bannerPos

Hygge og dyst i fynske furer

Der forventes op mod 100 deltagere i Motor og Veterantraktor Klubben Fyn’s aktivitetsdag og fynspløjning på Brobygaard, lørdag den 14. september. Billedet er fra sidste års aktivitetspløjning.

Anders Kurt Simonsen

Freelancejournalist
03-09-2019 08:00
Næste lørdag afholder den fynske veterantraktorklub årets aktivitetsdag og fynspløjning på Brobygaard.

Lørdag den 14. september danner godset Brobygaard, Karlsbjergvej 39, Broby, for ottende år i træk ramme om Motor og Veterantraktor Klubben Fyn’s traditionsrige aktivitetsdag. Dagen byder – ligesom de foregående år – tillige på hestepløjning samt fynspløjning, der foruden veteranklubbens medlemmer også involverer pløjere fra LandboUngdom.

Igen i år har Brobygaard stillet omkring 40 hektar til rådighed for dette store fynske arrangement, som sidste år havde deltagerrekord med ikke færre 104 pløjere, der fordelte sig med 83 aktivitetspløjere/»hyggepløjere«, 17 konkurrencepløjere, heraf to fra LandboUngdom, samt fire spand hestepløjere.

Stadig tid til tilmelding

Sidste frist for tilmelding til dagens aktiviteter i de midtfynske furer er lørdag den 7. september. Da dette nummer af LandbrugFyn gik i trykken tirsdag den 27. august, havde de medlemmer af veterantraktorklubbens bestyrelse, pløjeudvalg og aktivitetsgruppe, som tager imod tilmeldinger, ikke mulighed for at oplyse noget endeligt tal.

Ud fra de foreløbige tilmeldinger lød vurderingen dog (med alle forbehold), at man formentlig ender på ca. 80 aktivitetspløjere, ca. 15 konkurrencepløjere og tre-fire hestepløjere. Med andre ord tæt på sidste års deltagerantal.

Hygge og dyst

Traditionen tro deltager hovedparten af traktorpløjerne i aktivitetsdagens »hyggepløjning«, mens konkurrencepløjerne dyster om fynsmesterskabet og kvalificering til DM i veteranpløjning ellerLandboUngdoms pløje-DM.

Både aktivitetspløjere og hestepløjere deltager uden for konkurrence. Men alle satser naturligvis på at udføre det bedst mulige pløjearbejde.
Dagen starter med morgenkaffe for alle deltagere fra klokken 8.00. Efter velkomst og information kører aktivitetspløjere og hestepløjere i marken klokken 10.00. 11.30 er der hjemkørsel til pladsen, og efter spisepause i plovkroen fortsætter pløjningen fra 13.00 til 15.00. Cirka 16.00 samles deltagerne til afslutning i plovkroen.

Fynspløjernes program starter klokken ni med orientering ved pløjeudvalget, efterfulgt af tjek af plove og udstyr til fynsmesterskabet. Fra 10.30 til 10.50 er der flækning. Efter spisning i plovkroen foregår konkurrencepløjningen fra 12.00 til 14.30. Derefter er der kaffe i plovkroen og cirka 16.00 afslutning samt udtagelse til DM.

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next