bannerPos

Dyrlæger:: Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

Det som to dyrlæger hos LVK oplever ved krybestrøm er, at dyrene reagerer unormalt. Det kan for eksempel være: Halebid, både hos fravænnede grise og slagtesvin, søer der ikke vil æde af truget eller ikke drikke vand, søer med kramper eller smerter, søer der ikke vil ind i ædebokse eller fravænnede grise der ikke vil æde eller ligge i en sti, men gerne i stien overfor. Arkivfoto
25-06-2020 13:40

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.

KRYBESTRØM Hos Kirsten og Lars Peter Simonsen på Hovmarksgaard i har krybestrøm generet voldsomt i flere år, mange eksperter har været igennem og forsøgt at afhjælpe og løse problemet, men ingen har haft succes endnu.

- Det vi oplever er, at dyrene reagerer unormalt. Det kan for eksempel være: Halebid, både hos fravænnede grise og slagtesvin, søer der ikke vil æde af truget eller ikke drikke vand, søer med kramper eller smerter, søer der ikke vil ind i ædebokse eller fravænnede grise der ikke vil æde eller ligge i en sti, men gerne i stien overfor.

- I alle tilfælde får vi selv udslag af kobberstænger, enten i en linje gennem sti eller boks, eller ved at berøre dyrene. Hvad kobberstængerne reagerer på ved vi ikke, blot at udslagene er meget tydelige. Andre målinger tyder på at der løber elektrisk strøm i jorden, men ingen myndigheder eller andre har fundet ud af, hvad der sker eller hvad årsagen er, fortæller dyrlæge Else Marie Overlund Andersen og fagdyrlæge Tage Rødbro, begge fra LVK.

 

Uholdbar situation

Problemet med krybestrøm kan kortvarigt holdes i skak ved at banke jernstænger i jorden udenfor bygningerne i de linjer, hvor der måles udslag gennem ejendommen, men hvad det end er, finder det nye veje gennem ejendommen, ofte i løbet af få timer.

Ifølge Else Marie Overlund Andersen og Tage Rødbro, kræver det en meget stor arbejdsindsats dagligt at finde og afbøje linjerne.

- Lige nu føler vi desværre at vi løber hovedet mod en mur i forhold til videre opklaring. Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op, lyder appellen fra de to LVK-dyrlæger.

cab

0

Dyhr får JCB

Maskinforretningen i Gudbjerg har fået forhandlingen af de velanskrevne engelske teleskoplæssere og gummigeder.

- Nu vil vi til bunds i vandmiljøet

Seges-rapporter om tilstanden i Odense Fjord, Nakkebølle Fjord og Holckenhavn Fjord vil være vigtig dokumentation for landbruget over for politikere og kommunerne ved kommende miljøindsatser, understreger formand Torben L. Povlsen.

Farfars traktor i felten

Lars Jørgensen fra Frøbjerg var blandt de over 80 deltagere ved pløjedagen på Brobygaard, hvor han kørte med en 17 hestes traktor, som han fik som 9-årig af sin farfar.

Magnum ved motorvejen på Vestfyn

Flemløse Maskinforretning præsterede den nye opdaterede Case IH Magnum og en række redskaber ved et tilløbsstykke på et markareal langs motorvejen på Vestfyn.

Store nyheder i marken

I de seneste uger er flere traktornyheder vist frem ved lokale markdemonstrationer.

John Deere med fire bælter

Også John Deere har på det seneste været i marken med nyheder. Det foregik ved et arrangement ved Fredericia.

Claas på bælter

Bælter fra mejetærskere gør stortraktor smal og mere komfortabel. Ringe Maskinforretning viste for første gang Agritechnica-nyheden frem ved demonstration på Hudevad Vestergård.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Frøforsøg for mere vildt og biodiversitet

Velas ser gode resultater af forsøg med frøblandinger skræddersyet til at trække insekter og markvildt til bedriften.
Side 1 af 59 (1174 artikler)Prev1234567575859Next