bannerPos

Afgrøderne står rigtig flot

Centrovice-konsulent Lars Falch Bønløkke havde overfor deltagerne ved åbent hus-arrangementet i Nørre Søby flere forslag til hvedesorter til den nye sæson, som ikke er modtagelige for gulrust og septoria.

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
06-07-2019 09:46
Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

På årets hidtil varmeste sommeraften med omkring 25 graders varme havde godt 100 fynske planteavlere tirsdag den 25. juni taget imod invitationen til en rundtur i Centrovices forsøgsmark, lige ved Danish Agro-afdelingen i Nr. Søby. Her fik de både en grundig gennemgang af de mange forsøgsparceller med mange forskellige sorter og behandlingsformer, en aktuel markedsorientering fra grovvareselskabet, som var medarrangør, og afsluttende med et par varme ristede pølser og en øl, som efter »hedeturen« godt kunne have været koldere.

Allerede på dette tidspunkt, en måneds tid før høsten så småt går i gang, vovede rådgivningschef Leif Hagelskjær en forudsigelse om gode forventninger til udbytterne:

- I forhold til sidste år, hvor det var meget vådt i sæsonen frem til midten af maj, hvor det så blev ekstremt tørt, har denne sæson været helt anderledes. Afgrøderne blev godt etableret i efteråret og var langt fremme efter en mild vinter inde i april måned, hvor det så blev koldt helt ind i maj. Nu er det normalt igen, og afgrøderne står generelt rigtig godt stort set i alle marker.

- Der har været få tørkepletter og lidt sene frostskader i raps og korn. Det har været i meget begrænset omfang og kun de vejrmæssigt særlige udsatte steder, nævner lederen af Centrovices planteavlsafdeling.

Gulrust udfordrer

Et af sæsonens største udfordringer har været markante angreb af gulrust. En svampesygdom i hvede, som især viser sig efter en tørkeperiode.

- Det er den mest tabsgivende sygdom i hveden, påpegede planteavlskonsulent Lars Falch Bønløkke i parcellerne med en række aktuelle hvedesorter. Vi oplevede, at få dage omkring påsken var afgørende for, om man efterfølgende kunne styre gulrusten med lave doseringer. Men meget kan være anderledes næste år, og derfor er det også vigtigt at tage septoria og sorternes såtid, effekten overfor græsukrudt og tilbøjeligheden for lejesæd med i overvejelserne, når der skal bestilles såsæd til den nye sæson, lød rådet fra Lars Falch Bønløkke.

Der ud fra sæsonens oplevelser med de omfattende gulrust-angreb ikke mindst i de store sorter som Benchmark og Kalmar havde Lars Falch Bønløkke flere forslag til sortsvalget til næste sæson. Her nævnte han blandt andet sorterne Kvium, Ohio, Informer, Elixer og til dels også den gammelkendte Sheriff-hvede.

 

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next