bannerPos

Der spares ikke på hænder

Martin Boe Madsen har i årene i rådgivningsbranchen lært meget om de værktøjer, man kan bruge, for at have godt overblik over produktionen. Han er konstant opdateret på nøgletallene.

Camilla Bønløkke

Fagjournalist
28-05-2019 08:00
I svineproduktionen hos Martin Boe Madsen køres der efter low cost-strategi. Det gælder dog ikke, når det kommer til arbejdskraft.

- Vi sparer ikke på hænder. Gode medarbejdere kan gøre meget i stedet for en masse tryllepulver.

Martin Boe Madsen går ned igennem stalden med de 600 årssøer på gården i Ebberup. Selvom han ikke har daglige opgaver i produktionen, så ved han præcist, hvordan resultaterne ligger for de forskellige staldafsnit. Og der er tale om flotte resultater hos producenten, der også tidligere er kåret som årets slagtesvineproducent.

I soholdet ligger de på 37 grise pr. årsso og i klimastalden på 500 gram daglig tilvækst, 1,5 procent døde og 1,7 FE, mens slagtesvineholdet i gennemsnit ligger på 1.000 gram daglig tilvækst, 2,5 procent døde og et foderforbrug på 2,68 FE. Alle grise leveres til Tican i Brørup.

- Vi er delvist hjemmeblandere til smågrisene og til en tredjedel af slagtesvinene. Ellers er vi indkøbere af foder, forklarer svineproducenten, der har en del lagerkapacitet, hvilket gør det muligt at bytte en del ind og giver mulighed for at vælge, hvorvidt foderet skal blandes selv eller indkøbes som færdigfoder.

Low cost

Ifølge Martin Boe Madsen, gør han meget for at holde omkostningsniveauet nede.

- Vi kører meget low cost. Staldene fyldes 100 procent, og vi gør det, der skal gøres.

Som tidligere svinerådgiver, er det ikke rådgivning i svineproduktionen, han bruger flest penge på, medmindre der er et specifikt problem. Ellers er det mere planteavls- og økonomikonsulenter, der sparres med, ligesom en del produktionsrådgivning kommer fra dyrlægen.

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next