bannerPos

Afgrøderne står rigtig flot

Centrovice-konsulent Lars Falch Bønløkke havde overfor deltagerne ved åbent hus-arrangementet i Nørre Søby flere forslag til hvedesorter til den nye sæson, som ikke er modtagelige for gulrust og septoria.

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
06-07-2019 09:46
Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

På årets hidtil varmeste sommeraften med omkring 25 graders varme havde godt 100 fynske planteavlere tirsdag den 25. juni taget imod invitationen til en rundtur i Centrovices forsøgsmark, lige ved Danish Agro-afdelingen i Nr. Søby. Her fik de både en grundig gennemgang af de mange forsøgsparceller med mange forskellige sorter og behandlingsformer, en aktuel markedsorientering fra grovvareselskabet, som var medarrangør, og afsluttende med et par varme ristede pølser og en øl, som efter »hedeturen« godt kunne have været koldere.

Allerede på dette tidspunkt, en måneds tid før høsten så småt går i gang, vovede rådgivningschef Leif Hagelskjær en forudsigelse om gode forventninger til udbytterne:

- I forhold til sidste år, hvor det var meget vådt i sæsonen frem til midten af maj, hvor det så blev ekstremt tørt, har denne sæson været helt anderledes. Afgrøderne blev godt etableret i efteråret og var langt fremme efter en mild vinter inde i april måned, hvor det så blev koldt helt ind i maj. Nu er det normalt igen, og afgrøderne står generelt rigtig godt stort set i alle marker.

- Der har været få tørkepletter og lidt sene frostskader i raps og korn. Det har været i meget begrænset omfang og kun de vejrmæssigt særlige udsatte steder, nævner lederen af Centrovices planteavlsafdeling.

Gulrust udfordrer

Et af sæsonens største udfordringer har været markante angreb af gulrust. En svampesygdom i hvede, som især viser sig efter en tørkeperiode.

- Det er den mest tabsgivende sygdom i hveden, påpegede planteavlskonsulent Lars Falch Bønløkke i parcellerne med en række aktuelle hvedesorter. Vi oplevede, at få dage omkring påsken var afgørende for, om man efterfølgende kunne styre gulrusten med lave doseringer. Men meget kan være anderledes næste år, og derfor er det også vigtigt at tage septoria og sorternes såtid, effekten overfor græsukrudt og tilbøjeligheden for lejesæd med i overvejelserne, når der skal bestilles såsæd til den nye sæson, lød rådet fra Lars Falch Bønløkke.

Der ud fra sæsonens oplevelser med de omfattende gulrust-angreb ikke mindst i de store sorter som Benchmark og Kalmar havde Lars Falch Bønløkke flere forslag til sortsvalget til næste sæson. Her nævnte han blandt andet sorterne Kvium, Ohio, Informer, Elixer og til dels også den gammelkendte Sheriff-hvede.

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next