bannerPos

Stress fik mælkeproducent ned med nakken

Mælkeproducent Klaus Jørgensen indviede kvægkongressens deltagere i, hvordan han i 2017 fik stress. Han ønskede at gøre sine kollegaer opmærksomme på at stoppe op og overveje deres arbejdsliv, før sygdommen gør det.

Ditte Birkebæk Jensen

Freelancejournalist
13-03-2019 08:34
Landmænd er ekstra modtagelige overfor stress, fordi de ofte er for længe om at erkende arbejdspresset. En af dem er fynske Klaus Jørgensen, som fortalte om tabu-sygdommen på årets kvægkongres.

– Jeg sad i min sofa og så Viktor Axelsen vinde VM i badminton, mens alle mine medarbejdere og naboer snittede majs udenfor mit vindue. Det har jeg aldrig prøvet før ikke at være en del af. Det var forfærdeligt.

Sådan sætter 49-årige Klaus Jørgensen fra Gislev ord på den stress-sygdom, der ramte ham i foråret 2017. Det gjorde han for en propfuld sal til årets Kvægkongres i Herning, og det er sjældent set i landbrugserhvervet.

- Stress er et svaghedstegn, og det rammer stoltheden. De er jo ikke bare mænd, de er ovenikøbet landmænd, som er vant til at have med mange ting at gøre på én gang, lød det fra Malene Viderup Worm, psykolog og specialist i stress, der gæstede scenen under stress-temaet.

Hun hjælper nemlig flere landmænd, heriblandt Klaus Jørgensen, videre efter sygdommen i sin klinik i Himmerland. For landmænd er med et stort arbejdspres meget modtagelige for at få stress, men de er også ofte alt for længe om selv at erkende en for travl hverdag.

Overså signaler

I den kategori tilhører den fynske mælkeproducent også, for hans far plejede at sige, at det er dem med mest om ørene, der altid har tid til lidt ekstra arbejde.

- Det er vigtigt for mig at sige, at jeg er en helt almindelig landmand, der før stressen blev motiveret af at sige ja til så mange ting som muligt. Det gav mig et kick, imens fortalte min familie mig, at jeg ikke var nærværende, jeg hørte bare ikke efter.

Klaus Jørgensen blev immun overfor både andres og sin egen krops advarsler. Humøret blev dårligere, lunten blev kortere, han sov dårligt, blev træt og havde trykken for brystet.

- Alle de her ting satte jeg ikke sammen, og jeg snakkede ikke med nogen om det.

Men så fik landmanden tilfældigvis lavet en stresstest i forbindelse med et skoleprojekt, hvor han kunne krydse samtlige af de tegn af, han netop oplevede, når han tænkte nærmere over det. Derfor traf han en beslutning.

Gik tur klokken ni

- Jeg var af den overbevisning at de symptomer kunne jeg godt håndtere som professionel landmand. Men sådan gik det ikke, for testen rumsterede i mit hoved. Jeg sagde til mig selv – da jeg endnu en nat lå vågen – at det her ville jeg ikke byde min familie, virksomhed eller mig selv.

Derfor vækkede han sin kone, og en ny hverdag blev planlagt. Medarbejderne skulle overtage alle Klaus Jørgensens opgaver – og så fik han selv tre, nemlig at sove, spise og gå lange ture.

- Der var nogen, der undrede sig over, at en mælkeproducent kom spadserende klokken ni om morgen, for jeg lavede ingenting i næsten tre måneder, forklarer landmanden med et grin i en ellers alvorlig stemt sal.

Stadig ikke stressfri

I dag er det to år siden, at Klaus Jørgensen gik ned med flaget, og han er da også atter tilbage i stalden, men nu med mere søvn og færre opgaver. Han kæmper stadig for at komme sig helt.

- Min familie mener, at det tog halvanden år, før de så en forandring, og jeg mærker stadig nogle tegn, men så siger jeg stop.

Han har lært at sige mere nej, og så arbejder landmanden konstant på at bruge sygdommen konstruktivt, så han kan blive en bedre landmand end før stressen.

- Lyt til jeres krop og hav respekt for den, for det var først efter den tilfældige test, at det gik op for mig, at noget var galt. Og husk så, at familien er det vigtigste i hele verden, rådede han afslutningsvist de fremmødte landmænd.

Tegn på stress

·        Hovedpine

·        Humørsvingninger

·        Hjertebanken

·        Dårlig hukommelse

·        Søvnproblemer

·        Træthed

·        Manglende sexlyst

Kilde: Malene Viderup Worm

 

Overvind stress

·        Accepter dét og vær villig til at ændre dit liv

·        Lær dine stresssymptomer at kende

·        Giv hverdagen struktur

·        Lær at sige fra

·        Få søvn

·        Dyrk motion

·        Snak med andre om sygdommen

·        Vær doven og læs af

Kilde: Malene Viderup Worm

Hegne inde - og hegne ude

Uanset om man vil holde heste eller kreaturer inde, eller holde for eksempel kronvildt ude, er løsningen hos Poda Hegn, der også har udviklet specielle låger.

Semler satte fokus på graduering

Semler Agro Odense samlede ikke mindre end 70 mennesker, da der var inviteret til temaaften om mulighederne for graduering i gødskningen på marken.

Danish Agro tilpasser medlemsdemokratiet

Andelsgrovvareselskabet etablerer fra næste år en delegeretforsamling. De fynske medlemmer valgte ved mandagens regionsmøde Søren Dyssemark Knudsen som nyt bestyrelsesmedlem.

Overskud i Centrovice

Rådgivningsvirksomheden havde en omsætning på tæt ved 100 millioner kroner og et overskud efter skat på 500.000 kroner.

Kokkenborg samler salgsdyrene i nyt stort staldanlæg

Lettere logistik og bedre overblik er blandt andet baggrunden for Dorte og Jens Himmelstrups store udvidelse langs Svendborg-motorvejen ved Kirkeby.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Stress fik mælkeproducent ned med nakken

Landmænd er ekstra modtagelige overfor stress, fordi de ofte er for længe om at erkende arbejdspresset. En af dem er fynske Klaus Jørgensen, som fortalte om tabu-sygdommen på årets kvægkongres.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Lange lige løgrækker

Hos Skiftekær Økologi ApS på Tåsinge satses der i stigende grad på den mere specialiserede produktion. Løg og kartoffelproduktionen fylder dog fortsat mest i markplanen.
Side 1 af 24 (472 artikler)Prev1234567222324Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer