bannerPos

At arrangere et DM i en corona-tid

Der har måtte tages mange praktiske beslutninger det seneste halve år, hvor DM-planlægningen gang på gang er blevet udfordret af corona-restriktioner. Nu glæder formanden for styregruppen, Jacob V. Laursen sig til, at DM i pløjning endelig kan sende en lang række topmotiverede deltagere i pløjefelterne lørdag den 10. oktober.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
24-09-2020 14:18
Da LandboUngdom Region Århus for to år siden sagde ja til at stå i spidsen for DM i pløjning, var der ingen, der havde hørt ordet »corona«. Det har i den grad været et år, hvor styregruppen bag har måttet ændre planer i takt med myndighedernes udmeldinger. Nu gør gruppen alt for, at det skal blive et godt stævne for pløjerne.

Det er to år siden LandboUngdom Region Århus sagde ja til, at de i 2020 gerne ville arrangere DM i pløjning.

- Vi var samlet for første gang i efteråret 2019. Vi nedsatte en styregruppe og fik styr på de grove rammer. Der skulle være fest, en plovkro og mellem 1.000 og 1.500 tilskuere, fortæller Jacob V. Laursen, mens han hæver såmaskinen, vender Valtraen rundt og tager endnu et træk for at få hveden i jorden.

Jacob er formand i dette års styregruppe, kommer fra Norddjurs LandboUngdom, hvor han også sidder som formand og er netop påbegyndt produktionsleder-uddannelsen på Bygholm Landbrugsskole.

Foruden Norddjurs LandboUngdom består Region Århus af: Favrskovegnens LandboUngdom, Odder-Skanderborg LandboUngdom, Randersegnens LandboUngdom, Samsø LandboUngdom og Syd-Østdjurs LandboUngdom.

Snakkede mens landet lukkede ned

Næste møde i styregruppen skulle stå for godt et halvt år siden, onsdag den 11. marts.

- Vi havde snakket om, at der ville ske noget, men vi havde ikke regnet med, at landet blev lukket ned, fortæller Jacob V. Laursen, som samtidig med at styregruppen snakkede om planlægning af det store stævne kunne følge med på deres mobiler, at statsminister Mette Frederiksen (A) lukkede landet ned.

Selvom det var en voldsom udmelding, var gruppen omkring bordet enige om, at der var langt tid til oktober.

- Vi var optimistiske og blev enige om at fortsætte alle DM-planerne uændret. Det nytter ikke noget at dvæle ved ting, man ikke kan gøre noget ved, vi måtte bare videre, fortæller Jacob.

Styregruppen gik online

Herefter fulgte styregruppens første onlinemøde i april.

- Her gjorde myndighedernes retningslinjer, at vi gik fra en plan om et to-dages arrangement til at måtte erkende, at vi var nødt til at holde det over en dag. Vi besluttede at LU-pløjerne og skolepløjerne udelukkende får mulighed for at pløje i grønjord. EM i Veteranpløjning valgte selv at trække sig og vi sløjfede festen om aftenen, forklarer Jacob.

Træningsarealerne, hvor de første allerede torsdag inden et stævne plejer at møde op, blev også inddraget og deltagere får som udgangspunkt udelukkende mulighed for at sætte ploven i jorden på selve konkurrencedagen, lørdag den 10. oktober.

- Vi har ændret i planerne mange gange og måtte snakke med dem, der lægger jord til flere gange. Heldigvis har de været meget fleksible og har virkelig bakket os op, fortæller Jacob.

Det vigtigste er at få pløjerne ud at køre

For få uger siden krydsede alle pløje-entusiasterne fingre for, at forsamlingsforbuddet ville blive hævet.

- Men det gjorde det ikke, og der måtte vi tage beslutningen om, at DM i pløjning bliver uden publikum. Det er ærgerligt, rigtig ærgerligt. Vi har hele tiden været i kontakt med pløjerne og det vigtigste for dem har været at komme ud at pløje med de restriktioner, der så må være, og det vil vi gøre alt for, fortæller Jacob.

Han erkender, at meget af det DM også kan, at været et socialt arrangement, i år kommer til at lide lidt uden fest, plovkro og fyraftensøl sammen med alle de andre.

Forventer et nul eller et lille overskud

Rent økonomisk har LandboUngsom Region Århus også været gennem mange overvejelser.

- Det er klart, at en af grundene til overhoved at arrangere et DM er at tjene penge til arrangementer, som kan styrke sammenholdet i vores lokale foreninger, fortæller Jacob.

Derfor er han taknemmelig for, at mange virksomheder har valgt at bakke op økonomisk alligevel.

- Vi forventer minimum at gå i 0 eller et mindre overskud. Vi får ingen billetindtægt, men omvendt har vi heller ikke mange af de tunge poster, vi plejer, forklarer han.

Styregruppen er klar til at tage imod

Styregruppen bag har ikke på noget tidspunkt været i tvivl om, at arrangementet selvfølgelig skal afvikles.

- Det er klart, at det nemmeste for os var da at aflyse det hele, men vi har arbejdet for det her i halvandet år og selvfølgelig skal det afholdes. Vi er i den grad blevet bakket op af pløjerne og dem der lægger jord til. De har virkelige været fleksible hver gang, vi har ændret planerne. Midt i alt det her sagde de, at hvis ikke det skulle blive til noget, så stod jorden til rådighed igen næste år og det betyder bare rigtig meget, forklarer Jacob V. Laursen.

Hele LandboUngdom Region Århus glæder sig til at tage imod pløjerne lørdag den 10. oktober, selvom det bliver lidt anderledes end det plejer.

Livestreaming til publikum

Når ikke publikum kan komme til DM i pløjning, må DM i pløjning komme til publikum – Det sker når der livestreames direkte fra pløjefelterne.

Følg med på LandboUngdoms Facebookside.

0

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Mange landmænd har en mere bæredygtig virksomhed, end de tror

Ifølge Patriotisk Selskab kan en RISE-analyse give landmændene et overblik over, hvor bæredygtig deres virksomhed faktisk er.

Manden med de gode nødder

Lars Olesen er Danmarks største valnøddeavler. Hans mål er at gøre de sunde nødder til en nicheproduktion med en god indtjening.

New Holland i jysk samarbejde

De to fynske forhandlere, Kragmann og Egebjerg Smedie, har indgået strategisk samarbejde med Lyngfeldt A/S i Hadsten. Det vil styrke virksomhederne og vores kompetencer overfor kunderne, understreger Jesper Kragmann.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Besøg et minivådområde

Fire fynske landmænd inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober.

Kartoffelfabrik er stadig i kog

Med kun 4.000 tilmeldte hektarer undersøger de fynske initiativtagere de sidste muligheder for at etablere en kartoffelmelsfabrik.

Geder skal pleje Svanninge Bakker

Naturstyrelsen vil benytte et større gedehold til at holde græsset, gyvel og den øvrige bevoksning i ave i det unikke naturområde på 80 hektar.

Solrig dag i den økologiske vinterraps

Vejret viste sig fra sin bedste side, da små 20 interesserede var samlet hos Jørgen Schiøttz-Christensen i Skårup, for at blive klogere på dyrkningen af økologisk vinterraps. Og budskabet var de erfarne dyrkere og konsulenter enige om: Et veletableret såbed er første skridt mod en succesfuld økologisk høst af vinterraps.
Side 1 af 61 (1207 artikler)Prev1234567596061Next