bannerPos

Regn og kulde har reduceret behovet for vækstregulering

Anders Østergaard Sigersted understreger, at selvom risikoen for lejesæd og dermed behovet for vækstregulering er ualmindelig lavt i år, så er det nødvendigt, at man går en tur i markerne for at se, om der er behov for at køre ud. Foto: Colourbox

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
14-05-2020 08:00
Det kolde forår og den tidligere tørke har fået markerne til at stå i stampe, og det har reduceret behovet for at vækstregulere rigtig mange steder. - Som tommelfingerregel er der ikke behov for at regulere marker med sorter med god stråstivhed, lyder det fra planteavlskonsulent hos Velas.

I år har den våde vinter og det kolde forår minimeret behovet for vækstregulering i vintersædsmarker over store dele af landet.

Det fortæller Anders Østergaard Sigersted, planteavlskonsulent hos Velas i Vissenbjerg.

- Vi ser lige nu, at vinterens og forårets vejr har medført en form for naturlig vækstregulering i kraft af, at planternes vækst har været i dvale og dermed mindsket risikoen for lejesæd betydeligt. Derfor er det i grove træk heller ikke nødvendigt at være så ivrig efter at vækstregulere, som man ellers ville være på denne tid af året, siger Anders Østergaard Sigersted.

Hold igen i stærke sorter

Han peger på, at behovet for vækstregulering langt hen ad vejen handler om sorterne i år.

- Som tommelfingerregel er der ikke behov for at vækstregulere marker med god stråstivhed, og som ikke er så kraftige i væksten. Det kan for eksempel være Torp eller øvrige hvedesorter, som er meget stive i strået, siger han og fortsætter:

- Men omvendt er der ingen tvivl om, at man kan være nødt til at gøre noget, hvis man har marker, som er kraftige, og som ikke er tolerante over for lejesæd. Er marken sået tidligt, og er der i foråret lagt ud med en større mængde gødning fra starten, vil risikoen ligeledes være øget for lejesæd, siger Anders Østergaard Sigersted og understreger dermed, at selvom risikoen for lejesæd og dermed behovet for vækstregulering er ualmindelig lavt i år, så er det nødvendigt, at man går en tur i markerne for at se, om der er behov for at køre ud.

- Man skal passe på med at skære alt over én kam, så derfor siger vi, at man skal se markerne an i disse dage. Det er hovedsageligt i hvede og rug, hvor der kan opstå behov for regulering. Eventuelt kan man køre med nedsat dosis, hvis behovet viser sig. Men det er vigtigt, at man ikke regulerer, hvis ikke der er et reelt behov for det – det kan stresse planten unødigt og gå ud over væksten, siger Anders Østergaard Sigersted.

Slå to fluer med et smæk

Planteavlskonsulenten anbefaler også, at man i samme ombæring får behandlet for svampesygdomme, hvis man alligevel er ude for at vækstregulere og har konstateret sygdomme i planterne.

- Hvis man finder rust på de nederste blade, så anbefaler jeg klart, at man alligevel får svampemidlet med i tanken. Det er en minimal udgift, og det kan virkelig redde meget af udbyttet. Sidste år så vi jo, at der var katastrofale følger i de marker, hvor man ikke fik behandlet tidligt. Så tag ved læring af historikken.

Han understreger dog samtidig også, at man ikke skal sprøjte i blinde.

- Er der ikke synlig svampevækst, og har man i forvejen modstandsdygtige sorter, så undlad det. Vi skal ikke sprøjte for enhver pris, siger han.

cab

0

Magnum ved motorvejen på Vestfyn

Flemløse Maskinforretning præsterede den nye opdaterede Case IH Magnum og en række redskaber ved et tilløbsstykke på et markareal langs motorvejen på Vestfyn.

Store nyheder i marken

I de seneste uger er flere traktornyheder vist frem ved lokale markdemonstrationer.

John Deere med fire bælter

Også John Deere har på det seneste været i marken med nyheder. Det foregik ved et arrangement ved Fredericia.

Claas på bælter

Bælter fra mejetærskere gør stortraktor smal og mere komfortabel. Ringe Maskinforretning viste for første gang Agritechnica-nyheden frem ved demonstration på Hudevad Vestergård.

CAP-reformen ventes først i kraft fra 2023

Danske landmænd får nedsat deres grundbetaling fra i 2021, også selvom det trækker længere ud med aftalen om en ny programperiode for EU’s landbrugspolitik.

Frøforsøg for mere vildt og biodiversitet

Velas ser gode resultater af forsøg med frøblandinger skræddersyet til at trække insekter og markvildt til bedriften.

Det er stadig spændende at være landmand

Ifølge L&F’s seneste undersøgelse bliver landbrugets omdømme i det danske samfund stadig bedre. Det fastslog Ib W. Jensen i sin sidste beretning som formand for Fyns Familielandbrug, hvor vandløb, miljø og klima var centrale emner.

Udenlandske juletræskøbere måtte blive hjemme

Besøgstallet var på grund af coronaen halveret ved årets messe i Langesøskoven.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.
Side 1 af 59 (1170 artikler)Prev1234567575859Next