bannerPos

Sodødelighed og PRRS på dagsordenen

Dyrlæge Jesper B. Sanden, Porcus, indledte det seneste møde i Fokus 35 Vital-gruppen med en kort orientering om den alvorlige PRRS-situation efter smittespredningen via sæd fra Hattings ornestation i Horsens.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
19-10-2019 08:00
Da Porcus Svinefagdyrlæger forleden havde inviteret medlemmerne af Fokus 35 Vital-gruppen til møde, var det søernes holdbarhed, der stod øverst på programmet. Indledningsvist blev der dog orienteret om den aktuelle PRRS-situation.

Dalum Landbrugsskole lagde forleden lokaler til endnu et fællesmøde i Fokus 35 Vital-gruppen, som Porcus Svinefagdyrlæger står bag. Godt 100 deltagere, fordelt i en gruppe for henholdsvis dansk- og engelsktalende, var mødt op på dagen, hvor emnerne var sodødelighed og PRRS.

Chefforsker Gunner Sørensen, Seges, var blandt andet inviteret til at fortælle nærmere om, hvilke tiltag og procedurer, der kendetegner de besætninger, der ligger med en lav sodødelighed.

Desuden var Hans Aae fra Zinpro inviteret til at komme ind på besætningens fremtid - nemlig poltene.

- Polten er prinsessen, men behandler vi hende altid som sådan, lød hans indledende spørgsmål i indlægget.

En status på Hatting PRRS

Dyrlæge Jesper B. Sanden, Porcus, indledte dog dagen med et helt andet højaktuelt emne, nemlig en kort orientering om PRRS-situationen, efter en ny PRRS-variant er blevet spredt til flere af landets svinebesætninger via sæd fra Hattings ornestation i Horsens.

- Cirka 10 procent af dem, der har modtaget sæd, er smittet, og vi har desværre en ny variant i Danmark, som vil sprede sig, lød det fra dyrlæge Jesper B. Sanden, der viste billeder fra en af de smittede besætninger.

Billederne dokumenterede blandt andet, at antallet af døde grise fra en enkelt dag i en smittet besætning er skræmmende højt. Desuden illustrerede flere billeder, hvordan blodet hos de smittede søer ikke kan koagulere. Det vil sige, søer, der bliver injiceret, bløder kraftigt.

Videnskabens skræk

Ifølge Jesper B. Sanden, så har man fundet frem til, at der er tale om to levende PRRS-vacciner, der er rekombineret til en ny PRRS-variant. Og eksperter har fundet frem til, at netop de to typer af vacciner er anvendt i en besætning beliggende blot fire kilometer fra ornestationen i Horsens.

- Det er lidt en videnskabsmands skræk det, der er sket her, forklarede dyrlægen og påpegede, at det er en risiko, som altid er til stede med levende vacciner. Den kunne også ske med to PRRS-stammer.

- Så man ved godt, at dette kan ske. Man har bare ikke oplevet det på denne måde her, og som bliver til sådan en voldsom variant.

Dyrlægen understregede, at der i den pågældende besætning nær Hatting Horsens ikke er fundet »Hatting-mutanten«. Man kan derfor ikke sige med sikkerhed, at det netop er i denne besætning, det er sket. Men det kunne være sket der, idet det er den eneste besætning i Danmark, hvor begge vacciner er brugt.

 

0

Spildevandsbombe også på Fyn?

Erling Bonnesen (V) vil have miljøministeren til at redegøre for, hvad der udledes af urenset spildevand fra de fynske renseanlæg til vandmiljøet.

Vent med at tegne lange mineralkontrakter

En lukning af den kinesiske mineralproduktion har medført prisstigninger på mineraler på op til 20 procent siden januar. Derfor skal der kun tegnes korte kontrakter nu, lyder rådet fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Stærke køer på Dyregård

Endnu en jerseyko i besætningen hos Anders Nielsen i Gelsted er blevet hædret for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

- Vi skal også dyrke landbruget her

Tidligere i år fik Sparekassen Sjælland-Fyn ny landbrugschef. Peter Jørgensen har en fortid som markedschef hos VKST. Og det giver klare fordele for bankens landbrugskunder, mener han.

Høst solens stråler og få 15.000 kroner pr. hektar

Solceller er en ny »afgrøde«, som kan give landmanden et solidt dækningsbidrag.

Personlig relation prioriteres højt

I over 20 år har minkavler Thomas Beck haft alle sine forsikringer i Lokal Forsikring med landbrugsassurandør Christian Bang som tæt samarbejdspartner.
Side 1 af 52 (1031 artikler)Prev1234567505152Next