bannerPos

Der spares ikke på hænder

Martin Boe Madsen har i årene i rådgivningsbranchen lært meget om de værktøjer, man kan bruge, for at have godt overblik over produktionen. Han er konstant opdateret på nøgletallene.

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
28-05-2019 08:00
I svineproduktionen hos Martin Boe Madsen køres der efter low cost-strategi. Det gælder dog ikke, når det kommer til arbejdskraft.

- Vi sparer ikke på hænder. Gode medarbejdere kan gøre meget i stedet for en masse tryllepulver.

Martin Boe Madsen går ned igennem stalden med de 600 årssøer på gården i Ebberup. Selvom han ikke har daglige opgaver i produktionen, så ved han præcist, hvordan resultaterne ligger for de forskellige staldafsnit. Og der er tale om flotte resultater hos producenten, der også tidligere er kåret som årets slagtesvineproducent.

I soholdet ligger de på 37 grise pr. årsso og i klimastalden på 500 gram daglig tilvækst, 1,5 procent døde og 1,7 FE, mens slagtesvineholdet i gennemsnit ligger på 1.000 gram daglig tilvækst, 2,5 procent døde og et foderforbrug på 2,68 FE. Alle grise leveres til Tican i Brørup.

- Vi er delvist hjemmeblandere til smågrisene og til en tredjedel af slagtesvinene. Ellers er vi indkøbere af foder, forklarer svineproducenten, der har en del lagerkapacitet, hvilket gør det muligt at bytte en del ind og giver mulighed for at vælge, hvorvidt foderet skal blandes selv eller indkøbes som færdigfoder.

Low cost

Ifølge Martin Boe Madsen, gør han meget for at holde omkostningsniveauet nede.

- Vi kører meget low cost. Staldene fyldes 100 procent, og vi gør det, der skal gøres.

Som tidligere svinerådgiver, er det ikke rådgivning i svineproduktionen, han bruger flest penge på, medmindre der er et specifikt problem. Ellers er det mere planteavls- og økonomikonsulenter, der sparres med, ligesom en del produktionsrådgivning kommer fra dyrlægen.

 

Spændende fremtid for halmen

Der er mange muligheder for, at halm bliver brugt og får en merværdi, siger Hans Stougaard, der efter 23 år som formand for Danske Halmleverandører ikke stiller op til genvalg på generalforsamlingen 3. marts.

Sunde hønsefødder i kyllingestalden

Svidninger på trædepuderne er en vigtig indikator for dyrevelfærden i kyllingestalde. Med effektiv ventilation og selvrensende varmevekslere har sydjysk landmand reduceret svidningerne til under en procent.

Vandløbene passes bedre

Generelt er der tilfredshed med kommunernes indsatser, lyder det ved generalforsamlingerne i de lokale vandløbslaug. Kun i Middelfart er der markante problemer på grund af manglende kommunal oprensning.

DLG tjente 36,5 millioner på Fyn

Den fynske grovvareafdeling er forbillede for DLG’s nye landsdækkende struktur.

625 kroner kiloet

Karl Larsen fra Herrested på Østfyn er for femte år i træk først med nye danske kartofler.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Virksomme veteraner

2019 var et aktivt og begivenhedsrigt år for Motor og Veterantraktor Klubben Fyn.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.
Side 1 af 45 (897 artikler)Prev1234567434445Next