bannerPos

Sodødelighed og PRRS på dagsordenen

Dyrlæge Jesper B. Sanden, Porcus, indledte det seneste møde i Fokus 35 Vital-gruppen med en kort orientering om den alvorlige PRRS-situation efter smittespredningen via sæd fra Hattings ornestation i Horsens.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
19-10-2019 08:00
Da Porcus Svinefagdyrlæger forleden havde inviteret medlemmerne af Fokus 35 Vital-gruppen til møde, var det søernes holdbarhed, der stod øverst på programmet. Indledningsvist blev der dog orienteret om den aktuelle PRRS-situation.

Dalum Landbrugsskole lagde forleden lokaler til endnu et fællesmøde i Fokus 35 Vital-gruppen, som Porcus Svinefagdyrlæger står bag. Godt 100 deltagere, fordelt i en gruppe for henholdsvis dansk- og engelsktalende, var mødt op på dagen, hvor emnerne var sodødelighed og PRRS.

Chefforsker Gunner Sørensen, Seges, var blandt andet inviteret til at fortælle nærmere om, hvilke tiltag og procedurer, der kendetegner de besætninger, der ligger med en lav sodødelighed.

Desuden var Hans Aae fra Zinpro inviteret til at komme ind på besætningens fremtid - nemlig poltene.

- Polten er prinsessen, men behandler vi hende altid som sådan, lød hans indledende spørgsmål i indlægget.

En status på Hatting PRRS

Dyrlæge Jesper B. Sanden, Porcus, indledte dog dagen med et helt andet højaktuelt emne, nemlig en kort orientering om PRRS-situationen, efter en ny PRRS-variant er blevet spredt til flere af landets svinebesætninger via sæd fra Hattings ornestation i Horsens.

- Cirka 10 procent af dem, der har modtaget sæd, er smittet, og vi har desværre en ny variant i Danmark, som vil sprede sig, lød det fra dyrlæge Jesper B. Sanden, der viste billeder fra en af de smittede besætninger.

Billederne dokumenterede blandt andet, at antallet af døde grise fra en enkelt dag i en smittet besætning er skræmmende højt. Desuden illustrerede flere billeder, hvordan blodet hos de smittede søer ikke kan koagulere. Det vil sige, søer, der bliver injiceret, bløder kraftigt.

Videnskabens skræk

Ifølge Jesper B. Sanden, så har man fundet frem til, at der er tale om to levende PRRS-vacciner, der er rekombineret til en ny PRRS-variant. Og eksperter har fundet frem til, at netop de to typer af vacciner er anvendt i en besætning beliggende blot fire kilometer fra ornestationen i Horsens.

- Det er lidt en videnskabsmands skræk det, der er sket her, forklarede dyrlægen og påpegede, at det er en risiko, som altid er til stede med levende vacciner. Den kunne også ske med to PRRS-stammer.

- Så man ved godt, at dette kan ske. Man har bare ikke oplevet det på denne måde her, og som bliver til sådan en voldsom variant.

Dyrlægen understregede, at der i den pågældende besætning nær Hatting Horsens ikke er fundet »Hatting-mutanten«. Man kan derfor ikke sige med sikkerhed, at det netop er i denne besætning, det er sket. Men det kunne være sket der, idet det er den eneste besætning i Danmark, hvor begge vacciner er brugt.

 

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Landboforeningen fortsætter uændret

Centrovice består som landboforening fuldt selvstændigt med øgede muligheder og kræfter, blev det fastslået ved fusions-generalforsamlingen.

Stort ja til storfusionen

147 stemte for, 13 imod, da det blev vedtaget at sammenlægge rådgivningen i Centrovice og LMO med tilbagevirkende kraft fra 1. november til landets største rådgivningsselskab indenfor landbruget.

Endnu bedre service fra Samson Agrolize

Den danske salgs- og serviceorganisation bag Samson gyllevogne og møgspredere, Samson Agrolize, justerer nu sin serviceorganisation i Danmark og opnår derved en endnu bedre dækning med specialiserede servicemedarbejdere og reservedelsadgang for sine kunder.

Centrovice sætter fokus på finansiering

Deltagerne ved mødet den 20. november vil blive rustet til finansforhandlinger og få et aktuelt økonomisk indblik.

Øerne klar til fremtiden

På generalforsamlingen i Skovdyrkerforeningen Øerne glædede formanden, Rudolf Iuel, sig over succes med to nye kampagner til hvervning af nye medlemmer.

Manitou til Fyn

KSM Maskinservice på Fyn er blevet forhandler af Manitous store læsser- og teleskopprogram.
Side 1 af 39 (774 artikler)Prev1234567373839Next