bannerPos

Faldende notering trækker optimal slagtevægt ned

Den faldende notering har også fået betydning for den optimale slagtevægt for slagtesvin. Den er nemlig faldet fra 93 kilo inden påske til nu 90 kilo slagtet vægt, viser nye beregninger fra Velas. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
29-05-2020 09:00

Corona-situationen har presset svinenoteringen et par kroner ned, og det betyder også et mindre fald i slagtesvinenes optimale slagtevægt.

SVINEPRODUKTION Svinenoteringen har de forgangne uger været på nedadgående, blandt andet som følge af corona-virussens indtog over det meste af kloden.

Den faldende notering har også fået betydning for den optimale slagtevægt for slagtesvin. Den er nemlig faldet fra 93 kilo inden påske til nu 90 kilo slagtet vægt, viser nye beregninger fra Velas.

- Der er to faktorer, der har haft indvirkning. Corona-situationen i Europa har medført et fald i svinenoteringen, der nu ligger omkring 12 kroner, hvor den tidligere var helt oppe omkring 15 kroner. Derudover har Danish Crown sænket deres slagtevægt to kilo, og det trækker helt automatisk den optimale slagtevægt ned, forklarer Niels Hegelund, svinekonsulent hos Velas.

 

Undgå stor spredning

Anbefalingen fra Velas lyder derfor på, at svineproducenten forsøger at ramme en gennemsnitlig slagtevægt på 90 kilo og samtidig undgår for stor spredning i vægten.

- Spredningen må ikke være højere end fem kilo. Det kan være svært at vurdere for den enkelte, så det kan være en god idé at kontakte sin rådgiver og få hjælp til at arbejde sig hen imod en mindre spredning, siger Niels Hegelund.

Han peger på, at der trods faldende notering stadig er mulighed for at få et højt dækningsbidrag på driften. Samtidig understreger han, at der ikke er grund til at frygte at skulle til at slagte ved en væsentligt lavere vægt. Intet tyder nemlig på, at det bliver tilfældet i den nærmeste fremtid.

- Når vi kigger ind i tredje og fjerde kvartal, så giver prognosen ikke grund til bekymring. Hvis vi beregner ud fra en notering på 11 kroner, en beregnet smågrisepris på 428 kroner samt et tillæg på 30 kroner, så vil den optimale slagtevægt stadig ligge omkring 89 til 90 kilo, siger Niels Hegelund og tilføjer, at Danish Crown for nylig annoncerede, at vægtgrænsen bliver øget med et kilo i uge 24.

- Det betyder, at den optimale slagtevægt fra uge 24 vil være 91 kilo, afslutter svinekonsulenten.

cab

0

14.300 kroner for DSV-frø

Sidste år satte frøfirmaets avlere ny rekord i alm. rajgræs med 1.892 kg pr. hektar.

Dyhr står på flere ben

Gudbjerg-virksomheden startede for 50 år siden med reparation af alt fra knallerter til traktorer, biler, lastvogne og entreprenørmaskiner. J. Dyhr A/S er i dag en moderne maskinforretning, hvor værkstedsarbejdet er en stor aktivitet, blandt andet med klargøring og service af lastvogne med kraner.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Problemplanter op med rod

Selektiv fjernelse af stive bundplanter som pindsvineknop vil gavne både miljø, dyreliv og vandgennemstrømning, lyder det fra erfarne vandløbsfolk, der udfører grødeskæringsforsøget i Assens Kommune.

Vestfynske vandløb med i enestående forsøg

I Assens Kommune kører nu et firårigt projekt, som skal medvirke til en forbedret grødeskæring til gavn for både vandløb, fisk, dyreliv og de omkringliggende arealer.

Dalum tredobler antallet af ansøgere til 10. klasse

Alle stole er optaget, når Dalum Landbrugsskole efter sommerferien byder velkommen til et nyt hold elever i 10. klasse.

Kuhn-maskiner i øko-græs

I det flotte sommervejr var græskaravanen fra Maskinhandler Indkøbsringen forleden nået til Fyn.

Hvem kan løse problemet med krybestrøm?

- Det er ikke holdbart at enkelte besætninger spredt over landet skal stå med sådanne problemer uden der løbende sker en udvikling i opklaringsarbejdet. Vi må appellere til at de berørte myndigheder tager dette mere seriøst op. To LVK-dyrlæger opfordrer til handling og søger hjælp til afdækning af problemer med krybestrøm i en jysk besætning.
Side 1 af 55 (1092 artikler)Prev1234567535455Next