bannerPos

Biodiesel til havnen

I første omgang skal en bil og en gummiged på Lindø-havnen køre på biodiesel fra Emmelev A/S, men havnedirektør Carsten Aa (th) ser langt større perspektiver for en grøn omstilling for landets arealmæssigt største havn. Til venstre tidligere klimaminister Lars Chr. Lilleholt, og i midten Morten Simonsen, Emmelev A/S. Foto: Karsten Himmelstrup

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
15-05-2020 21:00
Emmelev leverer klimavenligt brændstof til køretøjer på Lindø Port of Odense.

Biodiesel frembragt fra de gule rapsmarker i det fynske landskab bliver det fremtidige drivmiddel hos Danmarks arealmæssige største havn, Lindø Port of Odense.

I en forsøgsordning skal Emmelev A/S leverer klimavenlig og fossilfri biodiesel, som to af havnens køretøjer i første omgang skal tankes med. Men havnens direktør og ny formand for Danske Havne, Carsten Aa, lægger ikke skjul på potentialet.

- Hvorfor skal verdens største mobilkran med en højde på 57,50 meter og en vægt på 824 ton, som havnen fik leveret i februar, ikke køre på klimavenlig biodiesel i fremtiden, sagde han, da aftalen med Emmelev A/S i sidste uge blev præsenteret, og det første læs biodiesel leveret under overværelse af medejer af Emmelev A/S Morten Simonsen og tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Det er jo kæmpemæssigt potentiale, der er. Vi skal af med den fossile energi - kul og olie - og vi skal ind med den grønne energi. Der er biodiesel absolut en fornuftig løsning. Der er en langt lavere CO2-udledning ved biodiesel end almindelig benzin og diesel, påpeger den fynske Venstre-politiker. 

Kører på ren biodiesel

Emmelev A/S har siden 2002 produceret biodiesel, og i dag udgør biodieselproduktionen en fjerdedel af den fynske virksomheds samlede produktion.

Den diesel, man tanker ved tankstationerne rundt omkring i Danmark, består af omkring syv procent biodiesel.

- Men i Danmark er der ikke mange, der kører på ren biodiesel eller en højere andel end syv procent, som de to køretøjer på havnen skal, fortæller Morten Simonsen, Emmelev A/S.

eh

0

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.

Bukkejagten er belønningen for en god forvaltning af områdets råvildt

Jagtfaglig chef peger på en voldsom underhøstning af hundyr og unge dyr, når de fynske jægere skyder to bukke ud af rådyr.

Det Fynske Dyrskue sælger støtteaktier

Arrangørerne håber på økonomisk hjælp til et endnu større skue næste år.

Nordfyn tror på storken

Alt tyder på, at storken er på vej tilbage til Danmark. Kendt storkeekspert »møblerede« forleden to storkereder på taget af Oregaard.

Intet skue på Brahetrolleborg i år

På grund af den verdensomspændende coronakrise er årets Brahetrolleborg Heste- og Ponyskue aflyst.

Danskerne køber fleste øko-varer

Sidste år steg salget med ni procent og Landbrug & Fødevarer forudser, at danskernes lyst til økologiske fødevarer vil fortsætte i 2020.

Agernæs Øko udvider det økologiske areal

De nuværende 200 hektar udvides med 120 hektar over de næste fem år.
Side 1 af 52 (1022 artikler)Prev1234567505152Next