bannerPos

Gode afsætningsmuligheder for træ

- Desværre er skoven også påvirket af tørken, ikke mindst nye og helt op til en halv snes år gamle træer, siger Peder Dammand, Skovdyrkerforeningen Øerne, der blandt andet har set et areal med otte-niårige ege, der er gået ud på grund af tørken. Det har jeg aldrig oplevet før, lyder det fra den erfarne skovmand, som her ses ved 80-90 år gamle stammer af ekstra store douglasgran, der eksporteres som specialtræ for eksempel til Tyskland. Foto: Anders Kurt Simonsen

Anders Kurt Simonsen

Freelance
06-10-2018 08:00
Efter sommerens tørke kan det for nogle landmænd være interessant med fornuftig »konjunkturhugst« at bruge skoven som økonomisk buffer, påpeger råtræansvarlig hos Skovdyrkerforeningen Øerne, skovfoged Peder Dammand.

- Markedet for afsætning af råtræ er positivt. Der var været opadgående priser på mange af vores råvarer. For nogle træarter er prisen stedet 20 procent de seneste år. Det betyder, at der er god efterspørgsel på råtræ. Og at der er en stabil udvikling på råtræmarkedet.

Det fastslår skovfoged Peder Dammand, Skovdyrkerne på Fyn og begrunder det blandt andet med, at der er gang i byggeaktiviteterne - både her i landet og i udlandet. Desuden er eksporten til Asien fortsat god. Først og fremmest til Kina, Vietnam og Indien.

Samtidig konstaterer Peder Dammand, at den løbende tilvækst af træ i de danske skove stadig er større end hugsten, så den samlede vedmasse i skovene vokser.

I den forbindelse understreger den erfarne skovmand, at der ikke er nogen grund til at lade træerne stå og rådne. Man bør udnytte skoven som produktionsapparat, hvilket giver en blandet skov med stor biodiversitet.

- Når det gælder løvtræ, prøver vi at beholde det gode i Danmark og afsætte det mindre gode til Asien, fortæller Peder Dammand.

Tørke og sygdom

Den nyligt overståede sommers stærke og langvarige tørke har sat sine triste spor hos mange landmænd og skovejere rundt omkring i landet.

I den forbindelse peger skovfoged Peder Dammand på, at det for nogle landmænd kan være interessant med fornuftig »konjunkturhugst« at bruge skoven som økonomisk buffer, så de i kraft af de aktuelle fornuftige priser på råtræ kan opnå en vis kompensation for noget af tabet som følge af tørken.

- Skoven er også påvirket af tørken, siger Peder Dammand. På mange kulturarealer - med nye og helt op til en halv snes år gamle træer - er der tørkeskader. Blandt andet har jeg set et areal med otte-niårige ege, der er gået ud på grund af tørken. Det har jeg aldrig set før.

Læs mere om situationen for skovene efter sommerens tørke i næste uges tema i LandbrugFyn. Læs avisen allerede fra i dag her på hjemmesiden.

 

Besøg i Odense tæt ved sidste års tal

43.459 besøgte Det Fynske Dyrskue, trods det elendige vejr lørdag.

Halm er fremtiden

Der er masser af nye muligheder for udnyttelse af halm som miljø- og klimavenlig råvare til blandt andet energi. Det er emnet for et arrangement, som Danske Halmleverandører indbyder alle interesserede til hos Heden Maskinforretning på torsdag.

18.000 gæster fredag og regnvejr lørdag i Odense

Efter en flot start i solskin er det fynske dyrskue druknet i regn i dag, hvor de bedste dyr blev kåret. Til gengæld er vejrudsigten lovende for skuets sidste dag søndag.

Spirende fynsk kartoffelprojekt

Et år efter offentliggørelsen af planerne om en kartoffelmelsfabrik ser bestyrelsesformand Lau Hvid Hansen optimistisk på realiseringen af muligheden for, at fynske landmænd kan føje denne specialafgrøde til markplanen.

Præmieliste for kødkvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle kødkvæg blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

Præmieliste for malkekvæg på Det Fynske Dyrskue

Se her, hvor alle malkekøer blev bedømt af dommerne på førstedagen. Dyrskuet i Odense fortsætter i dag og i morgen.

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.
Side 1 af 30 (600 artikler)Prev1234567282930Next