bannerPos

Tænk langsigtet

Redaktionen

21-09-2019 15:10
I tredje kvartal skete det. Overskud på svineproduktionen når vi kigger år til dato, og siden da har noteringerne ikke kigget sig tilbage.

Af: Christian R. Paulsen, økonomikonsulent Landbo Limfjord

I skrivende stund er noteringerne 12,00 kroner plus efterbetaling for slagtesvin og 480 kroner for både beregnet plus myc og PRRS neg. Det giver ro omkring virksomheden og dermed tid til at tænke på i morgen og tænke på fremtiden.

Samtidig med noteringsstigningerne er foderpriserne faldet, og vi har udsigt til, at de nuværende bytteforhold kommer til at vare lidt endnu – nogle siger endda 4-5 år. Det skal jeg personligt ikke gætte på, men det kommer til at lune godt.

 

Forretningen fremover

Landbruget er kendetegnet ved at mange investeringer er irreversible. Det vil sige, at de ikke kan omgøres, når de er foretaget, samt at investeringerne har lange tidshorisonter og er kapitaltunge. Derfor er det væsentligt, at du benytter de nuværende gode tider til at filosofere over, hvordan du vil disponere indtjeningen.

Hvordan vurderer du forretningsplanen i din nuværende virksomhed, når du skuer mod fremtiden? Er den stadig god om fem år? Hvad med om 10 år? Hvad betyder det, hvis der ekspanderes i nuværende forretning, og vi så om fem år går trange tider i møde – kan virksomheden klare det?

Vi står i en måske ekstraordinær periode. Bytteforholdene skyldes Afrikansk Svinepest, som var uventet, og som på et tidspunkt sandsynligvis vil vende igen. Samtidig medfører den kommende klimalov usikkerhed om de fremtidige rammevilkår.

 

Hold forretningen sund

Uanset hvilken retning virksomheden skal have fremadrettet, er det væsentligt, at du sikrer dig, at der er balance mellem risiko, afkast og likviditet, således virksomheden konstant kan generere den nødvendige likviditet til driftsfinansieringen fremover.

Det vil ikke overraske, hvis de nuværende bytteforhold gør, at det bliver nemmere at finansiere investeringer. Her handler det om, at det skal være dig og din virksomhed, som kommer til at nyde godt af de tilsagn både på kort og lang sigt. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at udvikling og konsolidering går hånd i hånd, så fremtidens indtjeningsgrundlag sikres samtidig med, at forretningen holdes sund.

 

Fødevarer vil altid være et hit

Fødevarer i sig selv er dog ikke noget modefænomen, som lige pludselig går over. Der vil altid være behov for fødevarer – faktisk flere gange om dagen. Derfor er der ingen usikkerhed om landbrugets eksistensberettigelse. Landbruget producerer nemlig de varer, som der skal til, for at resten af samfundet kan fungere.

Brug derfor tiden til at vurdere om der er en udvikling i gang, som du og din virksomhed bør følge i fremtiden, eller om den nuværende produktionsform også vil være den mest optimale for dig og din virksomhed fremover. Der er ikke nogen generel facitliste på det spørgsmål – i hvert fald ikke lige her og nu, men ikke desto mindre lægger det op til at sætte kaffen over og tænke langsigtet.

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Svinepest øger afregningen

Den afrikanske svinepest i specielt Kina giver en højere svinenotering. Patriotisk Selskab anbefaler, at merindtjeningen – for de fleste svineproducenters vedkommende – bruges til at afdrage på gælden.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Skoleelever lærer om økologi

82 elever fra 6. årgang på Havrehedskolen var forleden på besøg hos den økologiske landmand Finn Thorslund i Fangel.

Fine langelandske furer

Flagalleen var rejst, solen skinnede og den hyggelige og traditionsrige pløjedag trak igen i år deltagere helt fra Sjælland til Simmerbølle.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.

Workshop: Vejen til støttetilsagn er hullet

Udfordringerne er stadig mange på vejen fra tilskudsordning til udbetaling af støttetilsagn. Det stod klart efter, at Landbrugsstyrelsen var vært for en workshop, der skulle sætte fokus på »Den gode udbetalingsanmodning« for nyligt.

Familielandbruget i fornuftsægteskab med de grønne

Familielandbruget ønsker en tættere dialog med de grønne organisationer, der arbejder for natur og biodiversitet

Holstein rykker fremad

Der var meget at glæde sig over for Dansk Holstein, da 420 racefolk deltog ved årsmødet på Fyn. Ifølge formand Kristian Nielsen står rekorderne nærmest i kø, blandt andet er en sortbroget ko fra Mors første danske ko, der passerede en livsydelse på 200.000 kilo mælk.

De dygtigste ledere giver medarbejderne ansvar

Patriotisk Selskab tilbyder nu ledelsesrådgivning til ejerledere baseret på en sammenligning med ejerlederne i en række økonomisk stærke virksomheder blandt selskabets medlemmer
Side 1 af 37 (732 artikler)Prev1234567353637Next