bannerPos

Bedre natur i Aarhus skal ske uden hegn og forbud

En række foreninger frygter for, at hegn, græssende dyr og regler vil få den konsekvens at folk bliver væk. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
25-05-2020 14:35

En gruppe foreninger er frustrerede over Aarhus Kommunes planer om at hegne en del af Marselisborg Skovene ind for at gøre plads til græssende dyr. De frygter, det vil reducere brugernes adgang.

DGI, Aarhus MTB, Ridestier Aarhus Syd, Aarhus Trailbuilders, ASKA - Islænderklubben Aarhus Syd og Aarhus 1900 MTB er meget bekymrede over den politiske beslutning i Aarhus Kommune om at hegne en stor del af Marselisborg Skovene i det sydlige Aarhus ind for at gøre plads til græssede dyr da de mener det vil reducere borgernes adgang til skovene.

Derfor har de sendt et åbent brev til Aarhus Kommune.

Foreningerne frygter kommunens beslutning vil få konsekvenser for friluftslivet i skovene.

- Aarhusianerne elsker at bevæge sig i de bynære skove. Det gælder både til fods, til hest, på cykel og med hunden i snor. Det har vi meget aktuelt set under corona-krisen, hvor mange får et skud frisk luft, god motion og et tiltrængt afbræk fra isolationen derhjemme ved at bevæge sig ud i naturen, lyder det i det åbne brev, som peger på, at der også er bevist en stigning i benyttelsen af skoven til løb, cykling, ridning, gang og mange andre aktiviteter. Både på egen hånd og i de mange foreninger, som har naturen i Aarhus-skovene som deres primære lokalitet. 

DGI og de andre foreninger støtter op om kommunens intentioner om en bedre natur og større biodiversitet, men fastslår at det skal foregå i balance med muligheden for et bæredygtigt friluftsliv, en ting de mener ikke er mulig ved at hegne en del af skovene ind og indsætte dyr.

- Hegning med udsættelse af vilde dyr vil i vores optik kraftigt begrænse borgernes adgang. Vi ser det som en uforståelig beslutning, som vil have alvorlige konsekvenser for skovens gæster og den færden, der allerede nu har pladsproblemer, skriver Hans Jørgen Hvitved, formand for DGI Østjylland, Niels Holm fra Aarhus MTB, Mette Thorndahl fra Ridestier Aarhus Syd, Thomas Kofoed fra Aarhus Trailbuilders, Pernille Vilholm Ibsen fra ASKA - Islænderklubben Aarhus Syd og Jakob Holm fra Aarhus 1900 MTB.

Foreningerne er skeptiske for om indhegning og udsættelse af for eksempel vilde heste kan foregå under så sikre forhold, at børn fortsat frit kan lege og færdes alene i det indhegnede område.

- Indhegning og udsætning af vilde dyr i Aarhus-skovene er uforeneligt med mange af de friluftsaktiviteter, der får tusindvis af børn, unge og voksne ud i naturen.

Foreningerne gør opmærksom på at vilde dyr bag et hegn forudsætter, at alle ved, hvordan man færdes sammen med vilde dyr. Det mener kritikerne er en urealistisk tanke og frygter at børn og voksne i stedet bliver væk fra skovene, på grund af de mange restriktioner.

- Vi elsker vores skov og den natur, den indeholder. Der er plads til os alle sammen, men det kræver en plan, hvor vi går sammen og udvikler Marselisborg Skovene på bedste vis. Alle interessenter skal inddrages i denne proces. Vi behøver ikke at gå på kompromis med biodiversiteten, lyder det med en opfordring om sammen at skabe bedre natur og mere natur uden hegn og forbud.

teba

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.

Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.
Side 1 af 55 (1092 artikler)Prev1234567535455Next