bannerPos

Dalum klar til fremtiden

Dalum er i dag en af Danmarks største landbrugsskoler. Korinth-afdelingen tager sig af grunduddannelse, mens afdelingen i Odense (bill.) primært står for de videregående landbrugsuddannelser. Til højre bag uddannelseschef Eric Wanscher ses skolens nyeste bygning, Innovationshuset, der blev indviet i 2018.

Anders Kurt Simonsen

Freelance
08-01-2019 08:00
Over 70 procent af landbrugsskolen elever kommer ikke fra landbruget. - Det stiller store krav til os som landbrugsskole og til de forskellige uddannelser, vi kan tilbyde, fastslår uddannelseschef Eric Wanscher.

Dalum Landbrugsskole, der har mere end 130 år »på bagen«, og som i 2003 fusionerede med den 21 år yngre landbrugsskole i Korinth, lever stadig op til skolens første forstander Jørgen Petersen’s valgsprog: »Aldrig færdig – men altid på vej«.

I dag er Dalum en af Danmarks største landbrugsskoler, og arbejdsdelingen er sådan, at Korinth-afdelingen tager sig af grunduddannelse, mens afdelingen i Odense primært står for de videregående uddannelser i landbruget. Derudover har skolen en omfattende kursus- og konferencevirksomhed med deltagere fra hele verden.

Og selv om der i årenes løb er blevet stadig færre (men samtidig større) landbrug i Danmark, ser Dalum Landbrugsskoles forstander, Jens Munk Kruse, som tillige er formand for foreningen Danske Landbrugsskoler, rimelig lyst på situationen.

2019 godt fra start

- Vi har pænt fyldt op i Odense her fra midt i januar. I 2018 har vi også haft landbrugsuddannelsens 1. hovedforløb i Odense. Vi har en del, der starter 1. september i håb om, at de kan nå at blive færdige med høsten, før de skal starte her. Men de fleste hold starter i februar.

- Der er også godt optag i Korinth, hvor godt 50 elever starter på grundforløb 2 midt i januar. Desuden åbner vi også EUX-uddannelsen i Korinth, så vi nu har EUX begge steder, ligesom der også bliver grundforløb begge steder. Det betyder, at vi kommer tættere på eleverne.

- Generelt set mangler landbrugsskolerne elever, siger forstanderen. Det understreger vigtigheden af, at vi skal være disponible for eleverne.

Mere fra Dalum Landbrugsskole i denne uges tema om uddannelse og kurser i LandbrugFyn.

 

Hegne inde - og hegne ude

Uanset om man vil holde heste eller kreaturer inde, eller holde for eksempel kronvildt ude, er løsningen hos Poda Hegn, der også har udviklet specielle låger.

Semler satte fokus på graduering

Semler Agro Odense samlede ikke mindre end 70 mennesker, da der var inviteret til temaaften om mulighederne for graduering i gødskningen på marken.

Danish Agro tilpasser medlemsdemokratiet

Andelsgrovvareselskabet etablerer fra næste år en delegeretforsamling. De fynske medlemmer valgte ved mandagens regionsmøde Søren Dyssemark Knudsen som nyt bestyrelsesmedlem.

Overskud i Centrovice

Rådgivningsvirksomheden havde en omsætning på tæt ved 100 millioner kroner og et overskud efter skat på 500.000 kroner.

Kokkenborg samler salgsdyrene i nyt stort staldanlæg

Lettere logistik og bedre overblik er blandt andet baggrunden for Dorte og Jens Himmelstrups store udvidelse langs Svendborg-motorvejen ved Kirkeby.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Stress fik mælkeproducent ned med nakken

Landmænd er ekstra modtagelige overfor stress, fordi de ofte er for længe om at erkende arbejdspresset. En af dem er fynske Klaus Jørgensen, som fortalte om tabu-sygdommen på årets kvægkongres.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Lange lige løgrækker

Hos Skiftekær Økologi ApS på Tåsinge satses der i stigende grad på den mere specialiserede produktion. Løg og kartoffelproduktionen fylder dog fortsat mest i markplanen.
Side 1 af 24 (472 artikler)Prev1234567222324Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer