bannerPos

- Robot-projekt skal støttes og tales op

- Robotprojektet med FarmDroid skal støttes op, lyder det fra maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST. Foto: Jørgen P. Jensen

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
16-06-2019 15:19
Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

- Det er godt gået af de to sønderjyske landmænd. Og robot-projektet skal bestemt støttes og tales op.

Sådan lyder det fra maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST, som ser store perspektiver i den lette Farmdroid-robot.

- Nu er de første afprøvninger i praksis overstået og de værste børnesygdomme klaret. Og Farmdroid kom i fri handel her fra 1. juni. Der kan sagtens ses et pænt marked for denne så/luge-robot i en lang række økologiske afgrøder. Og sikkert i specialafgrøder såsom havefrø, hvor Vikima Seed eller Jensen Frø kunne investere i en stribe Farmdroids til deres avlere, vurderer han.

Ude i det konventionelle markbrug i afgrøder som raps og korn forudser Christian Rabølle imidlertid nogle flere år, inden den kan blive rentabel.

- Prisen virker umiddelbar høj, hvis den ligger oppe på knap en halv million kroner pr. robot. Som landmand kunne man godt på sigt ønske sig en sund konkurrence på robotområdet som for øvrige maskintyper.

Andre også i gang
Men foreløbig fortjener det store, danske udviklingsarbejde anerkendelse – ikke mindst da det også internationalt er pionerarbejde.

- De store traktorfirmaer har naturligvis også en udvikling i gang – blandt andet arbejder Arco på små robotlignende enheder. Men måske er ønsket ikke så stort, da det vil modarbejde firmaernes store produktionsanlæg for traktorer og markmaskiner, lyder det vurderende fra Christian Rabølle.

Maskinkonsuleten ser de næste fem år for Farmdroid primært til brug i økologiske bedrifter og i specialafgrøder.

Derefter er robotten nok renset for begynderfejl og måske kommet den så ned i pris, så også konventionelle planteavlere – måske hjulpet af at have færre herbicider til rådighed vil kunne få en fornuftig driftsøkonomi i den mandskabsbesparende robot.

Hurtigere og bredere
Christian Rabølle peger på, at indenfor de almindelige markmaskiner er udviklingen gået i retning af, at vi kører hurtigere og bredere.

- Vi har 36 meters sprøjtebom og seks meter brede såmaskiner med meget god fart. Måske går det ud over håndværket, men det er sådan effektiv arbejdskraft, som robotten skal op at konkurrerer med. 

- Det bliver en almindelig driftsøkonomisk kalkule at regne rentabilitet på robotter i forhold til traditionelle maskinsæt. 

Flere funktioner
Maskinkonsulenten ser gerne flere funktioner på robotten end alene at så og luge:

- Ellers skal der alligevel haves almindelige traktorer og maskiner ved siden af robotterne.

Antagelig skal man gennem en udvikling som fra den grå Ferguson og op til den 500 hk traktor også indenfor robotter, som skal komme i flere forskellige størrelser.

- Men foreløbig skal Farmdroid takkes på landbrugserhvervets vegne for at have udviklet en meget lovende opstart på robotter i specialafgrøder og på sigt også i de større konventionelle afgrøder, slutter Christian Rabølle.
 

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next