bannerPos

Dyrlæger:: Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

Det som to dyrlæger hos LVK oplever ved krybestrøm er, at dyrene reagerer unormalt. Det kan for eksempel være: Halebid, både hos fravænnede grise og slagtesvin, søer der ikke vil æde af truget eller ikke drikke vand, søer med kramper eller smerter, søer der ikke vil ind i ædebokse eller fravænnede grise der ikke vil æde eller ligge i en sti, men gerne i stien overfor. Arkivfoto
25-06-2020 13:40

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.

KRYBESTRØM Hos Kirsten og Lars Peter Simonsen på Hovmarksgaard i har krybestrøm generet voldsomt i flere år, mange eksperter har været igennem og forsøgt at afhjælpe og løse problemet, men ingen har haft succes endnu.

- Det vi oplever er, at dyrene reagerer unormalt. Det kan for eksempel være: Halebid, både hos fravænnede grise og slagtesvin, søer der ikke vil æde af truget eller ikke drikke vand, søer med kramper eller smerter, søer der ikke vil ind i ædebokse eller fravænnede grise der ikke vil æde eller ligge i en sti, men gerne i stien overfor.

- I alle tilfælde får vi selv udslag af kobberstænger, enten i en linje gennem sti eller boks, eller ved at berøre dyrene. Hvad kobberstængerne reagerer på ved vi ikke, blot at udslagene er meget tydelige. Andre målinger tyder på at der løber elektrisk strøm i jorden, men ingen myndigheder eller andre har fundet ud af, hvad der sker eller hvad årsagen er, fortæller dyrlæge Else Marie Overlund Andersen og fagdyrlæge Tage Rødbro, begge fra LVK.

 

Uholdbar situation

Problemet med krybestrøm kan kortvarigt holdes i skak ved at banke jernstænger i jorden udenfor bygningerne i de linjer, hvor der måles udslag gennem ejendommen, men hvad det end er, finder det nye veje gennem ejendommen, ofte i løbet af få timer.

Ifølge Else Marie Overlund Andersen og Tage Rødbro, kræver det en meget stor arbejdsindsats dagligt at finde og afbøje linjerne.

- Lige nu føler vi desværre at vi løber hovedet mod en mur i forhold til videre opklaring. Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op, lyder appellen fra de to LVK-dyrlæger.

cab

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.

Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.
Side 1 af 55 (1092 artikler)Prev1234567535455Next