bannerPos

Agernæs Øko udvider det økologiske areal

- Vi tror på økologien, siger driftsleder Siebe Gorter, der her tjekker hjertesalaten på Agernæs, hvor høsten allerede har været i gang i nogle uger.

Tekst og foto: Redaktion LandbrugFyn

18-05-2020 08:00
De nuværende 200 hektar udvides med 120 hektar over de næste fem år.

Tekst og foto: Freelancejournalist Ebbe Mortensen

Høsten af økologisk hjertesalat på Agernæs kører på højtryk og har allerede været i gang i nogle uger.

- Vi plantede hjertesalaten i uge 11 og startede høsten i uge 18, fortæller Siebe Gorter, der er driftsleder på frilandsgartneriet Torup Bakkegård & Orelund og på Agernæs Øko, der er et selvstændigt selskab med produktion af økologiske grøntsager, økologisk korn og økologiske slagtesvin.

- Vi tror på økologien, for når vi ser på markedet indenfor grøntsager, så er det den økologiske del, der vækster, påpeger Siebe Gorter.

 Omlægger 120 hektar mere

Derfor er Agernæs Øko i fuld gang med at udvide det økologiske dyrkningsareal. De nuværende 200 hektar bliver over de kommende år udvidet med 120 hektar, så arealet om fem år kommer op på 320 hektar.

- De nye 120 hektar ligger ved en ejendom i Saltofte, som vi lejer på en langtidskontrakt. 35 hektar er under omlægning nu, og i de kommende år lægger vi et tilsvarende areal om til økologi, så vi i løbet af en femårs periode får 120 hektar mere ind under det økologiske koncept, fortæller Siebe Gorter.

Den aktuelle markedsandel for økologiske produkter ligger ifølge driftslederen på 10-11 procent.

- Økologien vækster generelt med cirka 10 procent om året. Det går lidt hurtigere indenfor frugt og grønt, hvor væksten nok ligger omkring 11-12 procent om året, vurderer Siebe Gorter. 

Selvstændigt selskab

Agernæs Øko, der blev stiftet i 2016, har tre ejere, der hver ejer en tredjedel af selskabet: Ole Lawaetz Olesen, der er tredje generation på proprietærgården på Helnæsvej 15 på Agernæs, og brødrene Jacob B. Jacobsen og Claus B. Jacobsen, der ejer Torup Bakkegård & Orelund I/S, der kombinerer konventionel dyrkning af grønsager og planteavl.

Torup Bakkegård er et af Fyns største frilandsgartnerier, der kombineret med planteavl dyrker over 1.500 hektar. Halvdelen af arealet dyrkes med frugt og grøntsagskulturer, mens der på resten af arealet dyrkes korn og frøgræs. Virksomheden blev sidste år kåret som »Årets Gård- og Specialbutik« af Nemlig.com, der blandt andet pegede på en sublim kvalitet af varerne fra det fynske frilandsgartneri.

På Agernæs Øko’s 200 hektar, som Ole Lawaetz Olesen lejer ud til selskabet, dyrkes de 90 hektar med økologiske grøntsager. Det øvrige areal dyrkes med økologisk hvede og byg. En resterende del af arealet er udlagt til naturarealer. Desuden producerer Agernæs Øko 6.000 slagtesvin om året. 

Syv forskellige afgrøder

Den økologiske produktion på Agernæs Øko kører nu på tredje år.

- Efter omlægning af jorden startede vi i 2018 i mindre stil med lidt salat, løg og ærter for at høste nogle erfaringer. Men fra 2019 gik vi i gang med produktionen i større skala med levering til de store supermarkedskæder, fortæller Siebe Gorter.

I år dyrkes der syv forskellige afgrøder med hver deres dyrkningsmetode.

- En del afgrøder får vi som småplanter fra Holland eller Tyskland, som vi så planter ud med plantemaskiner. Det gælder kålen, salaten og en del af løgene, fortæller Siebe Gorter. Andre afgrøder som for eksempel Hokaido og ærter bliver sået ud.

