bannerPos

Efterlysning: Ungt blod til landbruget

- Man behøver ikke nødvendigvis at starte med 600 køer eller 100 hektar. Alle virksomheder udvikler sig. Det gør landbrug også, påpeger formanden for Fyns LandboUngdom, Frederik Petersen, Herrested.
07-09-2019 08:00
De unge vil gerne landbruget, men generationsskiftet hænger som en sort sky over erhvervet.

Gennemsnitsalderen for en dansk landmand er 57 år mod 52 år i 1996. Den stigende alder betyder, at landbruget har hårdt brug for unge, friske kræfter. Men generationsskiftet kører ikke på skinner.

- Der skal ske noget.

Det konstaterer formanden for Fyns LandboUngdom, Frederik Petersen, Herrested. Han understreger samtidig, at der ikke er nogen snuptagsløsning på finansieringen af generationsskiftet, der udgør et stort problem for de unge, som gerne vil være selvstændige landmænd.

- Som nyuddannet håndværker, kan du lease en bil og noget værktøj, og så er du faktisk i gang som selvstændig. Som nyuddannet landmand er der lidt flere ting, som skal finansieres, før du er i gang. Det handler ofte om 10-15 millioner eller mere, påpeger Frederik Petersen.

Kun de dygtigste

Det betyder, at der ikke er ret mange unge, som har mulighed for at købe en ejendom i fri handel. Når en ung landmand bliver selvstændig, sker det typisk ved, at nogen i familien har en ejendom, som han eller hun kan overtage. Det er næsten umuligt for en ung landmand at rejse den kapital, der skal til for at købe en landbrugsejendom i fri handel.

- Det er min oplevelse, at bankerne rigtig gerne vil de unge. Problemet er bare, at der ofte skal præsteres en utrolig stor egenkapital, og det er der stort set ingen, som kan, siger den fynske landboungdomsformand, som på den baggrund konstaterer, at det i dag kun er de allerdygtigste unge landmænd, som har mulighed for at blive selvstændige.

- Bankerne vil være sikre på, at dem, der kommer i gang, også er dygtige nok til at drive en virksomhed på den lange bane. Så udover at have penge med, skal man også kunne præsentere en troværdig og gennemarbejdet virksomhedsplan, hvis man vil banken til at finansiere et ejendomskøb, siger Frederik Petersen.

De unge vil gerne

De hårde finansieringsvilkår afholder ikke de unge fra at søge ind på landbrugsuddannelsen. Ifølge Frederik Petersen svinger elevtilgangen lidt fra år til år, men der er ikke tale om en markant tilbagegang i antallet af elever, som gerne vil være landmænd.

- Det kunne man ellers godt forestille sig, når man ser på den måde, landbruget ofte bliver omtalt på i medierne, siger landboungdomsformanden og peger på, at landbrugets image er noget, der diskuteres meget på landbrugsuddannelsen, fordi det betyder noget i forhold til omverdenens opfattelse af erhvervet.

Et godt image er vigtigt.

- Jeg tror, det er bedre at kalde sig fødevareproducent end landmand i forhold til forbrugerne. De skal se på landbruget som på enhver anden virksomhed, der producerer fødevarer. Det handler simpelthen om at få landbruget gjort mere professionelt, siger Frederik Petersen.  

Møde med bankerne

Den fynske foreningsformand vil ikke pege på nogen, som har skylden for det manglende generationsskifte i landbruget. Men problemet har eksisteret i flere år, og der skal gøres noget ved det.

- I landboungdommen arbejder vi tæt sammen med landbrugsskolerne og landboforeningerne om at lave generationsskifte-arrangementer. Her søger vi for at have bankerne og Vækstfonden med, så der kan skabes en direkte kontakt mellem parterne, fortæller Frederik Petersen, som på årets dyrskue i Odense debatterede det problematiske generationsskifte i landbruget med bankfolk fra Danske Bank og Nordea.

- Og jeg har aftalt med bankerne, at vi skal mødes igen, så snart høsten er i hus, og snakke videre om, hvad der skal ske fremover, fortæller Frederik Petersen, der udover at være formand for Fyns Landboungdom arbejder som salgskonsulent for et grovvarefirma.

10 gode grunde

En ejerskifteanalyse, som Seges udarbejdede i 2018, viser, at det samlede antal landmænd i Danmark falder. Samtidig bliver der færre unge landmænd, mens andelen af ældre landmænd stiger. Formanden for sektorstyrelsen for Økonomi & virksomhedsledelse i Seges, Anders Harck, har i den forbindelse iværksat en kampagne med titlen »10 gode grunde til at være landmand«.

Kampagnen sætter fokus på glæden ved at være landmand:

1.   Alsidigheden – mange forskellige opgaver og roller, og ikke to dage er ens

2.   Friheden – man planlægger selv sit arbejdsliv og er herre i egen mark

3.   Kærligheden til dyrene

4.   At se noget gro

5.   At arbejde med noget konkret og meningsfuldt

6.   Samarbejde med gode medarbejdere om at opnå resultater

7.   Mulighed for god indtjening

8.   At være i naturen og nyde den friske luft

9.   Gode digitale muligheder

10.  Det er let at forene arbejdsliv og familieliv

 

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.

700 til schnitzler og svinefagligt nyt

Porcus Svinefagdyrlæger havde igen i år stor deltagelse ved årsmødet i Vissenbjerg Hallerne.

Næstformand i DLG trækker sig

To år efter hans navn blev nævnt som mulig ny formand stopper DLG’s næstformand. Siden 2007 har Torben Thomsen været næstformand og samtidig siddet i repræsentantskabet. Han understreger, at stoppet ikke har noget at gøre med opgøret i DLG-bestyrelsen i 2018.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Årets første HandelsErfa i Vissenbjerg

Velas afvikler årets første markedsmøde tirsdag og onsdag den 25. og 26. februar.

To dage med fokus på klima

Velas og Dalum Landbrugsskole inviterer etablerede landmænd og studerende til klimaworkshop.

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.
Side 1 af 45 (896 artikler)Prev1234567434445Next