bannerPos

Familielandbruget i fornuftsægteskab med de grønne

- Jeg vil ikke sige noget ondt om industrilandbrugene, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de mindre og mellemstore landbrugsbedrifter har lettere ved at vinde forståelse i resten af befolkningen, siger Ib Jensen.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen

Freelance journalist
05-10-2019 08:00
Familielandbruget ønsker en tættere dialog med de grønne organisationer, der arbejder for natur og biodiversitet

- Jeg er utrolig glad for, at Danmarks Naturfredningsforening har fået en præsident, som man kan diskutere med.

Det siger formanden for Fyns Familielandbrug, Ib W. Jensen, Glamsbjerg. Han er ikke kendt som en mand med et bankende hjerte for de grønne organisationer. Men verden har ændret sig, og den fynske familiebrugsformand erkender, at landbruget har mistet politisk indflydelse i takt med, at der bliver færre landmænd.

- Vi har også været nogle stædige kameler, og vi kan ikke slå os igennem mere, for vi regnes ikke for særlig meget. Derfor er vi nødt til at argumentere os frem til løsninger. Og så må vi somme tider hugge en hæl og klippe en tå, siger Ib Jensen.

Opsigtsvækkende fællesudspil

Som tidligere viceformand i Landbrug & Fødevarer var det Ib Jensens opgave at tale med Danmarks Naturfredningsforening. Og det har ikke altid været lige let. Men med naturfredningsforeningens nye præsident, Maria Reumert Gjerding, er det ifølge Ib Jensen blevet meget lettere.

- Politisk er vi nok uenige om næsten alt, understreger han, men Maria Gjerding kan kunsten at lytte. Hun er direkte, når hun fortæller, hvad foreningen står fast på, og hvor hun kan se en mulighed for samarbejde.

Det har blandt andet ført til det opsigtsvækkende klima- og naturudspil »Fælles løsninger – for natur og landbrug«, som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening i fællesskab spillede ud med i starten af året.

Koster en milliardinvestering

Et hovedpunkt i udspillet er udtagning eller ekstensivering af 100.000 hektar landbrugsjord svarende til et areal på to gange Falsters størrelse.

- Det er ikke noget, vi har lavet, fordi vi synes, at landmændene skal af med noget jord. Men hvis forskningen siger, at de lave humusjorder har en negativ indflydelse på klimaet og miljøet, så er det bedre at spille positivt med i stedet for at vente på, at tingene bliver tvunget igennem, siger Ib Jensen.

I udspillet peger Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer på, at forudsætningen for den samlede indsats er et milliardbeløb i statsligt indskud.

- Der skal naturligvis skaffes penge. Man tager jo ikke landmændenes penge op af lommerne på dem. Men det er et udspil, som jeg mener, vi kommer langt med, så nu er det op til staten at finde pengene, siger den fynske familiebrugsformand.  

Små landbrug bedre til dialog

Familielandbrugets ønske om en tættere dialog med naturfredningsforeningen og de øvrige grønne organisationer hænger også sammen med familielandbrugets egne overlevelse og det øvrige samfunds syn på erhvervet. Og her mener Ib Jensen, at familielandbruget har en fordel fremfor industrilandbruget.

- Jeg vil ikke sige noget ondt om industrilandbrugene, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de mindre og mellemstore landbrugsbedrifter har lettere ved at vinde forståelse i resten af befolkningen.

- Kald det bare stokrosementalitet, men størrelsesforholdene betyder noget. Vi er mere tilbøjelige til at beholde bræmmer og passe på diger og hegn. Alt andet lige, så er der mere natur på de mindre landbrug. Hvis du har marker på 50-100 hektar, så bliver der noget ørkenagtigt over det, siger Ib Jensen.

Det handler om overlevelse

Familielandbrugets overlevelse handler ikke kun om dialog med det øvrige samfund. Det er også nødvendigt med flere medlemmer, hvis foreningen fortsat skal have indflydelse og legitimitet. Og det er ingen nem øvelse, konstaterer den fynske familielandbrugsformand.

- Det er logisk, at det er de små og mindre landbrug, som bliver købt op og lagt sammen. Men jeg kan ikke lide, at vi har en gennemsnitlig medlemstilbagegang på syv procent om året, når landsgennemsnittet er 4,5 procent, siger Ib Jensen, som oplyser, at Fyns Familielandbrug aktuelt har 302 medlemmer.

- En af vores vigtigste opgaver bliver at sikre et brugbart medlemstal. Hvis vi ikke har nogen at tale for, har vi ingen berettigelse. Så det er vigtigt at få overbevist de små og mellemstore landbrug om, at de får noget for de tre tusind kroner, det koster at være medlem af Familielandbruget, siger Ib Jensen.

- Men vi er her også om 10 år. Det er jeg ikke i tvivl om, understreger han.

 

0

Spildevandsbombe også på Fyn?

Erling Bonnesen (V) vil have miljøministeren til at redegøre for, hvad der udledes af urenset spildevand fra de fynske renseanlæg til vandmiljøet.

Vent med at tegne lange mineralkontrakter

En lukning af den kinesiske mineralproduktion har medført prisstigninger på mineraler på op til 20 procent siden januar. Derfor skal der kun tegnes korte kontrakter nu, lyder rådet fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Stærke køer på Dyregård

Endnu en jerseyko i besætningen hos Anders Nielsen i Gelsted er blevet hædret for en livsydelse på over 10.000 kg værdistof.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

- Vi skal også dyrke landbruget her

Tidligere i år fik Sparekassen Sjælland-Fyn ny landbrugschef. Peter Jørgensen har en fortid som markedschef hos VKST. Og det giver klare fordele for bankens landbrugskunder, mener han.

Høst solens stråler og få 15.000 kroner pr. hektar

Solceller er en ny »afgrøde«, som kan give landmanden et solidt dækningsbidrag.

Personlig relation prioriteres højt

I over 20 år har minkavler Thomas Beck haft alle sine forsikringer i Lokal Forsikring med landbrugsassurandør Christian Bang som tæt samarbejdspartner.
Side 1 af 52 (1031 artikler)Prev1234567505152Next