bannerPos

Grøn omstilling behøver ikke at være kedelig

Formanden for Patriotisk Selskabs planteavlsudvalg, Hans Boesen, bød de mange deltagere velkommen til årets planteavlskonference.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
09-02-2020 09:00
Ved Patriotisk Selskabs planteavlskonference var fokus på håndværket som forudsætning i fremtidens planteproduktion og emnerne alt fra såsystemer, trykskader, gødskning og udfordringer med klimaet.

240 landmænd havde onsdag i forrige uge fundet vej til Odense Congress Center, hvor Patriotisk Selskab afholdt sin årlige planteavlskonference – i år med fokus på det gode håndværk.

Formand for planteavlsudvalget Hans Boesen, Stenagergård Markbrug i Veflinge, bød velkommen og håbede de mange deltagere ville gå hjem med tanke på en god dag.

- Hjemme hos os har vi det motto, at vi skal være gladere, når vi går i seng om aftenen, end vi var, da vi stod op om morgenen. Det håber jeg også gælder for jer i dag, sagde han.

- Vi skal gå foran

Dernæst overtog chefkonsulent Erik Andkær Pedersen podiet og talte om året, der er gået og kommende sæson.

Især understregede han, at det er vigtigt, at dansk landbrug går foran både i de faglige og politiske udfordringer.

- Der har som sædvanligt være en del udfordringer. Og vi skal være med på bølgen. Vi skal ikke bare stå af. Vi skal udfordre og komme medløsninger. Kun på den måde, kan vi være på forkant, sagde han og fortsatte:

- Og så nytter det altså ikke noget, at vi for eksempel ikke har styr på vores brug af pesticider.

Læs på etiketterne

Ifølge chefkonsulenten er der fejl eller ulovlige forhold i 25 procent af de kontrollerede produktioner.

- Det er simpelthen ikke godt nok. Det er en jungle, men det her skal vi altså være bedre til, sagde Erik Andkær Pedersen og henviste til, at det er nødvendigt at læse på etiketterne.

- I skal have det indarbejdet i rutinerne. I bliver nødt til at have tjek på, hvad der er lovligt. Det er store bøder, der er i udsigt, og det er dårligt omdømme. Det skal vi have styre på.

Vis vilje

Status på godkendelser til pesticider er ifølge chefkonsulenten, at der skal bruges op.

- Og så skal vi have nedsat forbruget af glyphosat. Så har vi vist en vilje, og kan forhåbentlig undgå, at det forbydes helt. Så tag det alvorligt, var rådet til de mange fremmødte.

Også landbrugets udslip af CO2 blev fremhævet.

- Væn jer til, at der vil være fokus på det. Vi er en lille spiller i verden, men en forholdsvis stor spiller i det samlede udslip i Danmark, så vi skal være en del af løsningen til at opfylde FN’s klimamål.

- Vi skal kigge opad og fremad og husk, at den grønne omstilling behøver ikke at være kedelig. Det siges at være meget sjovere at køre Tesla end Skoda, sluttede Erik Andkær Pedersen.

0

Høst som i gamle dage

På lørdag afvikles den traditionsrige høstdag i Den Fynske Landsby.

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.
Side 1 af 56 (1116 artikler)Prev1234567545556Next