bannerPos

Hygge og dyst i fynske furer

Der forventes op mod 100 deltagere i Motor og Veterantraktor Klubben Fyn’s aktivitetsdag og fynspløjning på Brobygaard, lørdag den 14. september. Billedet er fra sidste års aktivitetspløjning.

Tekst og foto: Anders Kurt Simonsen

Freelancejournalist
03-09-2019 08:00
Næste lørdag afholder den fynske veterantraktorklub årets aktivitetsdag og fynspløjning på Brobygaard.

Lørdag den 14. september danner godset Brobygaard, Karlsbjergvej 39, Broby, for ottende år i træk ramme om Motor og Veterantraktor Klubben Fyn’s traditionsrige aktivitetsdag. Dagen byder – ligesom de foregående år – tillige på hestepløjning samt fynspløjning, der foruden veteranklubbens medlemmer også involverer pløjere fra LandboUngdom.

Igen i år har Brobygaard stillet omkring 40 hektar til rådighed for dette store fynske arrangement, som sidste år havde deltagerrekord med ikke færre 104 pløjere, der fordelte sig med 83 aktivitetspløjere/»hyggepløjere«, 17 konkurrencepløjere, heraf to fra LandboUngdom, samt fire spand hestepløjere.

Stadig tid til tilmelding

Sidste frist for tilmelding til dagens aktiviteter i de midtfynske furer er lørdag den 7. september. Da dette nummer af LandbrugFyn gik i trykken tirsdag den 27. august, havde de medlemmer af veterantraktorklubbens bestyrelse, pløjeudvalg og aktivitetsgruppe, som tager imod tilmeldinger, ikke mulighed for at oplyse noget endeligt tal.

Ud fra de foreløbige tilmeldinger lød vurderingen dog (med alle forbehold), at man formentlig ender på ca. 80 aktivitetspløjere, ca. 15 konkurrencepløjere og tre-fire hestepløjere. Med andre ord tæt på sidste års deltagerantal.

Hygge og dyst

Traditionen tro deltager hovedparten af traktorpløjerne i aktivitetsdagens »hyggepløjning«, mens konkurrencepløjerne dyster om fynsmesterskabet og kvalificering til DM i veteranpløjning ellerLandboUngdoms pløje-DM.

Både aktivitetspløjere og hestepløjere deltager uden for konkurrence. Men alle satser naturligvis på at udføre det bedst mulige pløjearbejde.
Dagen starter med morgenkaffe for alle deltagere fra klokken 8.00. Efter velkomst og information kører aktivitetspløjere og hestepløjere i marken klokken 10.00. 11.30 er der hjemkørsel til pladsen, og efter spisepause i plovkroen fortsætter pløjningen fra 13.00 til 15.00. Cirka 16.00 samles deltagerne til afslutning i plovkroen.

Fynspløjernes program starter klokken ni med orientering ved pløjeudvalget, efterfulgt af tjek af plove og udstyr til fynsmesterskabet. Fra 10.30 til 10.50 er der flækning. Efter spisning i plovkroen foregår konkurrencepløjningen fra 12.00 til 14.30. Derefter er der kaffe i plovkroen og cirka 16.00 afslutning samt udtagelse til DM.

 

Kokkenborg hædret for arbejdsmiljøet

Rosetavler, struktur og tydelig ledelse. Det er vigtige redskaber, som har gjort svineproduktionen Kokkenborg ved Kirkeby til vinder af Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2019.

Maskinfokus i Tyskland

I den forgangne uge har tusindvis af danske landmænd i Hannover for at hente inspiration på maskinfronten.

- Hver enkelt landmand skal vågne op

- Det her er 25 gange værre end randzonerne, lød det på grundvandsmødet i Vissenbjerg, hvor indsatsplanerne omkring drikkevandsboringer blev forelagt og debatteret.

Flis eller halm?

På Hvidkilde er man ikke enige med halmformand Hans Stougaard, der hellere ser halm frem for træflis til energi.

Det startede med en rygeost

Løgismose Mejeri producerer en lang række mejeriprodukter, men den fynske specialitet lagde fundamentet under virksomheden.

Slidstærkt staldgulv med ny type belægning

Højere syreresistens og slidstyrke er blot nogle af fordelene ved den nye type gulvbelægning, der nu også er blandt de produkter, som Schmidt Coating anvender hos deres kunder.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.
Side 1 af 39 (780 artikler)Prev1234567373839Next