bannerPos

Halm er fremtiden

I Danmark er der hvert år 2-2,5 millioner tons halm, som ikke bliver brugt, men som ifølge Danske Halmleverandører kunne gavne samfundet som en CO2-neutral energikilde til gavn for klima, miljø og økonomi. Arkivfoto

Anders Kurt Simonsen

Freelance
16-06-2019 08:00
Der er masser af nye muligheder for udnyttelse af halm som miljø- og klimavenlig råvare til blandt andet energi. Det er emnet for et arrangement, som Danske Halmleverandører indbyder alle interesserede til hos Heden Maskinforretning på torsdag.

Valgene til EU-Parlamentet og til Folketinget er overstået. Og det er nu muligt – i nogenlunde fred og ro – at reflektere lidt over valgets emner og resultater.

- Et par af de hotte emner – ikke mindst i valgkampen op til folketingsvalget – var miljø og klima, påpeger Danske Halmleverandørers formand, Hans Stougaard, Flemløse. Derfor har vi i Danske Halmleverandører set på, hvor tingene bevæger sig henad. Vi vil gerne være klimavenlige, og vi synes, det er vigtigt at følge samfundsudviklingen.

- Vi er i den situation, at vi i dansk landbrug har 2-2,5 millioner tons halm om året, som ikke bliver brugt. Men som kunne gavne samfundet som en CO2-neutral klima- og miljøvenlig råvare til blandt andet energi. Derfor vil vi gerne sætte mere fokus på nye områder, hvor halm kan anvendes til gavn for både klima og økonomi.

Håber på stort fremmøde

- Vi har rigtig mange muligheder med de 2-2,5 millioner tons halm, som vi kan forbedre klimaet med, fortsætter Stougaard. Men det kræver, at endnu flere – så mange som muligt – bakker op om Danske Halmleverandører. Derfor arbejder vi på at komme i kontakt med så mange som muligt – både halmleverandører og alle andre, som interesserer sig for klima og miljø.

- Alle er velkomne til halmmødet hos Heden Maskinforretning A/S, Damtoften 1, Ringe, torsdag den 20. juni klokken 16.00.  Af hensyn til den afsluttende spisning håber vi, at så mange som muligt vil tilmelde sig til Danske Halmleverandørers sekretær, Thomas Holst, på e-mail: halm@lf.dk. Hvis man ikke når at melde sig til, er man velkommen til at møde op alligevel.

Mange muligheder

Blandt de emner, som vil blive behandlet på halmmødet i Heden, nævner Hans Stougaard muligheden for at fortrænge kul på kraftvarmeværkerne, herunder den nyligt omtalte mulighed for at ændre Fynsværkets Blok 7 fra kulfyring til fyring med halm og anden biomasse.

Halm kan i højere grad indgå i produktion af biogas og derved være med til at fortrænge fossil naturgas. Med en helt ny bioraffinerings-teknologi »SkyClean«, som er under udvikling, kan en del af kulstoffet fra halm omdannes til klimaneutralt flybrændstof samt en biokul, der kan bringes ud på marken.

Med en anden ny teknologi kan man af halm udvinde voks, som for eksempel kan indgå i miljøvenlig kosmetik. Og der er mange andre anvendelsesmuligheder for halm til materialer og erstatning for eksempelvis plast, som en del af den cirkulære bioøkonomi, hvor fossile kilder skal udfases.

»Halmens Dag«

Programmet for mødet hos Heden Maskinforretning ser i store træk sådan ud:

Hans Stougaard indleder mødet, hvorefter Venstres miljø- og landbrugsordfører, Erling Bonnesen MF, har et indlæg, - efterfulgt af et indlæg ved direktør Christopher Jensen, Halm 80 ApS. Derudover vil der være et indlæg ved Nature Energy samt fra Danske Halmleverandørers sekretariat ved Thomas Holst. Endelig vil Heden Maskinforretning præsentere maskiner og andet grej til bjergning af halm.

- Selv om der er alle de muligheder, som alle taler om, er det vigtigt at fortælle, at de ikke kommer af sig selv, understreger Thomas Holst. Derfor er det vigtigt, at folk kommer til møde – ikke kun halmleverandører og andre landmænd, men også maskinhandlere og maskinstationsfolk samt øvrige interesserede. Halm er en vigtig og CO2-neutral biomasse. Derfor er det vigtigt at bakke op omkring halmarbejdet.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next