bannerPos

Rolige dyr hos Risbjerg Landbrug

- Det handler egentlig bare om at finde den arbejdsgang, der fungerer bedst muligt med de øvrige opgaver. Så er det ingen sag, fordi der også skal lokalbedøves før kastration, siger Ida Schapiro, der er elev hos Risbjerg Landbrug.

Camilla Bønløkke

Journalist (Svineproduktion)
22-09-2018 08:15
Siden den 1. maj i år har besætninger, der leverer grise til Friland A/S, skullet lokalbedøve forud for kastration. Det gælder også hos Risbjerg Landbrug ved Jordløse, der kun har positive erfaringer med tiltaget, der ikke har skabt uro i den økologiske produktions rolige sohold.

På den økologiske bedrift Risbjerg Landbrug ved Jordløse er der løbende forsøg i såvel markdrift og svineproduktion. Håndtering af lokalbedøvelse forud for kastration var dermed ikke nyt for teamet på bedriften, da Friland A/S indførte tiltaget allerede pr. 1. maj i år.

- Allerede i efteråret lavede vi i samarbejde med Udviklingscenter for Husdyr på Friland forsøg i forhold til lokalbedøvelse, fortæller Hans Erik Jørgensen, hvis hjerte ikke alene brænder for landbrugslivet, men, med titlen som formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, også for den mere politiske side af sagen.

Han lægger ikke skjul på, at han allerhelst så kastration afskaffet, og at teknologien der kan registrere ornelugt, snart ønskes færdigudviklet.

- Jeg synes dog, at det er fedt, at vi har et slagteri (Friland A/S, red.), der er modige og går foran og vil have, at vi skal lokalbedøve før kastration.

Det, synes jeg, er i orden. Men når det så er sagt, så vil jeg da hellere være fri og lade grisene være orner, siger han, og tilføjer:

- Vi skal jo huske på, at der her er tale om specialproduktion, og der er nogle andre forventninger fra forbrugerne.

Se reportagen fra bedriften i denne uges LandbrugFyn allerede her på hjemmesiden – læs avisen ved at klikke i højre hjørne.

 

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Dyrskuechefen til Lundsgaard

Alex Nielsen er blevet ansat som eventchef for Anexet på godset ved Kerteminde.

Stougaard vil holde regeringen op på klimaløfter

Halmbranchen glæder sig over en klimaambitiøs regering. Men nu skal der handling bag ordene, mener Danske Halmleverandører.

Køng-landmand styrer sin risiko med succes

Hans Raahauge har gode erfaringer med DLG’s risikostyringsværktøj Risk Management.

Plovekspert holder nyt pløjekursus

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekursus ved Ørbæk den 3. september, hvor man kan deltage både med og uden plov.

Dyrskuechef har søgt nye muligheder

Siden oktober 2018 har Alex Nielsen stået i spidsen for Danmarks ældste dyrskue. Han har nu efter flere overvejelser valgt at søge nye veje og fratræder derfor stillingen som dyrskuechef.

Direktør fik syn for skoven

Fra en karriere i byggebranchen har Lars Muldbak tilpasset organisationen og intensiveret fremtidssikringen af Skovdyrkerne Øerne.

Begrænsningens kunst ved skovrejsning

- Vi er midt i en ansøgningsperiode for tilskud til privat skovrejsning, og mange spændende projekter er på tegnebrættet, lyder det fra skovrider Thomas Ravn, der har gode råd til, hvordan skovrejsningsprojekter kommer vellykket fra start og bliver til bæredygtig skov og ikke krat.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 34 (662 artikler)Prev1234567323334Next