bannerPos

Familielandbruget i fornuftsægteskab med de grønne

- Jeg vil ikke sige noget ondt om industrilandbrugene, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de mindre og mellemstore landbrugsbedrifter har lettere ved at vinde forståelse i resten af befolkningen, siger Ib Jensen.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen

Freelance journalist
05-10-2019 08:00
Familielandbruget ønsker en tættere dialog med de grønne organisationer, der arbejder for natur og biodiversitet

- Jeg er utrolig glad for, at Danmarks Naturfredningsforening har fået en præsident, som man kan diskutere med.

Det siger formanden for Fyns Familielandbrug, Ib W. Jensen, Glamsbjerg. Han er ikke kendt som en mand med et bankende hjerte for de grønne organisationer. Men verden har ændret sig, og den fynske familiebrugsformand erkender, at landbruget har mistet politisk indflydelse i takt med, at der bliver færre landmænd.

- Vi har også været nogle stædige kameler, og vi kan ikke slå os igennem mere, for vi regnes ikke for særlig meget. Derfor er vi nødt til at argumentere os frem til løsninger. Og så må vi somme tider hugge en hæl og klippe en tå, siger Ib Jensen.

Opsigtsvækkende fællesudspil

Som tidligere viceformand i Landbrug & Fødevarer var det Ib Jensens opgave at tale med Danmarks Naturfredningsforening. Og det har ikke altid været lige let. Men med naturfredningsforeningens nye præsident, Maria Reumert Gjerding, er det ifølge Ib Jensen blevet meget lettere.

- Politisk er vi nok uenige om næsten alt, understreger han, men Maria Gjerding kan kunsten at lytte. Hun er direkte, når hun fortæller, hvad foreningen står fast på, og hvor hun kan se en mulighed for samarbejde.

Det har blandt andet ført til det opsigtsvækkende klima- og naturudspil »Fælles løsninger – for natur og landbrug«, som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening i fællesskab spillede ud med i starten af året.

Koster en milliardinvestering

Et hovedpunkt i udspillet er udtagning eller ekstensivering af 100.000 hektar landbrugsjord svarende til et areal på to gange Falsters størrelse.

- Det er ikke noget, vi har lavet, fordi vi synes, at landmændene skal af med noget jord. Men hvis forskningen siger, at de lave humusjorder har en negativ indflydelse på klimaet og miljøet, så er det bedre at spille positivt med i stedet for at vente på, at tingene bliver tvunget igennem, siger Ib Jensen.

I udspillet peger Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer på, at forudsætningen for den samlede indsats er et milliardbeløb i statsligt indskud.

- Der skal naturligvis skaffes penge. Man tager jo ikke landmændenes penge op af lommerne på dem. Men det er et udspil, som jeg mener, vi kommer langt med, så nu er det op til staten at finde pengene, siger den fynske familiebrugsformand.  

Små landbrug bedre til dialog

Familielandbrugets ønske om en tættere dialog med naturfredningsforeningen og de øvrige grønne organisationer hænger også sammen med familielandbrugets egne overlevelse og det øvrige samfunds syn på erhvervet. Og her mener Ib Jensen, at familielandbruget har en fordel fremfor industrilandbruget.

- Jeg vil ikke sige noget ondt om industrilandbrugene, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de mindre og mellemstore landbrugsbedrifter har lettere ved at vinde forståelse i resten af befolkningen.

- Kald det bare stokrosementalitet, men størrelsesforholdene betyder noget. Vi er mere tilbøjelige til at beholde bræmmer og passe på diger og hegn. Alt andet lige, så er der mere natur på de mindre landbrug. Hvis du har marker på 50-100 hektar, så bliver der noget ørkenagtigt over det, siger Ib Jensen.

Det handler om overlevelse

Familielandbrugets overlevelse handler ikke kun om dialog med det øvrige samfund. Det er også nødvendigt med flere medlemmer, hvis foreningen fortsat skal have indflydelse og legitimitet. Og det er ingen nem øvelse, konstaterer den fynske familielandbrugsformand.

- Det er logisk, at det er de små og mindre landbrug, som bliver købt op og lagt sammen. Men jeg kan ikke lide, at vi har en gennemsnitlig medlemstilbagegang på syv procent om året, når landsgennemsnittet er 4,5 procent, siger Ib Jensen, som oplyser, at Fyns Familielandbrug aktuelt har 302 medlemmer.

- En af vores vigtigste opgaver bliver at sikre et brugbart medlemstal. Hvis vi ikke har nogen at tale for, har vi ingen berettigelse. Så det er vigtigt at få overbevist de små og mellemstore landbrug om, at de får noget for de tre tusind kroner, det koster at være medlem af Familielandbruget, siger Ib Jensen.

- Men vi er her også om 10 år. Det er jeg ikke i tvivl om, understreger han.

 

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Landboforeningen fortsætter uændret

Centrovice består som landboforening fuldt selvstændigt med øgede muligheder og kræfter, blev det fastslået ved fusions-generalforsamlingen.

Stort ja til storfusionen

147 stemte for, 13 imod, da det blev vedtaget at sammenlægge rådgivningen i Centrovice og LMO med tilbagevirkende kraft fra 1. november til landets største rådgivningsselskab indenfor landbruget.

Endnu bedre service fra Samson Agrolize

Den danske salgs- og serviceorganisation bag Samson gyllevogne og møgspredere, Samson Agrolize, justerer nu sin serviceorganisation i Danmark og opnår derved en endnu bedre dækning med specialiserede servicemedarbejdere og reservedelsadgang for sine kunder.

Centrovice sætter fokus på finansiering

Deltagerne ved mødet den 20. november vil blive rustet til finansforhandlinger og få et aktuelt økonomisk indblik.

Øerne klar til fremtiden

På generalforsamlingen i Skovdyrkerforeningen Øerne glædede formanden, Rudolf Iuel, sig over succes med to nye kampagner til hvervning af nye medlemmer.

Manitou til Fyn

KSM Maskinservice på Fyn er blevet forhandler af Manitous store læsser- og teleskopprogram.
Side 1 af 39 (774 artikler)Prev1234567373839Next