bannerPos

15 år med 4H madskoler

Alle giver en hjælpende hånd eller giver gode råd, når maden skal laves. Her er det børn på sommerens madskole i Haslev. Foto: Henrik Sieben

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
08-08-2019 11:45
Næsten 2.000 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

- Det ligner altså blod.

Udmeldingen kommer fra et af de 15 børn, der er med på en af årets 104 madskoler, som 4H afvikler landet over. Det sker i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

- Nej, det synes jeg altså ikke, lyder det fra en af de andre deltagere, der ligesom de øvrige rundt om bordet betragter, hvordan den dybrøde farve, der er opstået ved at røre paprika, citronsaft, honning og olie sammen, langsomt glider ned over en bleg kylling.

I madkundskabslokalet på den lokale skole i Haslev er kyllingen nu lagt i oven på en bund af skiveskårne kartofler, gulerødder, løg og tilsat hvidløg, timian og vand.

Det hele er klargjort og tilberedt af de mange ivrige børn, der sammen med fire voksne ledere og to juniorinstruktører arbejder målrettet med et af dagens måltider, der også byder på »Hulk-pandekager« – grønne af blendet spinat.

Teamwork og sunde råvarer

- Det er vigtigt, at børnene har det sjovt og deltager i et socialt fællesskab samtidig med, at de lærer om forskellige fødevarers tilbliven, om behandling og tilberedning af mad, men også om hvordan man undgår madspild, lyder det fra Manja Poulsen, der efter at have hjulpet på 4H-madskole to år i træk nu fungerer som leder.

Hun suppleres af Aff Hjarnø, der for 15 år siden var blandt initiativtagerne til 4H’s madskoler.

- Det handler også om, at børnene lærer om sunde råvarer, om at tage ansvar og om hvordan man begår sig i et køkken. De lærer teamwork, men også om hvordan man behandler andre, når de sammen sidder og spiser den mad, de har tilberedt i fællesskab.

Learning by doing

- En af de sidste dage inviterer vi alle forældre til at komme og sidde med til bords og spise den mad, børnene har lavet i løbet af dagen, oplyser Aff Hjarnø, der synes, at madskolerne naturligt hører til som en del af 4H’s profil.

- 4H har altid arbejdet med learning by doing, og da 4H tog sin begyndelse i USA i begyndelsen af 1900-tallet var formålet at lære børnene forskellige færdigheder om blandt andet dyrkning af grøntsager i 4H-haver, som de så senere kunne lære deres forældre.

- Med madskolerne håber vi, at børnene lærer om sund kost, får viden om madpyramider og de forskellige kostråd, men også har lyst at være med at lave mad derhjemme.

Ministerbesøg

Også landets nye fødevareminister har her i sommer været på madskole. Mogens Jensen (S) besøgte i forrige uge 14-15 børn på Skolen på Islands Brygge i København. Det skete sammen med repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, der i et ikke-kommercielt samarbejde med Rema 1000 arrangerer de over 100 madskoler landet over.

- Det er super vigtigt, at vores børn og de næste generationer lærer om ernæring, og om at følge kostrådene, lød det fra fødevareministeren.

Madskoler

● Siden den første madskole blev startet i 2004, har flere end 25.000 børn deltaget. Sidste år var der 127 madskoler med deltagelse af 2.378 børn og 521 frivillige voksne.

● Madskolerne foregår i de to første og to sidste uger af sommerferien, og er arrangeret af Landbrug & Fødevarer i et ikke-kommercielt samarbejde med Rema 1000.

● Børnene på 4H’s madskole i Haslev, som avisen besøgte, er i alderen 8 til 11 år, men det er op til de lokale klubber og foreninger at fastsætte aldersgruppen.

● På Fyn har der været afholdt madskoler i sommerferien følgende steder: Kold College, Odense S (to uger), Vissenbjerg Skole, Østre Skole, Middelfart, Salbrovadskolen, Ebberup Skole, Oure Friskole og Marstal Skole.

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Handlekraftig fynbo med fjerkræ hædret

Landbrug & Fødevarers pris som »Årets unge landmand« er tildelt Henrik Pihl Winterø, der i 2017 overtog Aalundgaard i Ladegårde ved Aarup.

Kokkenborg hædret for arbejdsmiljøet

Rosetavler, struktur og tydelig ledelse. Det er vigtige redskaber, som har gjort svineproduktionen Kokkenborg ved Kirkeby til vinder af Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2019.

Maskinfokus i Tyskland

I den forgangne uge har tusindvis af danske landmænd i Hannover for at hente inspiration på maskinfronten.

- Hver enkelt landmand skal vågne op

- Det her er 25 gange værre end randzonerne, lød det på grundvandsmødet i Vissenbjerg, hvor indsatsplanerne omkring drikkevandsboringer blev forelagt og debatteret.

Flis eller halm?

På Hvidkilde er man ikke enige med halmformand Hans Stougaard, der hellere ser halm frem for træflis til energi.

Det startede med en rygeost

Løgismose Mejeri producerer en lang række mejeriprodukter, men den fynske specialitet lagde fundamentet under virksomheden.

Slidstærkt staldgulv med ny type belægning

Højere syreresistens og slidstyrke er blot nogle af fordelene ved den nye type gulvbelægning, der nu også er blandt de produkter, som Schmidt Coating anvender hos deres kunder.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.
Side 1 af 40 (783 artikler)Prev1234567383940Next