bannerPos

Afgrøderne står rigtig flot

Centrovice-konsulent Lars Falch Bønløkke havde overfor deltagerne ved åbent hus-arrangementet i Nørre Søby flere forslag til hvedesorter til den nye sæson, som ikke er modtagelige for gulrust og septoria.

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
06-07-2019 09:46
Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

På årets hidtil varmeste sommeraften med omkring 25 graders varme havde godt 100 fynske planteavlere tirsdag den 25. juni taget imod invitationen til en rundtur i Centrovices forsøgsmark, lige ved Danish Agro-afdelingen i Nr. Søby. Her fik de både en grundig gennemgang af de mange forsøgsparceller med mange forskellige sorter og behandlingsformer, en aktuel markedsorientering fra grovvareselskabet, som var medarrangør, og afsluttende med et par varme ristede pølser og en øl, som efter »hedeturen« godt kunne have været koldere.

Allerede på dette tidspunkt, en måneds tid før høsten så småt går i gang, vovede rådgivningschef Leif Hagelskjær en forudsigelse om gode forventninger til udbytterne:

- I forhold til sidste år, hvor det var meget vådt i sæsonen frem til midten af maj, hvor det så blev ekstremt tørt, har denne sæson været helt anderledes. Afgrøderne blev godt etableret i efteråret og var langt fremme efter en mild vinter inde i april måned, hvor det så blev koldt helt ind i maj. Nu er det normalt igen, og afgrøderne står generelt rigtig godt stort set i alle marker.

- Der har været få tørkepletter og lidt sene frostskader i raps og korn. Det har været i meget begrænset omfang og kun de vejrmæssigt særlige udsatte steder, nævner lederen af Centrovices planteavlsafdeling.

Gulrust udfordrer

Et af sæsonens største udfordringer har været markante angreb af gulrust. En svampesygdom i hvede, som især viser sig efter en tørkeperiode.

- Det er den mest tabsgivende sygdom i hveden, påpegede planteavlskonsulent Lars Falch Bønløkke i parcellerne med en række aktuelle hvedesorter. Vi oplevede, at få dage omkring påsken var afgørende for, om man efterfølgende kunne styre gulrusten med lave doseringer. Men meget kan være anderledes næste år, og derfor er det også vigtigt at tage septoria og sorternes såtid, effekten overfor græsukrudt og tilbøjeligheden for lejesæd med i overvejelserne, når der skal bestilles såsæd til den nye sæson, lød rådet fra Lars Falch Bønløkke.

Der ud fra sæsonens oplevelser med de omfattende gulrust-angreb ikke mindst i de store sorter som Benchmark og Kalmar havde Lars Falch Bønløkke flere forslag til sortsvalget til næste sæson. Her nævnte han blandt andet sorterne Kvium, Ohio, Informer, Elixer og til dels også den gammelkendte Sheriff-hvede.

 

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Oplagt for de unge

DM&E Fyns nye formand opfordrede ved generalforsamlingen medlemmerne til at tage flere elever ind i virksomheden.

Formandsskifte i Fyns LandboUngdom

Da Fyns LandboUngdom for nylig afholdt Årssamling, inkluderede det en overlevering af formandsposten. Den afgående formand Frederik Petersen går efter post i LandboUngdoms landsledelse.

700 til schnitzler og svinefagligt nyt

Porcus Svinefagdyrlæger havde igen i år stor deltagelse ved årsmødet i Vissenbjerg Hallerne.

Næstformand i DLG trækker sig

To år efter hans navn blev nævnt som mulig ny formand stopper DLG’s næstformand. Siden 2007 har Torben Thomsen været næstformand og samtidig siddet i repræsentantskabet. Han understreger, at stoppet ikke har noget at gøre med opgøret i DLG-bestyrelsen i 2018.

Bedre ledere giver endnu bedre resultater på bundlinjen

I takt med at bedrifterne bliver større, er der behov for, at landmændene forbedrer sig som ledere. En løsning kan eksempelvis være, at både landmand og driftsledere kommer på lederkursus.

Årets første HandelsErfa i Vissenbjerg

Velas afvikler årets første markedsmøde tirsdag og onsdag den 25. og 26. februar.

To dage med fokus på klima

Velas og Dalum Landbrugsskole inviterer etablerede landmænd og studerende til klimaworkshop.

Højeste indtjening på smågrise nogensinde

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 millioner kroner på bundlinjen i snit i 2019.
Side 1 af 45 (896 artikler)Prev1234567434445Next