bannerPos

Spirende fynsk kartoffelprojekt

Bestyrelsesformand Lau Hvid Hansen, Farsbøllegaard ved Haarslev, er optimistisk i bestræbelserne på at realisere planerne om en fynsk fabrik, hvor der skal forarbejdes melkartofler fra 5.500 hektar.

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
15-06-2019 08:00
Et år efter offentliggørelsen af planerne om en kartoffelmelsfabrik ser bestyrelsesformand Lau Hvid Hansen optimistisk på realiseringen af muligheden for, at fynske landmænd kan føje denne specialafgrøde til markplanen.

Lige op til dyrskuet sidste år lancerede Centrovice ideen om en fabrik på Fyn til forarbejdning af melkartofler og hestebønner.

Her et år efter arbejdes der intenst på at realisere planerne til gavn og glæde for de fynske planteavlere, som dermed vil kunne lade disse stivelses- og proteinafgrøder afløse nogle af de traditionelle kornmarker i deres markplan indenfor en overskuelig fremtid.

Foreløbig har 47 fynske landmænd meldt sig som andelshavere i anpartsselskabet K&H Fyn, som i november blev dannet for at skabe denne nye fynske fabrik.

Brug for 100 mere

- Vi både håber og tror på, at mange flere planteavlere vil melde sig under fanerne, lyder det fra en optimistisk bestyrelsesformand for selskabet, gårdejer Lau Hvid Hansen, Farsbøllegaard ved Haarslev.

- Vi har brug for omkring 100 flere andelshavere, for at produktionsgrundlaget på 250.000 tons melkartofler, eller omregnet i hektar på cirka 5.500 hektar, er til stede. Men i forhold til interessen og de forespørgsler, vi løbende får, tror jeg helt sikkert, at vi når i mål.

Han oplyser, at der er flere på venteliste, og at der i forbindelse med generalforsamlingen i K&H Fyn til efteråret vil blive åbnet for nye andelshavere. Prisen er 10.000 kroner for at være en del af det kommende fynske kartoffelprojekt.

Mange møder

Lau Hvid Hansen erkender, at den indledende planlægningsfase ikke helt har gået så stærkt, som de i alt seks bestyrelsesmedlemmer, der udgør styregruppen, kunne have ønsket sig.

- Der har været rigtig mange møder, med virkelig spændende personer og potentielle samarbejdspartnere. I første omgang har vi her vinteren igennem arbejdet med relationer på afsætningssiden, hvor vi har mødtes med de jyske fabrikker. Vi er i god dialog med AKV Langholt, ligesom et hollandsk andelsselskab med fabrikker i både Holland, Tyskland og i Malmø også er en mulig samarbejdspartner.

Når bestyrelsen her i indeværende uge mødes, vil der være økonomiske betragtninger på bordet, som frem til udvidelsen af andelskredsen vil blive analyseret og bearbejdet yderligere.

På bar mark

Der har også været forhandlinger med flere byggefirmaer, som vil kunne være potentielle, når fabrikken skal op at stå på en bar mark.

Hvor fabrikken, der bliver bygget som én lang produktionslinje med udvidelsesmuligheder på begge sider, kommer til at ligge, er der ikke taget stilling til. Blot er kravet, at der er gode tilkørselsforhold.

- Vores masterplan er på fire år, og vi ser helt sikkert, at grundlaget er til stede for at projektet realiseres, siger Lau Hvid Hansen og understreger, at langt de fleste landmænd har mulighed for at blive leverandører.

Der opereres ikke med nogen arealkrav, ligesom der de fleste steder vil kunne laves aftaler med naboer, da der kræves kartoffelfrie år på dyrkningsarealet. Samtidig fremhæver han ensartet jord til formålet, fremfor kold og varieret jord. Desuden vil vandingstilladelse være en ekstra fordel.

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next