bannerPos

Slagtesvineproducenterne hårdt ramt af tørken

- Der er landmænd, som kommer i farezonen, som ikke har været det før, men hvis du er blandt de 25 procent bedste, så bliver der mange muligheder i erhvervet fremover, hvor mange ejendomme står foran et generationsskifte, påpeger virksomhedskonsulent Søren Bækholm, Centrovice.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
11-09-2018 08:00
Dyre smågrise, lav notering og ekstra omkostninger til foder er en giftig cocktail for slagtesvineproducenterne.

- For nogle landmænd bliver året en katastrofe, og de får svært ved at skaffe den nødvendige likviditet til at klare næste års drift.

Sådan lyder dommen, når virksomhedskonsulent Søren Bækholm, Centrovice, kridter banen op for den økonomiske situation i landbruget efter den varme og tørkeplagede sommer, som netop er overstået.

Hårdest går det ud over slagtesvineproducenterne, der er ramt af en giftig cocktail bestående af dyre smågrise i foråret, faldende notering henover sommeren, og lavere udbytter i markbruget, der nødvendiggør større indkøb af foder end normalt.

- Slagtesvineproducenterne må rent ud sagt stille op til tørre tæsk, konstaterer Søren Bækholm.

Strukturudviklingen vil fortsætte

Samlet set bliver 2018 et økonomisk tilbageslag for landbruget, og det beklager den fynske virksomhedskonsulent, fordi erhvervet var inde i en periode med spirende optimisme.

- Investorerne var lige begyndt at se mere optimistisk på landbruget, men med den aktuelle høst vil de positive vinde løje af igen, vurderer Søren Bækholm, der dog ikke har mistet troen på fremtiden for dansk landbrug.

- Der er landmænd, som kommer i farezonen, som ikke har været det før, men hvis du er blandt de 25 procent bedste, så bliver der mange muligheder i erhvervet fremover, hvor mange ejendomme står foran et generationsskifte.

- Udfordringen bliver at få skabt et fornuftigt kapitalgrundlag for virksomhederne, så de har kræfterne til at være i markedet, og her er det spørgsmålet, om selvejet fremover vil være i stand til at løfte opgaven, eller der skal eksterne investorer til, siger Søren Bækholm.

- Der bliver en god fremtid for landbruget – men nok for færre landmænd, tilføjer Centrovice-konsulenten.

Mere om økonomi, forsikring og rådgivning i denne uges tema i LandbrugFyn.

 

Regler for nødslagtning præciseres

Kreaturer må kun slagtes på marken ved akut tilskadekomst eller hvis et vildt dyr på slagteriet vil kunne være til fare for sig selv og sine omgivelser.

Handelsgigant i højt gear

Gasa Group er blandt de helt store spillere på det europæiske blomstermarked, og med det nye domicil i Odense er den fynske handelsvirksomhed gearet til fremtiden.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Fynsk Kvæg har fået ny formand

Næstformand Peter Høj tager over efter Lars Iversen, der siden år 2000 var været de fynske kvægbrugeres førstemand.

Udfordringer og muligheder i grovfoder

Fynske majsmarker og attraktive græssorter var i fokus, da Kvægrådgivning Danmark sammen med DLG forleden inviterede til grovfodermøde hos mælkeproducent Palle Bjerggaard Hansen i Såderup på Østfyn.

Fra kultur til køer

Den tidligere kulturchef i Odeon er ansat som ny dyrskuechef.

Blev selvstændig uden bankens hjælp

Banken sagde nej, og så måtte den unge Thomas Bæk Jensen gøre det selv. Købe et slidt husmandssted, etablere malkerum og købe 40 køer. I dag sidder han for bordenden på Kjærholm – en mælkeproduktionsejendom med plads til knap 300 malkekøer.

Gør plads til næste års blomsterstriber

Det er en god idé at tænke de populære sommerblomster ind i efterårsarbejdet, opfordrer maskinstationsejer Bjarne Nygaard.

Rytteriet opfylder rytterens ønsker

Eva Overgaard har pr. 30. august fået indfriet drømmen om at blive selvstændig erhvervsdrivende, og byder nu hestefolket velkommen til et bredt udvalg af rideudstyr i »Rytteriet«, der har til huse i snedkeriet på Valdemars Slot.
Side 1 af 36 (704 artikler)Prev1234567343536Next