bannerPos

Slagtesvineproducenterne hårdt ramt af tørken

- Der er landmænd, som kommer i farezonen, som ikke har været det før, men hvis du er blandt de 25 procent bedste, så bliver der mange muligheder i erhvervet fremover, hvor mange ejendomme står foran et generationsskifte, påpeger virksomhedskonsulent Søren Bækholm, Centrovice.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen

Freelance journalist
11-09-2018 08:00
Dyre smågrise, lav notering og ekstra omkostninger til foder er en giftig cocktail for slagtesvineproducenterne.

- For nogle landmænd bliver året en katastrofe, og de får svært ved at skaffe den nødvendige likviditet til at klare næste års drift.

Sådan lyder dommen, når virksomhedskonsulent Søren Bækholm, Centrovice, kridter banen op for den økonomiske situation i landbruget efter den varme og tørkeplagede sommer, som netop er overstået.

Hårdest går det ud over slagtesvineproducenterne, der er ramt af en giftig cocktail bestående af dyre smågrise i foråret, faldende notering henover sommeren, og lavere udbytter i markbruget, der nødvendiggør større indkøb af foder end normalt.

- Slagtesvineproducenterne må rent ud sagt stille op til tørre tæsk, konstaterer Søren Bækholm.

Strukturudviklingen vil fortsætte

Samlet set bliver 2018 et økonomisk tilbageslag for landbruget, og det beklager den fynske virksomhedskonsulent, fordi erhvervet var inde i en periode med spirende optimisme.

- Investorerne var lige begyndt at se mere optimistisk på landbruget, men med den aktuelle høst vil de positive vinde løje af igen, vurderer Søren Bækholm, der dog ikke har mistet troen på fremtiden for dansk landbrug.

- Der er landmænd, som kommer i farezonen, som ikke har været det før, men hvis du er blandt de 25 procent bedste, så bliver der mange muligheder i erhvervet fremover, hvor mange ejendomme står foran et generationsskifte.

- Udfordringen bliver at få skabt et fornuftigt kapitalgrundlag for virksomhederne, så de har kræfterne til at være i markedet, og her er det spørgsmålet, om selvejet fremover vil være i stand til at løfte opgaven, eller der skal eksterne investorer til, siger Søren Bækholm.

- Der bliver en god fremtid for landbruget – men nok for færre landmænd, tilføjer Centrovice-konsulenten.

Mere om økonomi, forsikring og rådgivning i denne uges tema i LandbrugFyn.

 

Spændende fremtid for halmen

Der er mange muligheder for, at halm bliver brugt og får en merværdi, siger Hans Stougaard, der efter 23 år som formand for Danske Halmleverandører ikke stiller op til genvalg på generalforsamlingen 3. marts.

Sunde hønsefødder i kyllingestalden

Svidninger på trædepuderne er en vigtig indikator for dyrevelfærden i kyllingestalde. Med effektiv ventilation og selvrensende varmevekslere har sydjysk landmand reduceret svidningerne til under en procent.

Vandløbene passes bedre

Generelt er der tilfredshed med kommunernes indsatser, lyder det ved generalforsamlingerne i de lokale vandløbslaug. Kun i Middelfart er der markante problemer på grund af manglende kommunal oprensning.

DLG tjente 36,5 millioner på Fyn

Den fynske grovvareafdeling er forbillede for DLG’s nye landsdækkende struktur.

625 kroner kiloet

Karl Larsen fra Herrested på Østfyn er for femte år i træk først med nye danske kartofler.

Udskyd skatten på ubestemt tid

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit, fortæller Velas-skatteekspert.

Virksomme veteraner

2019 var et aktivt og begivenhedsrigt år for Motor og Veterantraktor Klubben Fyn.

Ib Jensen stopper

Fyns Familielandbrug skal vælge ny formand på den kommende generalforsamling.

Vådt år for planteavlen

Efter tørken i 2018 blev 2019 et af de vådeste år nogensinde, fastslog Fyns Familielandbrugs formand på LRS’s planteavlsaften i Svendborg.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.
Side 1 af 45 (897 artikler)Prev1234567434445Next