bannerPos

Gigantisk skovmaskine i Svanninge

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
08-10-2018 08:00
Der mangler skovarbejdere på Fyn. Hos Svanninge Skovservice har man netop investeret i en 8-hjulet Komatsu Forest 931XC-skovningsmaskine, som blandt andet skal udføre tidligere tiders manuelle arbejde.

Tre store skovningsmaskiner fra Komatsu ruller nu rundt i de fynske skove for Svanninge Skovservice ved Faaborg.

De to ældste maskiner er 6-hjulsmaskiner. Men senest har den sydfynske skoventreprenør investeret i en 8-hjulet Komatsu Forest-931XC-maskine fra Helms TMT-Centret i Midtjylland. Det er den første i landet med det helt store fældehoved kaldet »C144« på cirka 1,5 tons.

- Vores to første Komatsu-maskiner har været virkelig driftssikre. Og så er det en fordel, at vi kender computeren og joystikkene i maskinen.

Derfor er det nemt at hoppe fra en maskine til en anden.

- Samtidig har det haft stor betydning for vores valg, at Komatsu nu er kommet med en 8-hjulsmaskine, for de arbejder altså bare mærkbart bedre end 6-hjulede. Oveni kommer, at Helms helt klart er konkurrencedygtig på prisen, ligesom de har en servicemontør, der bare er rigtigt, rigtig dygtig, siger Jens Frederiksen, der sammen med sin bror Rene Frederiksen og far Peder Frederiksen ejer og driver Svanninge Skovservice A/S.

Fyn mangler skovarbejdere

Behovet for den nye 8-hjulsmaskine skyldes ikke mindst travlhed i skovene på Fyn.  

- Der er helt klart god gang i skovene på Fyn lige nu. Meget af det, vi skover, går til flis. Men også det skovarbejde, der har været udført af skovarbejdere, må vi nu til at løse med maskiner. For der mangler skovarbejdere på Fyn, forklarer Jens Frederiksen.   

Han nævner samtidig, at man med den nye 8-hjulsmaskine har mulighed for at arbejde under særdeles vanskelige vilkår i stejlt terræn, hvor selv garvede skovarbejdere ofte kommer til kort.

- Det skyldes, at vi kan lægge larvebælter på boogiehjulene. Og så kan maskinen kører i meget vådt og stejlt terræn, siger Jens Frederiksen, der altså driver familiens skovservicefirma med hovedsæde i De Fynske Alper i Svanningeområdet på Sydfyn.
 
Mere om den store skovmaskine i denne uges tema om skov, jagt og natur i LandbrugFyn

 

- Stoltheden springer i øjnene her på dyrskuepladsen

- Her midt i Odense er Det Fynske Dyrskue hvert år med til at minde os om, hvorfor vi med god grund kan være stolte af dansk landbrug og danske fødevarer, lød det fra Torben Povlsen ved åbningen af årets skue.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Praktisk Porcus-app letter dokumentationen

Siden 1. januar i år har et EU-krav betydet, at behovet for halekupering skal dokumenteres skriftligt. Porcus Svinefagdyrlæger er klar med en gratis app, der gør dokumentationen ualmindelig enkel.

Åbent hus i forsøgsmark

Centrovice inviterer til gennemgang af forsøgene i Nr. Søby den 25. juni.

Fremtiden er robotter på markerne

- Danske landmænd er blandt verdens bedste til ny teknik, siger Richa Misri, der er fynsk bestyrelsesformand for den nye Farmdroid-markrobot, som nu kører ude i praksis – blandt andet i Jordløse.

Jerseyfolk hygger sig på Helnæs

Kvægfolk forstår at hygge sig i smukke omgivelser. Det skete i sidste uge på Horneland, hvor de fynske RDM- og holsteinfolk mødtes til den traditionelle grillaften. Onsdag den 19. juni er det så jerseyfolkenes tur til et hyggearrangement ved grillen. Det foregår hos Peter Mygind Hansen på Helnæs Søgård. Bedriften med 140 jerseykøer plus opdræt fungerer desuden som besøgsvært for Arlas madskole, der ligger tæt på gården. Aktivitetsudvalget Jersey Fyn oplyser, at det af hensyn til maden er nødvendigt med tilmelding til VikingDanmark senest den 14. juni.

Flere møder i Centrovice-teltet

Flere unge i erhvervet og bæredygtighed er blandt emnerne, som rådgivningsvirksomheden tager op i dyrskuedagene.

Traditionsrig hesteudstilling

Udstillingen kommer igen i år til at dække over et bredt udvalg af hestesportens discipliner, og de fleste racer vil være repræsenteret.

Jerseykalve skal nurses fra fødslen

Jerseyteam lancerer fagdage i juni, blandt dem en på Fyn den 18. juni, og håber, at flere jerseykælvninger resulterer i en levende kalv ved seks måneder.

Velkommen til det »nye« dyrskue

På en række felter, blandt andet på fødevareområdet, har Det Fynske Dyrskue fået et løft. Den nye dyrskueledelse glæder sig over fin opbakning fra udstillerne og ser frem til tre spændende dyrskuedage i Odense med et spækket program.
Side 1 af 30 (593 artikler)Prev1234567282930Next