bannerPos

Svineproducenter bør konsolidere sig

Mogens Bækgaard, souschef i SvineXperten, er i fuld gang med at lægge budget for næste år, og det ser rigtig godt ud. Alligevel råder han til konsolidering fremfor investering
27-10-2019 08:16

Svinepriserne er på sit højeste i 18 år, men souschef i SvineXperten, Mogens Bækgaard, maner til besindighed. Tiden er inde til at konsolidere sig og få afdraget den dyre gæld, siger han.

Mandag den 21. oktober 2019 steg noteringen for slagtesvin til 12,80 kroner. Det er den højeste pris siden 2001.

Men de lyse udsigter får ikke Mogens Bækgaard, souschef i SvineXperten, til at anbefale de store udskejelser.

- Det handler om at få afviklet den dyre gæld, såsom bankgæld. Se af at få det ryddet af vejen og få opbygget noget robusthed til at modstå dårlige tider, siger rådgiveren, der arbejder meget med svineproducenternes produktionsøkonomi.

Prognoserne ser godt ud også for 2020, hvor gennemsnitsnoteringen er spået til 12,81 kroner i gennemsnit.

- Det ser ud til, at vi får en nettofortjeneste på både smågrise og slagtesvin på 150 kroner pr. gris, siger han.


Ud af bankens greb

Konsolidering er nøgleordet for svineproducenter lige nu, mener Mogens Bækgaard.

- Det handler om at frigøre sig fra bankens nåde og opbygge nogle reserver. Der er mange, der har lært på den hårde måde, hvordan det er at være i bankens vold, og det er nu, man skal gardere sig imod den situation, siger han.

Rådgiveren, der har været med i branchen siden 80’erne ved af erfaring, at der kommer dårlige tider igen.

- Vi ved jo ikke, hvor længe de gode priser holder. Vi ved ikke, om der er 2, 3 eller 5 år til, at priserne falder igen, siger han.

Kina kan for eksempel igen få styr på svinepest, og det vil helt sikkert få priserne til at falde igen, vurderer Mogens Bækgaard.


Stadig svært at låne penge

Han forventer at se en hel del renoveringer i de danske stalde. For situationen lige nu er den, at mange stalde er nedslidte på grund af de lange perioder med dårlige priser. Og renoveringer kan ofte betale sig.

Men mange nye stalde forventer han ikke at se, og han råder til, at man er forsigtig med de dyre investeringer. Især fordi prisstigningen, efter hans vurdering, sagtens kan være et forbigående fænomen.

- Pengeinstitutterne kræver desuden en stor egenkapital i dag, hvis en svineproducent skal have lov at bygge ny stald, så det er svært at låne penge til sådanne projekter, siger han.

0

Vent med at tegne lange mineralkontrakter

En lukning af den kinesiske mineralproduktion har medført prisstigninger på mineraler på op til 20 procent siden januar. Derfor skal der kun tegnes korte kontrakter nu, lyder rådet fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Stærke køer på Dyregård

Endnu en jerseyko i besætningen hos Anders Nielsen i Gelsted er blevet hædret for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

- Vi skal også dyrke landbruget her

Tidligere i år fik Sparekassen Sjælland-Fyn ny landbrugschef. Peter Jørgensen har en fortid som markedschef hos VKST. Og det giver klare fordele for bankens landbrugskunder, mener han.

Høst solens stråler og få 15.000 kroner pr. hektar

Solceller er en ny »afgrøde«, som kan give landmanden et solidt dækningsbidrag.

Personlig relation prioriteres højt

I over 20 år har minkavler Thomas Beck haft alle sine forsikringer i Lokal Forsikring med landbrugsassurandør Christian Bang som tæt samarbejdspartner.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.
Side 1 af 52 (1030 artikler)Prev1234567505152Next