bannerPos

Grøn omstilling behøver ikke at være kedelig

Formanden for Patriotisk Selskabs planteavlsudvalg, Hans Boesen, bød de mange deltagere velkommen til årets planteavlskonference.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
09-02-2020 09:00
Ved Patriotisk Selskabs planteavlskonference var fokus på håndværket som forudsætning i fremtidens planteproduktion og emnerne alt fra såsystemer, trykskader, gødskning og udfordringer med klimaet.

240 landmænd havde onsdag i forrige uge fundet vej til Odense Congress Center, hvor Patriotisk Selskab afholdt sin årlige planteavlskonference – i år med fokus på det gode håndværk.

Formand for planteavlsudvalget Hans Boesen, Stenagergård Markbrug i Veflinge, bød velkommen og håbede de mange deltagere ville gå hjem med tanke på en god dag.

- Hjemme hos os har vi det motto, at vi skal være gladere, når vi går i seng om aftenen, end vi var, da vi stod op om morgenen. Det håber jeg også gælder for jer i dag, sagde han.

- Vi skal gå foran

Dernæst overtog chefkonsulent Erik Andkær Pedersen podiet og talte om året, der er gået og kommende sæson.

Især understregede han, at det er vigtigt, at dansk landbrug går foran både i de faglige og politiske udfordringer.

- Der har som sædvanligt være en del udfordringer. Og vi skal være med på bølgen. Vi skal ikke bare stå af. Vi skal udfordre og komme medløsninger. Kun på den måde, kan vi være på forkant, sagde han og fortsatte:

- Og så nytter det altså ikke noget, at vi for eksempel ikke har styr på vores brug af pesticider.

Læs på etiketterne

Ifølge chefkonsulenten er der fejl eller ulovlige forhold i 25 procent af de kontrollerede produktioner.

- Det er simpelthen ikke godt nok. Det er en jungle, men det her skal vi altså være bedre til, sagde Erik Andkær Pedersen og henviste til, at det er nødvendigt at læse på etiketterne.

- I skal have det indarbejdet i rutinerne. I bliver nødt til at have tjek på, hvad der er lovligt. Det er store bøder, der er i udsigt, og det er dårligt omdømme. Det skal vi have styre på.

Vis vilje

Status på godkendelser til pesticider er ifølge chefkonsulenten, at der skal bruges op.

- Og så skal vi have nedsat forbruget af glyphosat. Så har vi vist en vilje, og kan forhåbentlig undgå, at det forbydes helt. Så tag det alvorligt, var rådet til de mange fremmødte.

Også landbrugets udslip af CO2 blev fremhævet.

- Væn jer til, at der vil være fokus på det. Vi er en lille spiller i verden, men en forholdsvis stor spiller i det samlede udslip i Danmark, så vi skal være en del af løsningen til at opfylde FN’s klimamål.

- Vi skal kigge opad og fremad og husk, at den grønne omstilling behøver ikke at være kedelig. Det siges at være meget sjovere at køre Tesla end Skoda, sluttede Erik Andkær Pedersen.

Energinet kom i dobbeltild i Davinde

Der blev skudt på Energinet både fra lodsejere og miljøforkæmpere under et møde om Baltic Pipe-gasledningen i Davinde Forsamlingshus.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.

700 til schnitzler og svinefagligt nyt

Porcus Svinefagdyrlæger havde igen i år stor deltagelse ved årsmødet i Vissenbjerg Hallerne.

Næstformand i DLG trækker sig

To år efter hans navn blev nævnt som mulig ny formand stopper DLG’s næstformand. Siden 2007 har Torben Thomsen været næstformand og samtidig siddet i repræsentantskabet. Han understreger, at stoppet ikke har noget at gøre med opgøret i DLG-bestyrelsen i 2018.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Årets første HandelsErfa i Vissenbjerg

Velas afvikler årets første markedsmøde tirsdag og onsdag den 25. og 26. februar.

To dage med fokus på klima

Velas og Dalum Landbrugsskole inviterer etablerede landmænd og studerende til klimaworkshop.
Side 1 af 45 (885 artikler)Prev1234567434445Next