bannerPos

Slagtesvineproducenterne hårdt ramt af tørken

- Der er landmænd, som kommer i farezonen, som ikke har været det før, men hvis du er blandt de 25 procent bedste, så bliver der mange muligheder i erhvervet fremover, hvor mange ejendomme står foran et generationsskifte, påpeger virksomhedskonsulent Søren Bækholm, Centrovice.

Ebbe Mortensen

Freelance journalist
11-09-2018 08:00
Dyre smågrise, lav notering og ekstra omkostninger til foder er en giftig cocktail for slagtesvineproducenterne.

- For nogle landmænd bliver året en katastrofe, og de får svært ved at skaffe den nødvendige likviditet til at klare næste års drift.

Sådan lyder dommen, når virksomhedskonsulent Søren Bækholm, Centrovice, kridter banen op for den økonomiske situation i landbruget efter den varme og tørkeplagede sommer, som netop er overstået.

Hårdest går det ud over slagtesvineproducenterne, der er ramt af en giftig cocktail bestående af dyre smågrise i foråret, faldende notering henover sommeren, og lavere udbytter i markbruget, der nødvendiggør større indkøb af foder end normalt.

- Slagtesvineproducenterne må rent ud sagt stille op til tørre tæsk, konstaterer Søren Bækholm.

Strukturudviklingen vil fortsætte

Samlet set bliver 2018 et økonomisk tilbageslag for landbruget, og det beklager den fynske virksomhedskonsulent, fordi erhvervet var inde i en periode med spirende optimisme.

- Investorerne var lige begyndt at se mere optimistisk på landbruget, men med den aktuelle høst vil de positive vinde løje af igen, vurderer Søren Bækholm, der dog ikke har mistet troen på fremtiden for dansk landbrug.

- Der er landmænd, som kommer i farezonen, som ikke har været det før, men hvis du er blandt de 25 procent bedste, så bliver der mange muligheder i erhvervet fremover, hvor mange ejendomme står foran et generationsskifte.

- Udfordringen bliver at få skabt et fornuftigt kapitalgrundlag for virksomhederne, så de har kræfterne til at være i markedet, og her er det spørgsmålet, om selvejet fremover vil være i stand til at løfte opgaven, eller der skal eksterne investorer til, siger Søren Bækholm.

- Der bliver en god fremtid for landbruget – men nok for færre landmænd, tilføjer Centrovice-konsulenten.

Mere om økonomi, forsikring og rådgivning i denne uges tema i LandbrugFyn.

 

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

IT-bøvl skubber tilsagnsfrister

Landbrugsstyrelsen udskyder efter IT-problemer fristen til at søge nyt tilsagn til økologi eller pleje af græs til 30. september.

Legat til talentfuld montør

Landbrugsmaskinmekaniker Mathias Lundehave Kristensen fra Flemløse Maskinforretning overrakt Dansk Maskinhandlerforenings jubilæumslegat og 10.000 kroner.

Renset drænvand risler ud i Kongshøj Å

Første fynske minivådområde er færdigetableret for cirka 520.000 kroner på Anhof i Øksendrup.

51.309 besøgte Landsskuet

Lunefuldt dansk sommervejr afholdt ikke publikum fra at besøge Landsskuet i Herning

Konceptavl med fynske fortrin

- Herhjemme kan vi ikke konkurrere på bulkvarer, påpegede Danish Agros detaildirektør, der ved åbent hus-arrangementet i Centrovice’s forsøgsmark ikke forudskikkede stigning i kornprisen.

Afgrøderne står rigtig flot

Efter en vejrmæssig skiftende sæson tegner det til en stor avl på de fynske marker. Det var konklusionen efter en rundtur i Centrovice-forsøgsmarken ved Nr. Søby, hvor over 100 fynske planteavlere deltog forleden.

Solrig 2. dag på Landsskuet

En grå og halvvåd torsdag bød gav godt 15.000 gæster på Landsskuet i Herning. Fredag er startet ud i dansk sommer med sol og lune temperaturer

En effektiv og klimavenlig landbrugsproduktion

Den nyslåede fødevareminister, Mogens Jensen, (S), ser frem til et givtigt samarbejde med landbruget og fødevaresektoren – som han mener både er, og bør være både effektiv og klimavenlig

Skarpere østfynsk korn og foderstoffer

Østfyns Korn & Foderstof har ansat Hans Jørgen Hansen, der har over 30 års erfaring i branchen.
Side 1 af 32 (622 artikler)Prev1234567303132Next