bannerPos

Håndværktøj og porte skal efterses en gang årligt

Ole Daniel Hansen, Intego: - Har man blot én ansat i sin virksomhed, og det gælder også landbrug, så skal der være et årligt eftersyn foretaget af serviceret virksomhed.

Henrik Sieben

Journalist
20-09-2019 14:27
De færreste ved, at har man blot én ansat, og det gælder også landbrug, så skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte, efterses en gang årligt af en certificeret virksomhed. Firmaet Intego har samlet alt under én hat.

– Har man blot én ansat i sit landbrug eller virksomhed, så er der lovkrav om et årligt certificeret eftersyn af blandt andet alt elektrificeret håndværktøj, såsom boremaskiner, vinkelslibere, og svejseapparater, men også af blandt andet porte og stiger.

Sådan lyder det fra Ole Daniel Hansen, afdelingsleder i Intego, der er en landsdækkende koncern med 850 ansatte, der årligt udfører det lovpligtige eftersyn i et stort antal virksomheder, og som blandt andet har store danske virksomheder som Arla, Danish Crown, Danish Agro, DLG og Vestas som faste kunder.

 

Forskel på privatpersoner og virksomheder

Som privatpersoner efterser de fleste boremaskine, vinkelsliber eller andet elektrificeret værktøj, når det startes.

- Anderledes er det, når det er ansatte i virksomhederne, der skal bruge de samme redskaber, kraner, løftegrej, stropper, stiger med mere. Her er der ganske enkelt lovkrav, der er gældende, og hvor Arbejdstilsynet forestår stikprøver, for at se om virksomhederne lever op til dette, lyder det fra Ole Daniel Hansen.

Videre fortæller han, at det er den enkelte virksomheds pligt at kunne dokumentere ved et underskrevet certifikat at de pågældende maskiner og redskaber er godkendt inden for det seneste år.

 

Desværre ikke

På spørgsmålet om alle virksomhedsejere får udført dette lovpligtige årlige eftersyn lyder det fra Ole Daniel Hansen:

- Desværre, det tror jeg ikke, men jeg tror egentlig ikke der er tale om mangel på almindelig forsømmelse, men mere om, at der er mange virksomhedsejer, der ikke er klar over reglerne.

 

Intego udfører arbejdet

- Som virksomhed skal man være certificeret i henhold til Arbejdstilsynets regler for at tjekke at tingene er i orden. I praksis betyder det også, at enhver virksomhedsejer, landmand, eller dennes driftsleder, der har det daglige ansvar, kan ringe til et hvilket som helst firma, der har certificeringen i orden. Man kan ringe til port- eller kranfirma, til firma der kontrollerer stiger, eller til elektriker, der kontrollerer håndværktøj. Men har man både stiger, port, håndværktøj og andet, der er omfattet af lovkravet, er det måske mange at have styr på, og som skal komme en gang årligt. Alternativt kan man vælge at ringe et sted hen, eksempelvis til os, da vores medarbejdere kan kigge alle tingene igennem.

- Vores medarbejdere er uddannede og certificerede og så kommer der en mand eller to fra os, der tjekke det hele og sørger for, at der ikke glemmes noget, hvis ellers rekvirenten har fortalt og vist os alt det udstyr, der anvendes i virksomheden. Samtidig får man et certifikat og ni måneder efter sidste tilsyn får man en sms- eller e-mail om, at det igen er ved at være tid for eftersyn.

 

Ulykker kan desværre stadig ske

I den forbindelse understreger Ole Daniel Hansen at uanset hvor meget et stykke værktøj eller et redskab er gennemgået og fundet sikkerhedsmæssigt i orden, så kan der stadig ske ulykker:

- Vi kan af gode grunde ikke vide, hvordan det enkelte redskab eller maskine håndteres, samtidig med, at vi desværre må konstatere, at landbruget tegner sig for mange og alvorlige ulykker.

Ole Daniel Hansen peger videre på, at sker der en arbejdsulykke og man ringer 112, så bliver såvel politi som Arbejdstilsyn involveret.

- Og så kan der komme en bøde eller retsligt efterspil, når først Arbejdstilsynet har været ind over.

 

Spar 13 procent i forsikringspræmien

Afslutningsvis lyder det at Ole Daniel Hansen, at Intego også udfører de såkaldte installationseftersyn, hvor blandt andet kabler, stål- og båndarmerede, kontrolleres, sådan at gnavere ikke kan ødelægge dem og dermed forårsage brand på ejendommen.

- Desuden ser vi om der er den rette afskærmning på motorer, el-armaturer med mere, kort sagt ting, der kan sætte ild.

- Disse eftersyn er ikke lovpligtige, men kan forebygge brand, og giver fradrag på 13 procent i forsikringspræmie i flere forsikringsselskaber. Og eftersynet gælder i fem år fra det er foretaget.

 

Lovpligtigt eftersyn

Lovpligtige eftersyn skal blandt andet gennemføres på:

• ABDL (Automatisk Brand Dørs Lukning)

• ABV (Automatisk Brand Ventilation)

• Brandtætninger

• Tekniske hjælpemidler

(fx nødstop, lysgitre, sikkerhedsanordninger på maskiner)

• AVA (Varslingsanlæg)

• Nød- og panikbelysning

• Kontrol af forsamlingslokaler (over 150 personer)

• Byggestrømstavler og -kabler

• Håndværktøj og forlængerledninger

• Stiger

• Kraner

• Taljer

• Faldseler

• Elevatorer

• Porte

• Automatiske døre

• Pallereoler

• Procesudsugning

• Håndslukkere

• Slangevindere (brandslanger)

• ABA (Automatisk Brand Alarmering)

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Svinepest øger afregningen

Den afrikanske svinepest i specielt Kina giver en højere svinenotering. Patriotisk Selskab anbefaler, at merindtjeningen – for de fleste svineproducenters vedkommende – bruges til at afdrage på gælden.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Skoleelever lærer om økologi

82 elever fra 6. årgang på Havrehedskolen var forleden på besøg hos den økologiske landmand Finn Thorslund i Fangel.

Fine langelandske furer

Flagalleen var rejst, solen skinnede og den hyggelige og traditionsrige pløjedag trak igen i år deltagere helt fra Sjælland til Simmerbølle.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.

Workshop: Vejen til støttetilsagn er hullet

Udfordringerne er stadig mange på vejen fra tilskudsordning til udbetaling af støttetilsagn. Det stod klart efter, at Landbrugsstyrelsen var vært for en workshop, der skulle sætte fokus på »Den gode udbetalingsanmodning« for nyligt.

Familielandbruget i fornuftsægteskab med de grønne

Familielandbruget ønsker en tættere dialog med de grønne organisationer, der arbejder for natur og biodiversitet

Holstein rykker fremad

Der var meget at glæde sig over for Dansk Holstein, da 420 racefolk deltog ved årsmødet på Fyn. Ifølge formand Kristian Nielsen står rekorderne nærmest i kø, blandt andet er en sortbroget ko fra Mors første danske ko, der passerede en livsydelse på 200.000 kilo mælk.

De dygtigste ledere giver medarbejderne ansvar

Patriotisk Selskab tilbyder nu ledelsesrådgivning til ejerledere baseret på en sammenligning med ejerlederne i en række økonomisk stærke virksomheder blandt selskabets medlemmer
Side 1 af 37 (732 artikler)Prev1234567353637Next