bannerPos

Rolige dyr hos Risbjerg Landbrug

- Det handler egentlig bare om at finde den arbejdsgang, der fungerer bedst muligt med de øvrige opgaver. Så er det ingen sag, fordi der også skal lokalbedøves før kastration, siger Ida Schapiro, der er elev hos Risbjerg Landbrug.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
22-09-2018 08:15
Siden den 1. maj i år har besætninger, der leverer grise til Friland A/S, skullet lokalbedøve forud for kastration. Det gælder også hos Risbjerg Landbrug ved Jordløse, der kun har positive erfaringer med tiltaget, der ikke har skabt uro i den økologiske produktions rolige sohold.

På den økologiske bedrift Risbjerg Landbrug ved Jordløse er der løbende forsøg i såvel markdrift og svineproduktion. Håndtering af lokalbedøvelse forud for kastration var dermed ikke nyt for teamet på bedriften, da Friland A/S indførte tiltaget allerede pr. 1. maj i år.

- Allerede i efteråret lavede vi i samarbejde med Udviklingscenter for Husdyr på Friland forsøg i forhold til lokalbedøvelse, fortæller Hans Erik Jørgensen, hvis hjerte ikke alene brænder for landbrugslivet, men, med titlen som formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, også for den mere politiske side af sagen.

Han lægger ikke skjul på, at han allerhelst så kastration afskaffet, og at teknologien der kan registrere ornelugt, snart ønskes færdigudviklet.

- Jeg synes dog, at det er fedt, at vi har et slagteri (Friland A/S, red.), der er modige og går foran og vil have, at vi skal lokalbedøve før kastration.

Det, synes jeg, er i orden. Men når det så er sagt, så vil jeg da hellere være fri og lade grisene være orner, siger han, og tilføjer:

- Vi skal jo huske på, at der her er tale om specialproduktion, og der er nogle andre forventninger fra forbrugerne.

Se reportagen fra bedriften i denne uges LandbrugFyn allerede her på hjemmesiden – læs avisen ved at klikke i højre hjørne.

 

0

Vent med at tegne lange mineralkontrakter

En lukning af den kinesiske mineralproduktion har medført prisstigninger på mineraler på op til 20 procent siden januar. Derfor skal der kun tegnes korte kontrakter nu, lyder rådet fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Stærke køer på Dyregård

Endnu en jerseyko i besætningen hos Anders Nielsen i Gelsted er blevet hædret for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

- Vi skal også dyrke landbruget her

Tidligere i år fik Sparekassen Sjælland-Fyn ny landbrugschef. Peter Jørgensen har en fortid som markedschef hos VKST. Og det giver klare fordele for bankens landbrugskunder, mener han.

Høst solens stråler og få 15.000 kroner pr. hektar

Solceller er en ny »afgrøde«, som kan give landmanden et solidt dækningsbidrag.

Personlig relation prioriteres højt

I over 20 år har minkavler Thomas Beck haft alle sine forsikringer i Lokal Forsikring med landbrugsassurandør Christian Bang som tæt samarbejdspartner.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.
Side 1 af 52 (1030 artikler)Prev1234567505152Next