bannerPos

Agernæs Øko udvider det økologiske areal

- Vi tror på økologien, siger driftsleder Siebe Gorter, der her tjekker hjertesalaten på Agernæs, hvor høsten allerede har været i gang i nogle uger.

Tekst og foto: Redaktion LandbrugFyn

18-05-2020 08:00
De nuværende 200 hektar udvides med 120 hektar over de næste fem år.

Tekst og foto: Freelancejournalist Ebbe Mortensen

Høsten af økologisk hjertesalat på Agernæs kører på højtryk og har allerede været i gang i nogle uger.

- Vi plantede hjertesalaten i uge 11 og startede høsten i uge 18, fortæller Siebe Gorter, der er driftsleder på frilandsgartneriet Torup Bakkegård & Orelund og på Agernæs Øko, der er et selvstændigt selskab med produktion af økologiske grøntsager, økologisk korn og økologiske slagtesvin.

- Vi tror på økologien, for når vi ser på markedet indenfor grøntsager, så er det den økologiske del, der vækster, påpeger Siebe Gorter.

 Omlægger 120 hektar mere

Derfor er Agernæs Øko i fuld gang med at udvide det økologiske dyrkningsareal. De nuværende 200 hektar bliver over de kommende år udvidet med 120 hektar, så arealet om fem år kommer op på 320 hektar.

- De nye 120 hektar ligger ved en ejendom i Saltofte, som vi lejer på en langtidskontrakt. 35 hektar er under omlægning nu, og i de kommende år lægger vi et tilsvarende areal om til økologi, så vi i løbet af en femårs periode får 120 hektar mere ind under det økologiske koncept, fortæller Siebe Gorter.

Den aktuelle markedsandel for økologiske produkter ligger ifølge driftslederen på 10-11 procent.

- Økologien vækster generelt med cirka 10 procent om året. Det går lidt hurtigere indenfor frugt og grønt, hvor væksten nok ligger omkring 11-12 procent om året, vurderer Siebe Gorter. 

Selvstændigt selskab

Agernæs Øko, der blev stiftet i 2016, har tre ejere, der hver ejer en tredjedel af selskabet: Ole Lawaetz Olesen, der er tredje generation på proprietærgården på Helnæsvej 15 på Agernæs, og brødrene Jacob B. Jacobsen og Claus B. Jacobsen, der ejer Torup Bakkegård & Orelund I/S, der kombinerer konventionel dyrkning af grønsager og planteavl.

Torup Bakkegård er et af Fyns største frilandsgartnerier, der kombineret med planteavl dyrker over 1.500 hektar. Halvdelen af arealet dyrkes med frugt og grøntsagskulturer, mens der på resten af arealet dyrkes korn og frøgræs. Virksomheden blev sidste år kåret som »Årets Gård- og Specialbutik« af Nemlig.com, der blandt andet pegede på en sublim kvalitet af varerne fra det fynske frilandsgartneri.

På Agernæs Øko’s 200 hektar, som Ole Lawaetz Olesen lejer ud til selskabet, dyrkes de 90 hektar med økologiske grøntsager. Det øvrige areal dyrkes med økologisk hvede og byg. En resterende del af arealet er udlagt til naturarealer. Desuden producerer Agernæs Øko 6.000 slagtesvin om året. 

Syv forskellige afgrøder

Den økologiske produktion på Agernæs Øko kører nu på tredje år.

- Efter omlægning af jorden startede vi i 2018 i mindre stil med lidt salat, løg og ærter for at høste nogle erfaringer. Men fra 2019 gik vi i gang med produktionen i større skala med levering til de store supermarkedskæder, fortæller Siebe Gorter.

I år dyrkes der syv forskellige afgrøder med hver deres dyrkningsmetode.

- En del afgrøder får vi som småplanter fra Holland eller Tyskland, som vi så planter ud med plantemaskiner. Det gælder kålen, salaten og en del af løgene, fortæller Siebe Gorter. Andre afgrøder som for eksempel Hokaido og ærter bliver sået ud.

- Kålen og salaten fylder mest både areal- og arbejdsmæssigt, men vi stræber efter at have nogle afgrøder, som dækker lige store arealer, så vi kan holde det gode sædskifte vedlige, siger driftslederen, som samtidig understreger vigtigheden af at kunne vande afgrøderne, når der dyrkes grøntsager.

- Vi har mulighed for vanding på hele arealet, fortæller Siebe Gorter, der kom til Danmark for 12 år siden fra Holland, hvor han har gået på økologisk landbrugsskole.  

Økologiske udfordringer

Den økologiske dyrkningsform har undervejs i processen givet nogle udfordringer. En forfrugt af hvidkløver til frø fik en al for voldsom fremspiring, så den efterfølgende måtte håndluges med et stort forbrug af arbejdstimer. Udbyttet i de økologiske ærter har også været reduceret i forhold til de konventionelt dyrkede ærter, da de økologiske ærter ikke må bejdses, hvorfor en del af ærterne rådnede i jorden.

- Det er den slags udfordringer, der gør det lidt vanskeligere at dyrke økologisk, siger Siebe Gorter, der samtidig understreger de store fordele ved det samarbejde, der er mellem Torup Bakkegård & Orelund og Agernæs Øko.

- Samarbejdet mellem de to virksomheder giver en masse synergi, fordi vi kan tilbyde kunderne både de konventionelle og de økologiske produkter, siger Siebe Gorter, der samtidig peger på fordelen ved den økologiske slagtesvineproduktion på Agernæs Øko, der leverer størstedelen af gødningen til den økologiske grøntsagsproduktion. 

Flere afgrøder på spring

Produkterne fra de to virksomheder bliver pakket på Torup Bakkegård, men de økologiske produkter pakkes i en selvstændig hal. Det giver en betydelig logistikmæssig fordel, at de færdigpakkede paller kan køres ud fra den samme adresse.

Og i de kommende uger vil Agernæs Øko, der med sin kystnære beliggenhed og dermed lidt mildere klima kan give grøntsagerne et lille forspring i forhold til dyrkningen længere inde i landet, kunne levere flere afgrøder end den økologiske hjertesalat, som høstes for tiden.

- Romainesalaten står på spring og om et par uger kommer spidskålen. Sætteløgene er også kommet op, men de har en længere vækstperiode, så dem høster vi først i juli, siger Siebe Gorter.

0

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Bukkejagten er belønningen for en god forvaltning af områdets råvildt

Jagtfaglig chef peger på en voldsom underhøstning af hundyr og unge dyr, når de fynske jægere skyder to bukke ud af rådyr.

Det Fynske Dyrskue sælger støtteaktier

Arrangørerne håber på økonomisk hjælp til et endnu større skue næste år.

Nordfyn tror på storken

Alt tyder på, at storken er på vej tilbage til Danmark. Kendt storkeekspert »møblerede« forleden to storkereder på taget af Oregaard.

Intet skue på Brahetrolleborg i år

På grund af den verdensomspændende coronakrise er årets Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue aflyst.

Danskerne køber fleste øko-varer

Sidste år steg salget med ni procent og Landbrug & Fødevarer forudser, at danskernes lyst til økologiske fødevarer vil fortsætte i 2020.

Agernæs Øko udvider det økologiske areal

De nuværende 200 hektar udvides med 120 hektar over de næste fem år.
Side 1 af 52 (1022 artikler)Prev1234567505152Next