bannerPos

Dalum klar til fremtiden

Dalum er i dag en af Danmarks største landbrugsskoler. Korinth-afdelingen tager sig af grunduddannelse, mens afdelingen i Odense (bill.) primært står for de videregående landbrugsuddannelser. Til højre bag uddannelseschef Eric Wanscher ses skolens nyeste bygning, Innovationshuset, der blev indviet i 2018.

Anders Kurt Simonsen

Freelance
08-01-2019 08:00
Over 70 procent af landbrugsskolen elever kommer ikke fra landbruget. - Det stiller store krav til os som landbrugsskole og til de forskellige uddannelser, vi kan tilbyde, fastslår uddannelseschef Eric Wanscher.

Dalum Landbrugsskole, der har mere end 130 år »på bagen«, og som i 2003 fusionerede med den 21 år yngre landbrugsskole i Korinth, lever stadig op til skolens første forstander Jørgen Petersen’s valgsprog: »Aldrig færdig – men altid på vej«.

I dag er Dalum en af Danmarks største landbrugsskoler, og arbejdsdelingen er sådan, at Korinth-afdelingen tager sig af grunduddannelse, mens afdelingen i Odense primært står for de videregående uddannelser i landbruget. Derudover har skolen en omfattende kursus- og konferencevirksomhed med deltagere fra hele verden.

Og selv om der i årenes løb er blevet stadig færre (men samtidig større) landbrug i Danmark, ser Dalum Landbrugsskoles forstander, Jens Munk Kruse, som tillige er formand for foreningen Danske Landbrugsskoler, rimelig lyst på situationen.

2019 godt fra start

- Vi har pænt fyldt op i Odense her fra midt i januar. I 2018 har vi også haft landbrugsuddannelsens 1. hovedforløb i Odense. Vi har en del, der starter 1. september i håb om, at de kan nå at blive færdige med høsten, før de skal starte her. Men de fleste hold starter i februar.

- Der er også godt optag i Korinth, hvor godt 50 elever starter på grundforløb 2 midt i januar. Desuden åbner vi også EUX-uddannelsen i Korinth, så vi nu har EUX begge steder, ligesom der også bliver grundforløb begge steder. Det betyder, at vi kommer tættere på eleverne.

- Generelt set mangler landbrugsskolerne elever, siger forstanderen. Det understreger vigtigheden af, at vi skal være disponible for eleverne.

Mere fra Dalum Landbrugsskole i denne uges tema om uddannelse og kurser i LandbrugFyn.

 

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next