bannerPos

Rolige dyr hos Risbjerg Landbrug

- Det handler egentlig bare om at finde den arbejdsgang, der fungerer bedst muligt med de øvrige opgaver. Så er det ingen sag, fordi der også skal lokalbedøves før kastration, siger Ida Schapiro, der er elev hos Risbjerg Landbrug.

Camilla Bønløkke

Journalist (Svineproduktion)
22-09-2018 08:15
Siden den 1. maj i år har besætninger, der leverer grise til Friland A/S, skullet lokalbedøve forud for kastration. Det gælder også hos Risbjerg Landbrug ved Jordløse, der kun har positive erfaringer med tiltaget, der ikke har skabt uro i den økologiske produktions rolige sohold.

På den økologiske bedrift Risbjerg Landbrug ved Jordløse er der løbende forsøg i såvel markdrift og svineproduktion. Håndtering af lokalbedøvelse forud for kastration var dermed ikke nyt for teamet på bedriften, da Friland A/S indførte tiltaget allerede pr. 1. maj i år.

- Allerede i efteråret lavede vi i samarbejde med Udviklingscenter for Husdyr på Friland forsøg i forhold til lokalbedøvelse, fortæller Hans Erik Jørgensen, hvis hjerte ikke alene brænder for landbrugslivet, men, med titlen som formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, også for den mere politiske side af sagen.

Han lægger ikke skjul på, at han allerhelst så kastration afskaffet, og at teknologien der kan registrere ornelugt, snart ønskes færdigudviklet.

- Jeg synes dog, at det er fedt, at vi har et slagteri (Friland A/S, red.), der er modige og går foran og vil have, at vi skal lokalbedøve før kastration.

Det, synes jeg, er i orden. Men når det så er sagt, så vil jeg da hellere være fri og lade grisene være orner, siger han, og tilføjer:

- Vi skal jo huske på, at der her er tale om specialproduktion, og der er nogle andre forventninger fra forbrugerne.

Se reportagen fra bedriften i denne uges LandbrugFyn allerede her på hjemmesiden – læs avisen ved at klikke i højre hjørne.

 

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next