bannerPos

V-opbakning til fjernelse af jordskatten

Miljøordfører Erling Bonnesen(V) er klar til at se på en ændring af jordskatten, der hvert år indbringer statskassen 900 millioner kroner. Arkivfoto: Erik Hansen.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
13-08-2018 11:16
Venstres miljøordfører Erling Bonnesen erklærer sig klar til at se på en fjernelse af jordskatten, som både Centrovice og SLF har slået til lyd for.

Årets tørke har kun forværret den økonomiske situation, som dansk landbrug er i, og selv om miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har iværksat en række tiltag, der skal hjælpe landbruget, er der behov for yderligere tiltag. Det er holdningen hos både Centrovice og SLF. Et af de ting, der burde laves om, er jordskatten, der årligt indbriger staten 900 millioner kroner. Det mener Torben Povlsen, formand for Centrovice.

- Pengene bliver taget ud af landbruget, inden man har lavet en bundlinje, og dermed har fundet ud af, om det har været et godt eller skidt år. Så man skal altså betale nogle skatter og afgifter, inden man er kommet ned på bundlinjen. Det findes ikke i andre erhverv, siger han til TV2 Fyn.

Lignende toner lyder fra SLF ovenpå torsdagens krisemøde mellem landbrugsorganisationerne og miljø- og fødevareministeren.

- Vi vil gerne opfordre regeringen til at se meget nøje på de skatter og afgifter, for eksempel ejendomsskatter, som vi landmænd betaler uanset, om vi tjener penge eller ej. Denne type skatter og afgifter udgør op mod en million kroner hjemme på bedriften hos os. Det er mange penge i et år, hvor man er ramt af tørke og lav notering, siger Berith Nissen, der er næstformand i SLF. 

Bonnesen: Oplagt at se på jordskat

Venstres miljøordfører Erling Bonnesen har forståelse for indsigelserne mod de forskellige skatter og afgifter.

- Det er da oplagt at se på jordskatten. Jordskatten kan jo sammenlignes med, hvis en håndværker fik en ekstra skat, inden han tog fat i værktøjerne og begyndte at arbejdet. Det er jo helt urimeligt, og det kan enhver da forstå. På samme måde virker det med jordskatten, at man beskatter landmanden af sit værktøj, inden han går igang, siger Erling Bonnesen(V) til TV2 Fyn og fortsætter:

- På den måde er landmanden bagud på point i konkurrencen, og det dur ikke. hvis landbrugs- og fødevaresektoren skal kunne konkurrere med tyskere, hollændere, polakker og amerikanere om at sælge fødevarer til fx Japan.

Bonnesen pointerer vigtigheden i, at man så hurtigt som muligt får landbruget op i gear igen efter sommerens tørke.

- Vi skal have et landbrug i fremtiden, der kan konkurrere, og producere råvarer til vores store fødevaresektor, der jo producerer nogle af verdens bedste fødevarer og kan sælges verden rundt og skaber masser af arbejdspladser i Danmark. Derfor skal vi også sikre, at vi i fremtiden har et stort, varieret landbrug, som kan levere råvarerne til vores fødevaresektor. 

Ifølge Seges står landbruget til at tabe 6,4 milliarder kroner på grund af sommerens tørke.

 

Spændende fremtid for halmen

Der er mange muligheder for, at halm bliver brugt og får en merværdi, siger Hans Stougaard, der efter 23 år som formand for Danske Halmleverandører ikke stiller op til genvalg på generalforsamlingen 3. marts.

Sunde hønsefødder i kyllingestalden

Svidninger på trædepuderne er en vigtig indikator for dyrevelfærden i kyllingestalde. Med effektiv ventilation og selvrensende varmevekslere har sydjysk landmand reduceret svidningerne til under en procent.

Vandløbene passes bedre

Generelt er der tilfredshed med kommunernes indsatser, lyder det ved generalforsamlingerne i de lokale vandløbslaug. Kun i Middelfart er der markante problemer på grund af manglende kommunal oprensning.

DLG tjente 36,5 millioner på Fyn

Den fynske grovvareafdeling er forbillede for DLG’s nye landsdækkende struktur.

625 kroner kiloet

Karl Larsen fra Herrested på Østfyn er for femte år i træk først med nye danske kartofler.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Virksomme veteraner

2019 var et aktivt og begivenhedsrigt år for Motor og Veterantraktor Klubben Fyn.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.
Side 1 af 45 (897 artikler)Prev1234567434445Next