bannerPos

Efterlysning: Ungt blod til landbruget

- Man behøver ikke nødvendigvis at starte med 600 køer eller 100 hektar. Alle virksomheder udvikler sig. Det gør landbrug også, påpeger formanden for Fyns LandboUngdom, Frederik Petersen, Herrested.

Redaktionen

07-09-2019 08:00
De unge vil gerne landbruget, men generationsskiftet hænger som en sort sky over erhvervet.

Gennemsnitsalderen for en dansk landmand er 57 år mod 52 år i 1996. Den stigende alder betyder, at landbruget har hårdt brug for unge, friske kræfter. Men generationsskiftet kører ikke på skinner.

- Der skal ske noget.

Det konstaterer formanden for Fyns LandboUngdom, Frederik Petersen, Herrested. Han understreger samtidig, at der ikke er nogen snuptagsløsning på finansieringen af generationsskiftet, der udgør et stort problem for de unge, som gerne vil være selvstændige landmænd.

- Som nyuddannet håndværker, kan du lease en bil og noget værktøj, og så er du faktisk i gang som selvstændig. Som nyuddannet landmand er der lidt flere ting, som skal finansieres, før du er i gang. Det handler ofte om 10-15 millioner eller mere, påpeger Frederik Petersen.

Kun de dygtigste

Det betyder, at der ikke er ret mange unge, som har mulighed for at købe en ejendom i fri handel. Når en ung landmand bliver selvstændig, sker det typisk ved, at nogen i familien har en ejendom, som han eller hun kan overtage. Det er næsten umuligt for en ung landmand at rejse den kapital, der skal til for at købe en landbrugsejendom i fri handel.

- Det er min oplevelse, at bankerne rigtig gerne vil de unge. Problemet er bare, at der ofte skal præsteres en utrolig stor egenkapital, og det er der stort set ingen, som kan, siger den fynske landboungdomsformand, som på den baggrund konstaterer, at det i dag kun er de allerdygtigste unge landmænd, som har mulighed for at blive selvstændige.

- Bankerne vil være sikre på, at dem, der kommer i gang, også er dygtige nok til at drive en virksomhed på den lange bane. Så udover at have penge med, skal man også kunne præsentere en troværdig og gennemarbejdet virksomhedsplan, hvis man vil banken til at finansiere et ejendomskøb, siger Frederik Petersen.

De unge vil gerne

De hårde finansieringsvilkår afholder ikke de unge fra at søge ind på landbrugsuddannelsen. Ifølge Frederik Petersen svinger elevtilgangen lidt fra år til år, men der er ikke tale om en markant tilbagegang i antallet af elever, som gerne vil være landmænd.

- Det kunne man ellers godt forestille sig, når man ser på den måde, landbruget ofte bliver omtalt på i medierne, siger landboungdomsformanden og peger på, at landbrugets image er noget, der diskuteres meget på landbrugsuddannelsen, fordi det betyder noget i forhold til omverdenens opfattelse af erhvervet.

Et godt image er vigtigt.

- Jeg tror, det er bedre at kalde sig fødevareproducent end landmand i forhold til forbrugerne. De skal se på landbruget som på enhver anden virksomhed, der producerer fødevarer. Det handler simpelthen om at få landbruget gjort mere professionelt, siger Frederik Petersen.  

Møde med bankerne

Den fynske foreningsformand vil ikke pege på nogen, som har skylden for det manglende generationsskifte i landbruget. Men problemet har eksisteret i flere år, og der skal gøres noget ved det.

- I landboungdommen arbejder vi tæt sammen med landbrugsskolerne og landboforeningerne om at lave generationsskifte-arrangementer. Her søger vi for at have bankerne og Vækstfonden med, så der kan skabes en direkte kontakt mellem parterne, fortæller Frederik Petersen, som på årets dyrskue i Odense debatterede det problematiske generationsskifte i landbruget med bankfolk fra Danske Bank og Nordea.

- Og jeg har aftalt med bankerne, at vi skal mødes igen, så snart høsten er i hus, og snakke videre om, hvad der skal ske fremover, fortæller Frederik Petersen, der udover at være formand for Fyns Landboungdom arbejder som salgskonsulent for et grovvarefirma.

10 gode grunde

En ejerskifteanalyse, som Seges udarbejdede i 2018, viser, at det samlede antal landmænd i Danmark falder. Samtidig bliver der færre unge landmænd, mens andelen af ældre landmænd stiger. Formanden for sektorstyrelsen for Økonomi & virksomhedsledelse i Seges, Anders Harck, har i den forbindelse iværksat en kampagne med titlen »10 gode grunde til at være landmand«.

Kampagnen sætter fokus på glæden ved at være landmand:

1.   Alsidigheden – mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens

2.   Friheden – man planlægger selv sit arbejdsliv og er herre i egen mark

3.   Kærligheden til dyrene

4.   At se noget gro

5.   At arbejde med noget konkret og meningsfuldt

6.   Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater

7.   Mulighed for god indtjening

8.   At være i naturen og nyde den friske luft

9.   Gode digitale muligheder

10.  Det er let at forene arbejdsliv og familieliv

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next