- Kålen og salaten fylder mest både areal- og arbejdsmæssigt, men vi stræber efter at have nogle afgrøder, som dækker lige store arealer, så vi kan holde det gode sædskifte vedlige, siger driftslederen, som samtidig understreger vigtigheden af at kunne vande afgrøderne, når der dyrkes grøntsager.

- Vi har mulighed for vanding på hele arealet, fortæller Siebe Gorter, der kom til Danmark for 12 år siden fra Holland, hvor han har gået på økologisk landbrugsskole.  

Økologiske udfordringer

Den økologiske dyrkningsform har undervejs i processen givet nogle udfordringer. En forfrugt af hvidkløver til frø fik en al for voldsom fremspiring, så den efterfølgende måtte håndluges med et stort forbrug af arbejdstimer. Udbyttet i de økologiske ærter har også været reduceret i forhold til de konventionelt dyrkede ærter, da de økologiske ærter ikke må bejdses, hvorfor en del af ærterne rådnede i jorden.

- Det er den slags udfordringer, der gør det lidt vanskeligere at dyrke økologisk, siger Siebe Gorter, der samtidig understreger de store fordele ved det samarbejde, der er mellem Torup Bakkegård & Orelund og Agernæs Øko.

- Samarbejdet mellem de to virksomheder giver en masse synergi, fordi vi kan tilbyde kunderne både de konventionelle og de økologiske produkter, siger Siebe Gorter, der samtidig peger på fordelen ved den økologiske slagtesvineproduktion på Agernæs Øko, der leverer størstedelen af gødningen til den økologiske grøntsagsproduktion. 

Flere afgrøder på spring

Produkterne fra de to virksomheder bliver pakket på Torup Bakkegård, men de økologiske produkter pakkes i en selvstændig hal. Det giver en betydelig logistikmæssig fordel, at de færdigpakkede paller kan køres ud fra den samme adresse.

Og i de kommende uger vil Agernæs Øko, der med sin kystnære beliggenhed og dermed lidt mildere klima kan give grøntsagerne et lille forspring i forhold til dyrkningen længere inde i landet, kunne levere flere afgrøder end den økologiske hjertesalat, som høstes for tiden.

- Romainesalaten står på spring og om et par uger kommer spidskålen. Sætteløgene er også kommet op, men de har en længere vækstperiode, så dem høster vi først i juli, siger Siebe Gorter.

0

Dyhr får JCB

Maskinforretningen i Gudbjerg har fået forhandlingen af de velanskrevne engelske teleskoplæssere og gummigeder.

- Nu vil vi til bunds i vandmiljøet

Seges-rapporter om tilstanden i Odense Fjord, Nakkebølle Fjord og Holckenhavn Fjord vil være vigtig dokumentation for landbruget over for politikere og kommunerne ved kommende miljøindsatser, understreger formand Torben L. Povlsen.

Farfars traktor i felten

Lars Jørgensen fra Frøbjerg var blandt de over 80 deltagere ved pløjedagen på Brobygaard, hvor han kørte med en 17 hestes traktor, som han fik som 9-årig af sin farfar.

Magnum ved motorvejen på Vestfyn

Flemløse Maskinforretning præsterede den nye opdaterede Case IH Magnum og en række redskaber ved et tilløbsstykke på et markareal langs motorvejen på Vestfyn.

Store nyheder i marken

I de seneste uger er flere traktornyheder vist frem ved lokale markdemonstrationer.

John Deere med fire bælter

Også John Deere har på det seneste været i marken med nyheder. Det foregik ved et arrangement ved Fredericia.

Claas på bælter

Bælter fra mejetærskere gør stortraktor smal og mere komfortabel. Ringe Maskinforretning viste for første gang Agritechnica-nyheden frem ved demonstration på Hudevad Vestergård.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Frøforsøg for mere vildt og biodiversitet

Velas ser gode resultater af forsøg med frøblandinger skræddersyet til at trække insekter og markvildt til bedriften.
Side 1 af 59 (1174 artikler)Prev1234567575859Next