bannerPos

Fyn mørkeblå af efterafgrøder

På kortet bag planteavlskonsulent Hanne Pontoppidan ses det tydeligt, at Fyn ligesom det meste af det jyske område er hårdt ramt af de skærpede krav til målrettede efterafgrøder.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
10-02-2020 08:00
De nye krav bliver en stor udfordring, lød det på planteforum-mødet i Vissenbjerg.

Med de seneste krav om målrettede efterafgrøder, som regeringen lancerede i november, skal landmændene nu have 30,2 procent af arealerne med målrettede efterafgrøder for at opfylde kravene i Landbrugspakken. Det er mere end en fordobling af arealet i forhold til den foregående sæson for de fleste fynske landmænd.

Dertil kommer så de såkaldte MFO-efterafgrøder på 16,7 procent, således det samlede krav bliver 46,9 procent.

- Det bliver noget af en udfordring, påpegede planteavlskonsulent Hanne Pontoppidan, da hun indledte aftenens program ved årets »Planteforum« hos Velas i Vissenbjerg ved at vise danmarkskortet med de udpegede områder med de skærpede efterafgrødekrav.

 

Løsninger

I sit indlæg gav hun løsninger til, hvordan den enkelte landmand kan forsøge at få det svære puslespil med de målrettede efterafgrøder til at gå op. Det kan ske med efterafgrøder eller »gammelt« frøgræs, eller en nedsat N-kvote. Brak er også en mulighed, ligesom to hektar tidligt sået vintersæd, sået senest den 7. september, kan være alternativ til en hektar målrettet efterafgrøde.

Endvidere nævnte Hanne Pontoppidan også en tilsvarende løsning med mellemafgrøde, og endelig kan 0,8 hektar energiafgrøder som pil eller poppel erstatte en hektar målrettet efterafgrøde.

- Men, fortsatte den fynske planteavlskonsulent, start først med at tilrettelægge markplanen for 2021. Og afsæt først MFO-arealerne og derefter så de målrettede efterafgrøder, lød hendes råd.

Om muligheden for mindre kvælstof påpegede hun, at det bedst vil kunne betale sig på bedrifter, hvor der er mindre proteinindhold i kornafgrøderne.

- Sædskifte kan være den lette løsning, men husk der skal indregnes en udbytteforskel på 15-20 hkg mellem hvede og byg.

 

Vent med gødningen

På planteforum-mødet var gødningstilførslen også et aktuelt emne. Det tog planteavlskonsulent Kasper Holm Kristensen fra Velas i Horsens sig af.

- Det adskiller sig en hel del fra sidste år, efter de store nedbørsmængder ikke mindst i november og december. Gylle bringes ud først, men vent til der kan køres på marken uden skader, understregede han og gav bud på, hvornår der bør gødskes.

- Raps, vinterbyg og rug bør have det første gødning senest omkring 1. marts, mens svagt og normalt udviklet vinterhvede kan vente til midten af marts med 70-90 kg N pr. hektar. Til kraftig hvede første gang anbefaler vi 40 kg N ultimo marts.

 

Gensyn med leder

Mødet var det første planteavlsmøde i det nye Velas-regi, og derfor var der både kendte fynske indlægsholdere sammen med konsulenter fra de øvrige rådgivningscentre.

Lederen af de ikke mindre end 60 Velas-planteavlskonsulenter og de ti øvrige medarbejdere i planteavlsafdelingen, Lars-Ejler Hansen, indledte mødet, og glædede sig over gensynet med de fynske landmænd.

Han var således tilbage i perioden fra 1992-1997 ansat hos planteavlskontoret i Vestfyns Landbocenter under planteavlskonsulent N.K. Dalsgaard. Efterfølgende var Lars-Ejler Hansen tolv år i Vestjysk Landboforening, inden han i 2012 kom til LRØ i Horsens.

0

Høst som i gamle dage

På lørdag afvikles den traditionsrige høstdag i Den Fynske Landsby.

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Mærkning af heste og mærkningspladser på Fyn

Der tilbydes besigtigelse og mærkning med mikrochip af heste og ponyer i forbindelse med de to følskuer der afholdes på Fyn i august. Dansk Varmblod gør dog opmærksom på at årets følskuer er lukket for publikum grundet COVID-19.

Vinterraps skal etableres rettidigt

De nye krav om øget areal med efterafgrøder, der gælder fra kommende efterår, lægger yderligere pres på landmændene, der går en meget travl august måned i møde. Reglerne sætter blandt andet rapssåningen under pres og gør, at mange landmænd i højere grad har brug for sorter, der er hurtigstartende.

Stor styrbar sprøjte

Den nye Amazone UX6201 vist frem ved arrangement hos O. Søndergaard & Sønner.

Landbrugsrådgivning Syd opruster på ejendomsfronten

1. august tiltræder Niels Jepsen som revisor og ejendomsrådgiver.

Fynsk bondegårdsferie melder alt optaget

Kulinariske Kildegaarden i Frørup må sige nej til flere, som gerne vil på bondegårdsferie.

Middel høst i sigte

Høsten af vinterbyggen er overstået, og nu går høsten af raps og de store afgrøder som hvede, rug og vårbyg for alvor i gang.

En aften med natur på Aalegaarden

Velas indbyder torsdag aften til markvandring med fokus på læhegn, skov, eng og biodiversitet.

Landbrugsjord omlægges til skov

Fynsk projekt er blandt de første med multifunktionel jordfordeling, hvor 630 hektar øst for Svendborg forventes at blive omlagt til skov. I alt regner Landbrugsstyrelsen med, at der kan blive omfordelt mere end 2.000 hektar landbrugsjord gennem frivillige aftaler.
Side 1 af 56 (1116 artikler)Prev1234567545556Next