen, så man har hele tiden nogen at snakke om jagt med, men også jagthundetræning, forklarer hundeejeren.

Hundene har egen hundegård tæt på elevernes værelser, hvor de opholder sig, når de ikke træner eller er sammen med resten af skolens unge mennesker. For dyrene må nemlig også opholde sig på værelserne til glæde for de andre elever, forklarer Bertrams linjekammerat Marie Jønsson på 16 år, der har Kleiner münsterländeren Bella med på Flyvesandet.

- Vi er herovre i alle pauser, det kan vi slet ikke lade være med, og der er de andre også tit med, for de føler, det næsten også er deres hunde, selvom de er trænet til jagt, siger hun med et grin.

Hjerterum for heste

Lige ved siden af »fiske- og jagthuset« ligger hestelinjens stald og ridebane, som kun er tre år gammel. Det er hovedsageligt den hårdføre islænderrace, som skolen beskæftiger sig med, men der er også to shetlandsponyer. Eleverne har også mulighed for at tage deres egen islænderhest med for tusinde kroner i måneden.

- Da jeg blev ansat, sagde jeg, at vi blev nødt til at gøre noget for at få flere piger ind på skolen, for der var kun fem pigeelever dengang. Men det skulle også være med en linje, der passede ind i naturtemaet, så det blev en linje med islænderheste, siger Pavia Haaber Jakobsen.

Det gav allerede 15 indmeldte hestepiger det første år, og en af dem, der har valgt linjen til i år, er 16-årige Maja Frandsen fra Frederikssund.

- Jeg har redet hele mit liv, men her har jeg prøvet en masse nyt, og jeg er blevet meget mere modig omkring hestene. Og så er det rigtig hyggeligt, at der altid er en at ride sammen med, og det er fedt, at vi selv er med til at sørge for at fodre, gøre rent og ordne hestene, siger hun.

Mad fra naturen

Når man bliver træt af frisk luft og lyden af plafferi og hestevrinsk – hvilket næppe sker for disse elever – kan man træde ind i Flyvesandets elevkøkken. Til duften af grøntsagssuppe og hjemmelavet kartoffelrøsti byder de to madlinjeelever, Malin Schmoll på 16 år – der kommer helt fra Flensborg for den fynske efterskole – og 15-årige Jeppe Bjerrisgaard fra Kolding, LandbrugFyn velkommen.

- Det er sjovt at lave mad, og her får vi aldrig en opskrift, det er mere sådan, at vi tager ud og handler, og så kan vi selv bestemme. Vi eksperimenterer meget, og det skal man lige vænne sig til, men nu er det bare sjovt og spændende, siger Jeppe Bjerrisgaard.

Det er især naturens egne ingredienser, som eleverne nytænker i skoleretterne. Således har de kastet sig over alt fra knækbrød med tang til sushi med friskfanget sild.  

Rustet til fremtiden

Udover alt den tætte kontakt med naturens egne oplevelser, er der en mening med, at efterskolens elever selv skal sørge for at træne både heste, madkundskaber, fiskeri og teorien til jagtprøven.

- Vi vil gerne lære eleverne, at hvis de virkelig vil noget, så skal de også knokle for det. Blandt andet med den frivillige jagtprøve, der siger vi til dem, at det er deres prøve og dermed også deres ansvar at få gjort tingene. De selv skal have viljen, ellers får de ikke resultaterne, forklarer Pavia Haaber Jakobsen.

Og det virker til, at eleverne har taget visionen til sig:

- Helt konkret viser det, at man kan, hvad man vil, hvis man brænder for det, siger Andreas Genimanolis, mens Bertram Skaaning supplerer:

- Det er noget, der går igen gennem hele livet, hvis man først får en succesoplevelse med noget, du kæmper for, så fortsætter man.

Hvis du også vil udfordre dig selv, eller bare er vild med naturen og dens muligheder, så holder Flyvesandet åbent et helt døgn for kommende og interesserede elever under titlen »Mærk suset«. Det er weekenden den 9.-10. marts og tilmelding kan tilgås på skolens hjemmeside.

Efterskolen Flyvesandet

·        Plads til 75 årselever (lige nu går der 54 elever, 30 drenge og 24 piger)

·        Ligger tæt ved Egebjerggaard Gods på Nordfyn med postnummer Otterup

·        Er omkranset af mark, vand, skov og vild natur

·        Tilbyder 8., 9. og 10. klassetrin til unge fra hele Norden

·        Har fokus på læring gennem Nordisk Friluftsliv

·        Har heste-, fiskeri-, jagt- og madlinje

Hegne inde - og hegne ude

Uanset om man vil holde heste eller kreaturer inde, eller holde for eksempel kronvildt ude, er løsningen hos Poda Hegn, der også har udviklet specielle låger.

Semler satte fokus på graduering

Semler Agro Odense samlede ikke mindre end 70 mennesker, da der var inviteret til temaaften om mulighederne for graduering i gødskningen på marken.

Danish Agro tilpasser medlemsdemokratiet

Andelsgrovvareselskabet etablerer fra næste år en delegeretforsamling. De fynske medlemmer valgte ved mandagens regionsmøde Søren Dyssemark Knudsen som nyt bestyrelsesmedlem.

Overskud i Centrovice

Rådgivningsvirksomheden havde en omsætning på tæt ved 100 millioner kroner og et overskud efter skat på 500.000 kroner.

Kokkenborg samler salgsdyrene i nyt stort staldanlæg

Lettere logistik og bedre overblik er blandt andet baggrunden for Dorte og Jens Himmelstrups store udvidelse langs Svendborg-motorvejen ved Kirkeby.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Stress fik mælkeproducent ned med nakken

Landmænd er ekstra modtagelige overfor stress, fordi de ofte er for længe om at erkende arbejdspresset. En af dem er fynske Klaus Jørgensen, som fortalte om tabu-sygdommen på årets kvægkongres.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Lange lige løgrækker

Hos Skiftekær Økologi ApS på Tåsinge satses der i stigende grad på den mere specialiserede produktion. Løg og kartoffelproduktionen fylder dog fortsat mest i markplanen.
Side 1 af 24 (472 artikler)Prev1234567222324Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer