bannerPos

Tag sprøjtecertifikat på den halve tid

Nu tilbyder Hans Thostrup og Velas sprøjtecertifikat på kun fem kursusdage. Arkivfoto
16-01-2020 13:15
Landmænd har nu mulighed for at tage det lovpligtige sprøjtecertifikat med bare fem dage på skolebænken.

Tidligere har det været bøvlet for landmænd at få taget det lovpligtige sprøjtecertifikat, der giver grønt lys til, at man må købe kemi og bruge det i marken.

Typisk kører kurset, der munder ud i certifikatet, nemlig i dagtimerne over ti hverdage. Det betyder derfor, at man ofte er nødsaget til at bruge feriedage på at sidde på skolebænken, særligt hvis man ikke er fuldtidslandmand.

Som noget nyt afholder Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos Velas (tidligere LMO, red.), derfor det lovpligtige kursus på den halve tid med start i slutningen af februar.

- Vi har skruet det nye kursus sammen på en måde, så det kan tages på bare fem dage, og så har man en række dage med opgaver derhjemme. Det er både en gevinst for de deltids- og fritidslandmænd, der slipper for at bruge unødvendigt meget ferie på at tage certifikatet, ligesom det også gør det nemmere for sjællandske deltagere, da de slipper for at have mange dage med kørsel eller overnatninger, siger Hans Thostrup, der har stået i spidsen for sprøjtecertifikater og sprøjtekurser i det meste af 30 år.

Det nye kursus starter første gang mandag den 24. februar om aftenen og løber frem til midten af marts. Kurset afholdes hos Velas i samarbejde med Dalum Landbrugsskole.

Kan blive dyrt uden

Velas’ tekniske rådgiver har flere gange oplevet, at enkelte landmænd har benyttet sig af pesticider uden at have det lovpligtige certifikat på plads. Eller også har de ikke fået fornyet certifikatet, som man skal hvert fjerde år.

- Det er jo virkelig vigtigt, at man har respekt for de midler, man bruger på marken, og at man har den viden, der skal til. Med certifikatet lærer man jo også om risikoen for at forurene og ikke mindst hvordan man helt generelt kan begrænse brugen af midlerne, siger Hans Thostrup og fortæller, at det kan blive en dyr affære, hvis man som landmand bryder reglerne.

- De endelige bødestørrelser er ikke på plads endnu, men vi regner med, at det vil komme til at koste mindst 10.000 kroner i bøde pr. brudt regel. Og hvis man får besøg af Landbrugsstyrelsen, og de konstaterer flere fejl eller mangler, ja så kan det virkelig blive dyrt, siger han.

Nye regler betyder også, at man ikke kan købe kemi efter 1. juli 20220 uden et sprøjtecertifikat.

cc

Vandløbene passes bedre

Generelt er der tilfredshed med kommunernes indsatser, lyder det ved generalforsamlingerne i de lokale vandløbslaug. Kun i Middelfart er der markante problemer på grund af manglende kommunal oprensning.

DLG tjente 36,5 millioner på Fyn

Den fynske grovvareafdeling er forbillede for DLG’s nye landsdækkende struktur.

625 kroner kiloet

Karl Larsen fra Herrested på Østfyn er for femte år i træk først med nye danske kartofler.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Virksomme veteraner

2019 var et aktivt og begivenhedsrigt år for Motor og Veterantraktor Klubben Fyn.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.
Side 1 af 45 (895 artikler)Prev1234567434445Next