bannerPos

Kulturarven i Lumby sogn føres videre

Formand for præsteskovudvalget i Lumby Sogn, Erik Toft Knudsen, fremviser her den nyanlagte skovsø i præsteskoven. De frie arealer rundt om søen tænkes brugt til blandt andet høstgudstjenester, konfirmandundervisning og skoleundervisning. Fotos: Skovdyrkerne Øerne

Redaktionen

09-04-2019 08:00
Skovdyrkerne Øerne har bistået menighedsrådet i ambitionen om at koble historie og nutidigt på en vellykket måde i en fire hektar præsteskov.

Næppe mange ved, at der til Lumby Præstegård ved Odense hører 16 hektar jord, hvoraf de 12 hektar er bortforpagtet landbrugsjord, mens de resterende fire er skov, som sognets menighedsråd varetager driften af.

Erik Toft Knudsen er mangeårigt medlem af menighedsrådet, og formand for præsteskovsudvalget, og han er ildsjælen bag et omfattende arbejde med at forskønne den store præsteskov, der ligger fem hundrede meter fra præstegården, både så den bliver en nydelse at færdes i, men også så den kan anvendes til flere forskellige formål. Det være sig høstgudstjenester, konfirmandundervisning og skoleundervisning, hvor man i høj grad nu også kan bruge ferskvandssøen.

I et tæt samarbejde med skovfoged Jakob Nielsen i Skovdyrkerne Øerne, er de godt fire hektar forvandlet til en køn park med blandt andet frugttræer, bøgetræer og egetræer, tillige med anlæg af stier og en sø.

Bærende kulturhistorie

Bag hele projektet ligger et ønske om at videreføre de tanker, som præsten P.W. Lütken havde om præsteskoven i hans embedsperiode fra 1791 til 1844, hvor han plantede ask, ellekrat og æbletræer, så sognet og dets bønder kunne være selvforsynende med udbyttet fra gavntræerne og markerne.

 - Vores ønske har været at videreføre den røde tråd fra pastor Lütkens tid, så skoven også bliver et stykke bærende kulturhistorie.

Ambitionen er at gøre skoven åben og attraktiv for borgerne, så de får større udbytte og glæde af den. Vi har etableret stier rundt i skoven, som vil føre skovgæsterne omkring, og er ved at få etableret stier ved hjælp af de fondsmidler, vi har fået, og arbejdet sker i et nært samarbejde med Skovdyrkerne Øerne, fortæller Erik Toft Knudsen.

Ved tre små bække er der etableret broer af douglasgran, så man kan passere tørskoet til bens eller på cykel. Sidste år blev der tillige etableret en sø, finansieret af midler fra Nordea Fonden, samt en mindre jordhøj på fem meter, som om vinteren kan bruges som kælkebakke.

Det er tilstræbt at genanvende mest muligt fra de nødvendige fældninger af visse træer. Således er stammerne fra nogle af de fældede aske- og egetræer tænkt anvendt til opsætning af borde og bænke i skoven, når de er skåret op på Lumby Mølle.

 

- Jeg sidder sjældent stille

Den nyvalgte første kvindelige formand for DM&E Fyn trives med travlheden og de mangeartede opgaver både hjemme på maskinstationen, i den fynske forening og i landsorganisationen.

Jagten på spild er skudt i gang

Tørken kom naturligvis til at præge tallene hos de fynske besætninger i KvægNøglen for 2018, der lander med lidt lavere dækningsbidrag for året forinden. Stor spredning i resultaterne får dog konsulenterne til at opfordrer til at gå på spildjagt.

Dyretilmeldingen er åbnet

Det er frem til 15. maj at tilmelde kvæg og får til årets fynske dyrskue.

Aktiv fåredag i Sallinge

I år er Lotte og Martin Philip fra Sallinge for tredje gang med på Fårets Dag.

Ud at se påskelam

13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

Multihåndværker med tre spidskompetencer

Jonas Nielsens virksomhed i Mesinge startede med smedearbejde og småjobs som underleverandør. I dag er Joni Manpower miljønedbrydning, jord, beton og kloakarbjede, samt nærmest dansk mester i anlæg af græsplæner.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Over 200.000 på gårdbesøg i søndags

På Fyn var der 4.000 gæster hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup, og ikke mindre end 12-13.000 deltog ved økodagen på Statsfængslet Søbysøgaard.

Fræser sår blomster på stribe

Mads Møller Andersen, Ørbækgård, tilbyder såning af blomsterstriber med selvudviklet redskab, som både kan så frø i rækker og som bredsåning.
Side 1 af 26 (516 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer