bannerPos

BL: - Halmsituationen forværres af tossede regler

Ifølge BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes: - - Reglerne bør straks laves om – det kan gøres meget enkelt og være til glæde for dyr, biogas og varme, pointerer han.

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
05-07-2018 14:00
Ifølge Bæredygtigt Landbrugs formand er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes. Det bør laves om, opfordrer han til.

Sol og varme er godt for turisterhvervet i Danmark – men landbruget lider under den manglende nedbør. Det nærmer sig et nedbørsunderskud på 200 mm, lyder det fra formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

Han pointerer, at tørken naturligvis går ud over udbytterne på marken også hvad angår halm, og det betyder, at halm bliver en mangelvare.

- Naturligvis skal vi alle hjælpe med til, at dyrene har foder. Derudover skal de mange halmkontrakter til varmeværker og biogasanlæg opfyldes. Så et år som i år er der rigelig brug for den halm, der er. Men der er desværre et stort bureaukratisk problem, der spænder ben for at udnytte al halmen. Det skal løses.

Næringsstoffer godskrives ikke

Ifølge BL-formanden er det sådan, at når en landmand sælger halm fra marken, bliver han ikke godskrevet de næringsstoffer, der fjernes.

 - Modsat bliver han tilskrevet de næringsstoffer, han får i dyregødning, i restprodukter fra biogasanlæg og værst af alt også af den aske, han får tilbage fra halmvarmeværker.

 - Det betyder, at de let omsættelige næringsstoffer i halm ikke tæller i et gødningsregnskab, mens den aske, man får tilbage og som måske først frigives i løbet af 20 år, regnes med. Samtidig er den halm, der bliver på marken god for jordstrukturen.

Uholdbart

Det er alt i alt et uholdbart regnestykke, der kan få halmproducenter til at lade være med at stille halm til rådighed for de, der mangler halm et år som i år, vurderer BL-formanden.

 - Reglerne bør straks laves om – det kan gøres meget enkelt og være til glæde for dyr, biogas og varme, fastslår Flemming Fuglede Jørgensen.

- Jeg sidder sjældent stille

Den nyvalgte første kvindelige formand for DM&E Fyn trives med travlheden og de mangeartede opgaver både hjemme på maskinstationen, i den fynske forening og i landsorganisationen.

Jagten på spild er skudt i gang

Tørken kom naturligvis til at præge tallene hos de fynske besætninger i KvægNøglen for 2018, der lander med lidt lavere dækningsbidrag for året forinden. Stor spredning i resultaterne får dog konsulenterne til at opfordrer til at gå på spildjagt.

Dyretilmeldingen er åbnet

Det er frem til 15. maj at tilmelde kvæg og får til årets fynske dyrskue.

Aktiv fåredag i Sallinge

I år er Lotte og Martin Philip fra Sallinge for tredje gang med på Fårets Dag.

Ud at se påskelam

13 fynske fåreavlere holder åben stald på Fårets Dag påskelørdag. Heriblandt Lotte og Martin Philip i Sallinge, der er med for tredje gang.

Multihåndværker med tre spidskompetencer

Jonas Nielsens virksomhed i Mesinge startede med smedearbejde og småjobs som underleverandør. I dag er Joni Manpower miljønedbrydning, jord, beton og kloakarbjede, samt nærmest dansk mester i anlæg af græsplæner.

Landbrugsforeninger sender skarp kritik af minister

Tolv landbrugsforeninger, der har berørte medlemmer af gasledningen Baltic Pipe, er utilfredse over manglende hjælp fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Over 200.000 på gårdbesøg i søndags

På Fyn var der 4.000 gæster hos Anita og Niels Erik Maegaard i Eskildstrup, og ikke mindre end 12-13.000 deltog ved økodagen på Statsfængslet Søbysøgaard.

Fræser sår blomster på stribe

Mads Møller Andersen, Ørbækgård, tilbyder såning af blomsterstriber med selvudviklet redskab, som både kan så frø i rækker og som bredsåning.
Side 1 af 26 (516 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer