bannerPos

Svineproducenter bør konsolidere sig

Mogens Bækgaard, souschef i SvineXperten, er i fuld gang med at lægge budget for næste år, og det ser rigtig godt ud. Alligevel råder han til konsolidering fremfor investering
Svinepriserne er på sit højeste i 18 år, men souschef i SvineXperten, Mogens Bækgaard, maner til besindighed. Tiden er inde til at konsolidere sig og få afdraget den dyre gæld, siger han.

Mandag den 21. oktober 2019 steg noteringen for slagtesvin til 12,80 kroner. Det er den højeste pris siden 2001.

Men de lyse udsigter får ikke Mogens Bækgaard, souschef i SvineXperten, til at anbefale de store udskejelser.

- Det handler om at få afviklet den dyre gæld, såsom bankgæld. Se af at få det ryddet af vejen og få opbygget noget robusthed til at modstå dårlige tider, siger rådgiveren, der arbejder meget med svineproducenternes produktionsøkonomi.

Prognoserne ser godt ud også for 2020, hvor gennemsnitsnoteringen er spået til 12,81 kroner i gennemsnit.

- Det ser ud til, at vi får en nettofortjeneste på både smågrise og slagtesvin på 150 kroner pr. gris, siger han.


Ud af bankens greb

Konsolidering er nøgleordet for svineproducenter lige nu, mener Mogens Bækgaard.

- Det handler om at frigøre sig fra bankens nåde og opbygge nogle reserver. Der er mange, der har lært på den hårde måde, hvordan det er at være i bankens vold, og det er nu, man skal gardere sig imod den situation, siger han.

Rådgiveren, der har været med i branchen siden 80’erne ved af erfaring, at der kommer dårlige tider igen.

- Vi ved jo ikke, hvor længe de gode priser holder. Vi ved ikke, om der er 2, 3 eller 5 år til, at priserne falder igen, siger han.

Kina kan for eksempel igen få styr på svinepest, og det vil helt sikkert få priserne til at falde igen, vurderer Mogens Bækgaard.


Stadig svært at låne penge

Han forventer at se en hel del renoveringer i de danske stalde. For situationen lige nu er den, at mange stalde er nedslidte på grund af de lange perioder med dårlige priser. Og renoveringer kan ofte betale sig.

Men mange nye stalde forventer han ikke at se, og han råder til, at man er forsigtig med de dyre investeringer. Især fordi prisstigningen, efter hans vurdering, sagtens kan være et forbigående fænomen.

- Pengeinstitutterne kræver desuden en stor egenkapital i dag, hvis en svineproducent skal have lov at bygge ny stald, så det er svært at låne penge til sådanne projekter, siger han.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Landboforeningen fortsætter uændret

Centrovice består som landboforening fuldt selvstændigt med øgede muligheder og kræfter, blev det fastslået ved fusions-generalforsamlingen.

Stort ja til storfusionen

147 stemte for, 13 imod, da det blev vedtaget at sammenlægge rådgivningen i Centrovice og LMO med tilbagevirkende kraft fra 1. november til landets største rådgivningsselskab indenfor landbruget.

Endnu bedre service fra Samson Agrolize

Den danske salgs- og serviceorganisation bag Samson gyllevogne og møgspredere, Samson Agrolize, justerer nu sin serviceorganisation i Danmark og opnår derved en endnu bedre dækning med specialiserede servicemedarbejdere og reservedelsadgang for sine kunder.

Centrovice sætter fokus på finansiering

Deltagerne ved mødet den 20. november vil blive rustet til finansforhandlinger og få et aktuelt økonomisk indblik.

Øerne klar til fremtiden

På generalforsamlingen i Skovdyrkerforeningen Øerne glædede formanden, Rudolf Iuel, sig over succes med to nye kampagner til hvervning af nye medlemmer.

Manitou til Fyn

KSM Maskinservice på Fyn er blevet forhandler af Manitous store læsser- og teleskopprogram.
Side 1 af 39 (774 artikler)Prev1234567373839Next