bannerPos

Roer er en stabil afgrøde

John Ankersen

Journalist
14-09-2018 09:06
En analyse af udbytter i de seneste 10 år viser, at roerne er den afgrøde, som har det mest stabile udbytte.

Af Kristian Nørby Nielsen, produktchef, Strube Scandinavia

Der er meget stor variation i afgrøders stabilitet i forhold til vækstårene. Over en 10-årig periode har beregninger vist at for eksempel sukkerroer kun har en årsvariation på syv procent, hvor græs ligger med en variation over 15 procent målt på udbytte (kilde DLSyd).
Det ses for eksempel i indeværende dyrkningsår, hvor de veletablerede roemarker indtil nu, ser ud til at være de marker, som er kommet bedst igennem tørken.  
Dyrkningssikkerhed er en god ting, og mange har lært at sætte pris på roer, som hvert år leverer stabile og forholdsvis sikre udbytter. Afgrødens lange vækstperiode og dybe rodnet gør, at den i modsætning til mange andre afgrøder er i stand til at kompensere for perioder med dårlige vækstforhold.
På varme og solrige sommerdage, som vi har haft mange af i år, kan roerne »sove«. Dette ses oftest på lettere jorde, hvor roernes blade helt eller delvist ligger fladt ned på jorden. De mister vandtrykket i bladene og derfor ses denne reaktion. Når temperaturen falder om aftenen og natten får bladene igen deres vandtryk og de rejser sig på ny. Dette er blot en af de mekanismer roen har for at modstå tørre forhold. 
Roerne sætter også lange rødder. Roens siderødder kan nå mange meter ned og hente vand, i modsætning til blandt andet majs og græs, som har deres rødder i de øverlige jordlag og er derfor meget mere sårbare overfor tørke.
- Der bliver stor mangel på grovfoder i år på grund af dårlig høst grundet tørken. Et større roeareal havde ikke redet det hele, men kunne bestemt have givet et rigtig godt supplement, konstaterer produkt-manager for Strube Scandinavia, Karl Martin Schelde. 

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next